Από τη δράση μας

Κυριακή 17/2: Προβολή Project xenophobia και βίντεο για εθνικισμό και φασισμό, στο ΤΑΚΙΜ

  • Κυριακή 17 Φλεβάρη
  • 7 μ.μ.
  • Χώρος ΤΑΚΙΜ, Κατούνη 25, 4ος

Project xenophobia 

(Η ανάδυση του εθνικισμού, οι βίαιες ξενοφοβικές εκδηλώσεις και ο εθνοφυλετισμός μέσω των εκκλησιαστικών θέσεων- ντοκιμαντέρ μικρού μήκους που έγινε ως εργασία στα πλαίσια του μαθήματος Πολιτισμική Γεωγραφία και Ανθρωπολογία του Χώρου).

Το χρονικό της δολοφονίας Φύσσα [αποσπάσματα]

(τεχνική έκθεση του ερευνητικού κέντρου Forensic Architecture για το χρονικό της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα).

Βίντεο από το υλικό της δικογραφίας στη δίκη της Χρυσής Αυγής

(οπτικοακουστικό υλικό που βρέθηκε στους σκληρούς δίσκους των κατηγορουμένων, ηχητικά από την άρση απορρήτου των τηλεφωνικών τους επικοινωνιών).

Μετά τις προβολές θα ακολουθήσει συζήτηση με τις δημιουργούς του Project xenophobia.

Διοργάνωση: Antinazizone.

Παρασκευή 22/2: Συνεστίαση από το «Ξ» Βόλου

Η οργάνωση του «Ξ» στο Βόλο σας προσκαλεί στην ετήσια συνεστίαση που διοργανώνει. Τη συνεστίαση φέτος θα φιλοξενήσει το εστιατόριο

  • «Τα σκαλάκια της Χαράς» (πλατεία Άλλης Μεριάς)
  • την Παρασκευή 22 Φλεβάρη στις 20:30

Πλήρες μενού, άφθονο κρασί και ζωντανή μουσική με λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια. Κατά τη διάρκεια της συνεστίασης θα διεξαχθεί λαχειοφόρος αγορά.

Πολύ πετυχημένη η αντιφασιστική έκθεση φωτογραφίας και σκίτσου στο χώρο Rosa Parks!

Γύρω στα 120 άτομα πέρασαν την αντιφασιστική έκθεση φωτογραφίας και σκίτσου στις 9/2, η πλειοψηφία μαθητές και φοιτητές, που ήρθαν να δουν την έκθεση, αλλά και να ακούσουν τα live που τη συνόδευσαν και να συζητήσουν για όσα τους απασχολούν!

Η έκθεση στήθηκε από νωρίς. Συμμετείχαν η Άννα Πρίμου, ο Μανόλης, η Ελένη Αποστολάκου, η Σοφία Στεφανάκη, η Θοδώρα, η Κατιφένια Μακρή, η Πηνελόπη Πέτρου και ο Μιχάλης Καρατζής με φωτογραφίες και σχέδια εμπνευσμένα από τις ιδέες του αντιφασισμού και της αλληλεγγύης.

Το μουσικό σκέλος της βραδιάς ξεκίνησε με τις μαθήτριες Αρετή Γερμενή και Μαρίσα Μάλτα με κλασικά ροκ κομμάτια και συνέχισε με τους Over 9000 και το «ακουστικό» τους πανκ. Στη συνέχεια έπαιξαν οι Nahla and the kanellos brothers που μας ξεσήκωσαν με την ωραία μουσική τους και τέλος η Αναστασία Παπαδοπούλου και ο Ξενοφών Παπακωνσταντίνου, έκλεισαν υπέροχα το βράδυ.

Σε όλους άρεσε πολύ η διοργάνωση, συζητήσαμε για επόμενα σχέδια δράσεων αλλά και για το ότι πρέπει να οργανωθούμε στους χώρους μας, στα σχολεία και τις σχολές μας, ενάντια στη Χρυσή Αυγή, στο ρατσισμό και το φασισμό, που όποια μάσκα κι αν φορέσουν αποτελούν θανάσιμη απειλή για τις ζωές μας.

Όποιος/α ενδιαφέρεται να συμμετέχει σε επόμενες μας δράσεις ή θέλει να συζητήσουμε γύρω από όλα αυτά τα ζητήματα μπορεί να επικοινωνήσει στο τηλέφωνο: 6947916994, στο email: [email protected] ή στο facebook: Antinazizone.

16/3: Παμβολιώτικο συλλαλητήριο ενάντια στην καύση

Στις 16 Μαρτίου διαδηλώνουμε ξανά ενάντια στην καύση σκουπιδιών (RDF-SRF) από την τσιμεντοβιομηχανία Lafarge-ΑΓΕΤ. Μετά το πρώτο, μαζικότατο συλλαλητήριο της 5ης Μαΐου 2018, το κίνημα ενάντια στην καύση σκουπιδιών στο Βόλο, κάθε άλλο παρά έχει «ξεφουσκώσει», όπως ήλπιζε η κυβέρνηση, η Δημοτική Αρχή και η τσιμεντοβιομηχανία. Οι προετοιμασίες για το συλλαλητήριο συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς!

Χωματερή stop: Η συζήτηση για τη Φυλή στο Δ. Συμβούλιο Πετρούπολης

Νίκος Μποσινάκος 
Χωματερή stop – πολίτες εν δράσει

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πετρούπολης την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019, πρώτο θέμα συζήτησης ήταν οι εξελίξεις σχετικά με τον ΧΥΤΑ Φυλής.

Το θέμα τέθηκε από την Πρωτοβουλία μας, μετά από αίτημα μας που κατατέθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου. Σκοπός του αιτήματος ήταν να τοποθετηθεί η Δημοτική Αρχή αλλά και οι δημοτικές παρατάξεις ως προς τη θέση τους αλλά και τις ενέργειες τους σχετικά με τη σχεδιαζόμενη επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής, τον κίνδυνο δημιουργίας νέου ΧΥΤΥ στο λατομείο Μουσαμά (κοντά στο θέατρο Πέτρας), αλλά και της απειλής για δημιουργία εργοστασίου καύσης στο παλιό ΚΔΑΥ Ασπρόπυργου από τους Δήμους Αθηναίων και Ασπροπύργου.

Κατά τη συζήτηση τοποθετήθηκε εκ μέρους της πρωτοβουλίας “ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP – Πολίτες εν δράσει” ο Γιώργος Κασαμπαλάκος, τονίζοντας την ανάγκη για:

α) Ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των κατοίκων της περιοχής ενάντια στα σχέδια για επέκταση της Φυλής και δημιουργία νέων ΧΥΤΥ και εργοστασίων καύσης. 

β) Οργάνωση κινηματικών δράσεων, με ενωτική διάθεση, συμμετοχή των Φορέων της περιοχής που ενδιαφέρονται για μια εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος της κοινωνίας και του περιβάλλοντος και όχι των ιδιωτικών συμφερόντων που λυμαίνονται το συγκεκριμένο τομέα. 

γ) Ουσιαστική συμβολή του Δήμου Πετρούπολης και των γειτονικών Δήμων στην αντίδραση στα επικίνδυνα σχέδια της Περιφέρειας και της Κυβέρνησης. 

δ) Διαμόρφωση από τους Δήμους ενός τοπικού μοντέλου εναλλακτικής διαχείρισης, με έμφαση στη διαλογή στην πηγή, στην επανάχρηση, στην ανακύκλωση, στην κομποστοποίηση και στον περιορισμό των υπολειμμάτων. 

Τέλος ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με τις επόμενες ενέργειες της Πρωτοβουλίας μας, δηλαδή:

• τη συμμετοχή μας, ως ένδειξη αλληλεγγύης, στο Παμβολιώτικο συλλαλητήριο (16 Μαρτίου) κατά της καύσης σκουπιδιών.

• την οργάνωση ενημερωτικής εκδήλωσης στις 31 Μαρτίου σχετικά με τις δυνατότητες εφαρμογής ενός εναλλακτικού μοντέλου διαχείρισης σε τοπικό επίπεδο.

• την πραγματοποίηση ενός συλλαλητηρίου στην Πετρούπολη στα μέσα Απρίλη για να διατρανώσουμε με έμφαση την αντίθεσή μας στην περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος στη Δυτική Αθήνα.

Από πλευράς Δημοτικής Αρχής, ο Δήμαρχος Βαγγέλης Σίμος τόνισε πώς το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα έχει ταχθεί κατά της επέκτασης του ΧΥΤΑ Φυλής, της δημιουργίας ΧΥΤΥ στο λατομείο Μουσαμά και της δημιουργίας εγκαταστάσεων καύσης σκουπιδιών. Και συνέχισε λέγοντας ότι ο Δήμος έχει οργανώσει κινητοποιήσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας στους αρμόδιους Φορείς, αλλά δεν υπήρξε η επιθυμητή συμμετοχή του κόσμου. Και τέλος δήλωσε πώς υπάρχει σχεδιασμός για τοπική διαχείριση των απορριμμάτων αλλά δεν υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση για την εφαρμογή του από τον Δήμο.

Το συμπέρασμα που καλλιεργείται από μια τέτοια τοποθέτηση είναι πως «ο Δήμος τα κάνει όλα καλά και πως ο κόσμος φταίει…». Πέρα από άδικο αυτό το συμπέρασμα είναι και λάθος. Στην περίπτωση της Δημοτικής Αρχής του Β. Σίμου υπήρξε μια μεγάλη αντίφαση: ενώ υποσχέθηκε στα λόγια να κλείσει όλες τις υπηρεσίες και όλα τα σχολεία για να κατέβει ο κόσμος στο δρόμο, ποτέ δεν το έκανε. 

Αλλά και στο ζήτημα μιας άλλης τοπικής διαχείρισης των απορριμάτων, η Δημοτική Αρχή Β. Σίμου δεν υστερεί μόνο σε όσα απαιτούν χρηματοδότηση, αλλά και σε όσα απαιτούν ελάχιστη ή και καθόλου… Όπως για παράδειγμα: η οργάνωση δημοτικής κομποστοποίησης με πρώτη ύλη από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τις λαϊκές, τα κλαδέματα κ.λ.π.

]Οι εκπρόσωποι των άλλων δημοτικών παρατάξεων τοποθετήθηκαν κατά της επέκτασης του ΧΥΤΑ Φυλής και της δημιουργίας νέου ΧΥΤΥ στον Μουσαμά, χωρίς ωστόσο, να τοποθετηθούν ή να προτείνουν άμεσες και συγκεκριμένες δράσεις για την αποτροπή των σχεδίων της Περιφέρειας και της Κυβέρνησης. Ας σημειώσουμε όμως ότι η εκπρόσωπος της «Ανυπότακτης Πετρούπολης» δήλωσε την αλληλεγγύη της σε κινηματικές δράσεις που θέτουν αυτό τον στόχο.

Προετοιμασίες για τις κινητοποιήσεις της 8ης Μάρτη

Η παγκόσμια ημέρα των γυναικών, των αγώνων και των δικαιωμάτων τους πλησιάζει. Για άλλη μια χρονιά, δε θα τη γιορτάσουμε με λουλούδια και ταβέρνες, αλλά με μαχητικές κινητοποιήσεις στο δρόμο! Για τη φετινή 8η Μάρτη, έχει καλεστεί τρίωρη στάση εργασίας από την ΑΔΕΔΥ. Πέρα από αυτό, τα κινηματικά ραντεβού δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί, θα τα δημοσιεύσουμε επομένως στο επόμενο τεύχος του “Ξ” που θα κυκλοφορήσει στις 28/2. 

15 Μάρτη: μαθητικές κινητοποιήσεις για την κλιματική αλλαγή σε όλη την Ευρώπη

Ξεκίνησε από τη Σουηδή 16χρονη μαθήτρια Γκρέτα Τούνμπεργκ το περασμένο καλοκαίρι. Σήμερα πλέον, έχει γίνει μαζικό φαινόμενο σε μια σειρά ευρωπαϊκές χώρες, όπως το Βέλγιο και η Ιρλανδία, ενώ έχει φτάσει ακόμη και σε χώρες όπως η Αυστραλία! Ο λόγος για τις κινητοποιήσεις μαθητών και νεολαίας που διαμαρτύρονται για την ολιγωρία των ισχυρών της γης απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Η 15η Μάρτη σχεδιάζεται να είναι πανευρωπαϊκή μέρα μαθητικών κινητοποιήσεων για το κλίμα, ενώ η σχετική συζήτηση έχει ήδη ανοίξει και σε σχολεία στην Ελλάδα. Περισσότερες λεπτομέρειες στο επόμενο τεύχος του «Ξ». 

21/2 – Αθήνα: Πορεία ενάντια στις εξορύξεις πετρελαίου

Η Πρωτοβουλία Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων καλεί σε κινητοποίηση την Πέμπτη 21 Φλεβάρη στα Προπύλαια, στις 18:00, ενάντια στις εξορύξεις σε Ήπειρο, Δυτική Ελλάδα, Ιόνιο και παντού.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,237ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
424ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα