Από τη δράση μας

8 Μάρτη 2019: αντίσταση στην ανισότητα σε ολόκληρο τον κόσμο 

Το περιοδικό «Forbes» επέλεξε να «τιμήσει» την παγκόσμια ημέρα των (εργαζόμενων) γυναικών, κυκλοφορώντας άρθρο με τίτλο «Πως οι γυναίκες επιχειρηματίες αλλάζουν τον κόσμο». Στην πραγματικότητα βέβαια, οι γυναίκες επιχειρηματίες, όπως και οι άντρες βέβαια, το μόνο που αλλάζουν προς το καλύτερο, είναι η δική τους οικονομική κατάσταση. Για τις αμέτρητες εργαζόμενες, άνεργες, καταπιεσμένες αυτού του κόσμου, η καθημερινή πραγματικότητα είναι αυτή των χαμηλών μισθών, της ανασφάλειας, της απλήρωτης εργασίας, της σεξουαλικής παρενόχλησης ή εκμετάλλευσης, του φόβου. Έτσι, οι γυναίκες αυτές προτίμησαν να τιμήσουν την επέτειο στους δρόμους, σε ολόκληρο τον κόσμο. Ας δούμε μερικά από τις πιο χαρακτηριστικά στιγμιότυπα: 

Ιρλανδία
Βαρκελώνη
Σαν Σαλβαδόρ
Νεό Δελχί
Τουρκία

Ελλάδα

Στην Ελλάδα, για πρώτη φορά οι κινητοποιήσεις της 8ης Μάρτη συνοδεύτηκαν από απεργιακό κάλεσμα, αφού η ΑΔΕΔΥ κάλεσε σε τρίωρη στάση εργασίας και είδαμε τόσο σε Αθήνα όσο και σε Θεσσαλονίκη να καλούνται δύο διαφορετικές συγκεντρώσεις, μία μεσημεριανή της ΑΔΕΔΥ και μία απογευματινή. Το απόγευμα συμμετείχαν εργαζόμενες γυναίκες που δεν μπορούσαν να απεργήσουν είτε γιατί δεν τις κάλυπτε η ΑΔΕΔΥ, είτε δεν μπορούσαν να χάσουν μέρος του μισθού τους. Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες είναι τόσο απαξιωμένες στα μάτια των εργαζομένων, που δεν μπόρεσαν να πείσουν τις εργαζόμενες πως «αξίζει τον κόπο» να απεργήσουν. Εξάλλου, δεν προσπάθησαν καν να τις πείσουν, αφού δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να οργανώσουν τη στάση εργασίας και τις απεργιακές συγκεντρώσεις.

Έτσι, οι πρωινές συγκεντρώσεις ήταν πολύ μικρές και χωρίς παλμό, ενώ αντιθέτως μεγαλύτερες ήταν οι απογευματινές, καλεσμένες από οργανώσεις της Αριστεράς, γυναικείες ομάδες και μέλη του αναρχικού χώρου με αρκετές εκατοντάδες αγωνιστριών και αγωνιστών να συμμετέχουν.

Στη Θεσσαλονίκη, η φετινή πορεία ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων, αλλά περίπου στα μισά της διαδρομής «έσπασε» στα δύο, αφού υπήρξε «διαμάχη» για το ποιο πανό θα μπει στην κορυφή της. Το να κόβεται μία πορεία στη μέση για τέτοιους λόγους είναι απαράδεκτο και δείχνει πλήρη έλλειψη σοβαρότητας.

Παρά το γεγονός ότι μια τρίωρη στάση είναι πολύ μακριά από τις πραγματικές ανάγκες του κινήματος, και παρά το γεγονός ότι οι συνδικαλιστικές ηγεσίες δεν έκαναν απολύτως τίποτα για την επιτυχία της απεργιακής δράσης και των απεργιακών συγκεντρώσεων, αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι ακόμα και αυτά τα λίγα που έκαναν, τα έκαναν κάτω από σημαντική πίεση. Αυτή η πίεση πρέπει να συνεχιστεί τους επόμενους μήνες και χρόνια, προκειμένου να έχουμε πραγματικά μαχητικές κινητοποιήσεις που να συνδέουν τις γυναικείες διεκδικήσεις με αυτές του συνόλου των εργαζομένων και της κοινωνίας.

Εκδηλώσεις από τις «Μαχητικές και Ελεύθερες» για την 8η Μάρτη

Αθήνα

Γύρω στα 60 άτομα πέρασαν από την εκδήλωση του Ξεκινήματος στην Αθήνα με θέμα την καταπίεση και τους αγώνες των γυναικών για ισότητα. Η εκδήλωση έγινε στο χώρο «Rosa Parks» και είχε τίτλο: «Ψωμί & Τριαντάφυλλα – Οι γυναίκες αγωνίζονται ακόμα για ισότητα». Έγιναν πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες και συζήτηση, όπου αναφέρθηκαν πολλές πτυχές της γυναικείας καταπίεσης και της ανισότητας. Διαβάστε περισσότερα στο site του «Ξ» με ημερομηνία 3/3/19. 

Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, η αντίστοιχη εκδήλωση έγινε στο ΤΑΚΙΜ, με τίτλο «Οι γυναίκες μπροστά στον αγώνα για ίσα δικαιώματα». Συνολικά συμμετείχαν 50 άτομα. Έγιναν επτά εισηγήσεις και τοποθετήσεις από ισάριθμες συντρόφισσες και προβλήθηκαν τέσσερα πολύ ενδιαφέροντα ενημερωτικά βίντεο. Δείτε περισσότερα στο site του «Ξ» με ημερομηνία 8/3/19. 

Έκλεισαν χώρος και ημερομηνίες για το 26ο κάμπινγκ Antinazizone-YRE!

Όσοι παρακολουθούν την πορεία των κάμπινγκ που οργανώνει το Antinazizone-YRE όλα αυτά τα χρόνια, γνωρίζουν ότι πρόκειται για μια πραγματικά εναλλακτική διοργάνωση κάθε καλοκαίρι, και μας ρωτάνε ήδη από την καρδιά του χειμώνα «που θα γίνει φέτος;». Αλλά και όσοι δεν έχουν καταφέρει να έρθουν μέχρι τώρα, έχει σημασία να ενημερωθούν νωρίς.

***

Φέτος λοιπόν θα πάμε στις ακτές του Ιονίου. Στην πανέμορφη Θεσπρωτία. Στο κάμπινγκ «Δρέπανο», που βρίσκεται 5 χλμ. έξω από την Ηγουμενίτσα.

Εκεί θα γίνει το φετινό 26ο κάμπινγκ του Antinazizone-YRE  που θα ξεκινήσει την Παρασκευή 26 Ιουλίου και θα τελειώσει την Κυριακή 4 Αυγούστου.

Για 10 ημέρες και 9 νύχτες θα φτιάξουμε κάτι που θέλουμε να μοιάζει σαν την κοινωνία που παλεύουμε και ονειρευόμαστε.

Μια διοργάνωση ανοικτή σε όλες τις ηλικίες από βρέφη ως και αρκετά …άφτερ. Για νεολαία αλλά και οικογένειες. Ανοιχτή στον καθένα και την καθεμία ανεξάρτητα από φύλο, εθνική καταγωγή, σεξουαλικό προσανατολισμό.

***

Θα έχουμε όπως πάντα μια πλούσια γκάμα συζητήσεων για όλες τις ανάγκες και όλα τα ενδιαφέροντα. Αναφέρουμε ενδεικτικά: Το αντιφασιστικό κίνημα και η δίκη της Χρυσής Αυγής – Ο αγώνας ενάντια στις εξορύξεις – Η κλιματική αλλαγή και οι κινητοποιήσεις της νεολαίας – Το γυναικείο κίνημα σε όλο τον κόσμο – Η τέχνη ενάντια στο φασισμό (με αφορμή τα φεστιβάλ Art against fascism) – και πολλά άλλα που θα ανακοινώσουμε στην πορεία.

Θέλουμε να οργανώσουμε ημερήσιες εκδρομές σε πανέμορφα κοντινά μέρη όπως Παξοί – Σύβοτα – Πάργα – Πέρδικα – Καραβοστάσι.

Θα έχουμε όπως πάντα αυτοδιαχειριζόμενη κουζίνα, μπάρμπεκιου και μπαρ: Πάνω στην θάλασσα, σε δικό μας χώρο με πολύ φτηνές τιμές, συλλογικά και εθελοντικά.

Θα υπάρχουν προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ, θεματικά εργαστήρια, πάρτυ, λαϊκές βραδιές, παιδικό εργαστήρι, όλα φυσικά με ελεύθερη είσοδο.

***

Το κάμπινγκ βρίσκεται πάνω στη θάλασσα σε παραλία με άμμο. Υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης σε ΑΜΕΑ, με σχετική ράμπα στην παραλία. 

***

Μείνετε συντονισμένοι στο www.antinazizone.gr και στο Facebook: Camping YRE για περισσότερες πληροφορίες και ενημερώσεις καθώς και για δηλώσεις συμμετοχής.

Εναλλακτικά στα τηλέφωνα 6976436302 (Αθήνα) και 6977646995 (Θεσσαλονίκη)

Το 26ο κάμπινγκ Antinazizone-YRE έρχεται!

Βόλος, Τετάρτη 20/3: Περιβάλλον ώρα μηδέν – ο καπιταλισμός καταστρέφει τον πλανήτη

  • Τετάρτη 20 Μαρτίου
  • 7:00 μ.μ.
  • Στέκι Μεταναστών-Χώρος Κινημάτων (Ιωλκού 33)

Ομιλητές: 

  • Τάσος Κεφαλάς – μέλος της Πρωτοβουλίας Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων
  • Μαρία Καδόγλου – Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού
  • Ηλέκτρα Κλείτσα – εφημερίδα Ξεκίνημα 
  • Νίκος Κανελλής – δημοτικός σύμβουλος Βόλου, Ξεκίνημα

Ο πλανήτης απειλείται. Το περιβάλλον, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, καταστρέφεται με ραγδαίους ρυθμούς.

Με την εκδήλωση που διοργανώνει το Ξ Βόλου στις 20/3 επιδιώκουμε να αναδείξουμε μερικά από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά ζητήματα στην Ελλάδα, να συμβάλλουμε στην ενημέρωση της κοινωνίας και έτσι να ενισχύσουμε τους μαζικούς αγώνες που βρίσκονται σε εξέλιξη. 

Σας προσκαλούμε και σας περιμένουμε!

Μαζική και ζωντανή και η 2η συνέλευση της Πόλης Ανάποδα στη Θεσσαλονίκη

Το Σάββατο 2 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η δεύτερη ανοιχτή συνέλευση του αριστερού ριζοσπαστικού σχήματος στο Δήμο Θεσσαλονίκης «Η πόλη ανάποδα». Συμμετείχαν πάνω από 90 άτομα και τα βασικά θέματα ήταν η ανάδειξη της συλλογικής εκπροσώπησης, η έγκριση από το σώμα και η ανακοίνωση των πρώτων 20 υποψηφίων δημοτικών συμβούλων και η απάντηση στην πρόταση του σχήματος «Δύναμη ανατροπής-Αντικαπιταλιστική κίνηση στο Δήμο Θεσσαλονίκης» (που στηρίζεται από το ΝΑΡ) για εκλογική συνεργασία.

Διαβάστε περισσότερα στο site του «Ξ», με ημερομηνία 6/3/19. 

Πετρούπολη – Χωματερή STOP: Απολογισμός Συνέλευσης 3/3/2019

Με επιτυχία και με προσέλευση νέων συναγωνιστών πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3/3, στο cafe Joylamp η μηνιαία συνέλευση της Πρωτοβουλίας μας. 

Συζητήθηκαν: 

α) Ο απολογισμός της συζήτησης που προκαλέσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο Πετρούπολης σχετικά με τον ΧΥΤΑ Φυλής και τον σχεδιασμό δράσης του Δήμου και των δημοτικών παρατάξεων. 

β) Η διαμόρφωση μιας εναλλακτικής πρότασης για τα πρώτα βήματα που θα μπορούσε άμεσα να κάνει ο Δήμος σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων. 

γ) Η οργάνωση της συμμετοχής μας στο συλλαλητήριο του Βόλου κατά της καύσης σκουπιδιών στις 16/3/2019. 

δ) Η οργάνωση της ενημερωτικής συζήτησης-εκδήλωσης που προγραμματίζουμε την 31η Μάρτη.

ε) Τα βήματα για την οργάνωση μαζικής κινητοποίησης στην Πετρούπολη στα μέσα Απρίλη. Για το σκοπό αυτό θα καλέσουμε σε σύσκεψη φορέων την Τετάρτη 27/3. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,246ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα