Απλήρωτες οι καθαρίστριες του Υπουργείου Εργασίας!

Δημοσιεύουμε ανακοίνωση της Αυτόνομης Ριζοσπαστικής Συνεργασίας Υπαλλήλων (συνδικαλιστική παράταξη εργαζομένων στο Υπ. Εργασίας, στην οποία συμμετέχει το «Ξ») με την οποία ζητά την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων 7 καθαριστριών του Υπουργείου Εργασίας  που δουλεύουν χωρίς πληρωμή από το Σεπτέμβρη

Mαζί με τις απλήρωτες καθαρίστριες του υπουργείου Εργασίας

Από τον Σεπτέμβριο του 2015, οι 7 εργαζόμενες στην καθαριότητα του κεντρικού κτιρίου του Υπουργείο Εργασίας, δουλεύουν χωρίς πληρωμή. Οι καθαρίστριες, που προσλήφθηκαν με βάση τον Ν. 4325/2015 (αρ.49) με ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου περιμένουν την  καταβολή της μηνιαίας μισθοδοσίας τους, η οποία έχει «κολλήσει» λόγω νομικών  προβλημάτων στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Οι εργαζόμενες έχουν λάβει απανωτές υποσχέσεις για επίλυση του ζητήματος. Με πρόσφατη μάλιστα τροπολογία στον Ν. 4369/2016 (αρ.72), διαφάνηκε ότι θα ξεπεραστούν τα εμπόδια. Ωστόσο, το πρόβλημα παραμένει και η λύση αναμένεται από… γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η λογική του Ν. 4325/2015 ήταν να παρακαμφθούν τα εργολαβικά συνεργεία καθαρισμού και να δοθεί το αντικείμενο της καθαριότητας των Δημόσιων Υπηρεσιών απευθείας σε φυσικά πρόσωπα. Απόλυτα σωστή πρόθεση και σκέψη, η οποία ήταν αναμενόμενο να συναντήσει αντιδράσεις από διάφορα «συμφέροντα».

Από την πολιτική βούληση ως την υλοποίηση ωστόσο υπάρχει μεγάλη απόσταση. Και σε τελική ανάλυση, το αποτέλεσμα μετράει!

  • Η καθαριότητα των Δημοσιών Υπηρεσιών αποτελεί πάγια και διαρκή ανάγκη και θα πρέπει να καλύπτεται (έστω και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου) με προσλήψεις προσωπικού και όχι με αναθέσεις σε εργολάβους. Απαιτείται σύγκρουση με τους Θεσμούς και τις μνημονιακές δεσμεύσεις; Ας γίνει! Είναι απογοητευτικό ωστόσο, το γεγονός ότι ήδη  έχει ξεκινήσει η διαδικασία για νέα ανάθεση της καθαριότητας χώρων του Υπουργείου σε συνεργεία καθαρισμού.
  • Ο συγκεκριμένος τρόπος εφαρμογής της πρόθεσης για παράκαμψη των συνεργείων έθεσε σε ομηρεία μέσω μια περίπλοκης νομικής διελκυστίνδας τις εργαζόμενες. Ωστόσο. υπέρτατος νόμος ενός κράτους που σέβεται τον ιδρώτα των εργαζόμενων πρέπει να είναι η πληρωμή πάση θυσία της παρεχόμενης εργασίας.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες ΟΦΕΙΛΕΙ να προβεί ΑΜΕΣΑ σε εκείνες τις ενέργειες που θα επιτρέψουν την όσο το δυνατόν ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ εξόφληση των δεδουλευμένων και την απρόσκοπτη καταβολή της μισθοδοσίας τους στο εξής.

Εμείς ως συνάδελφοι με τις καθαρίστριες που εργάζονται καθημερινά στο Υπουργείο μας για να μπορούμε να κάνουμε ανθρώπινα την δουλειά μας είμαστε σταθερά δίπλα τους. Ο Σύλλογος μας έχει ήδη σταθεί και έμπρακτα αλληλέγγυος. Η ΑΡΣΥ έχει προτείνει επανειλημμένα να κληθούν σε συνεδρίαση του ΔΣ εκπρόσωποι τους, ώστε να δούμε από κοινού πως θα μπορούσαμε να συμπαρασταθούμε στον αγώνα τουςΚαι θα είμαστε δίπλα τους αγωνιστικά σε όποια μορφή αγώνα εκείνες επιλέξουν.

Είναι ανεπίτρεπτο στο ίδιο το Υπουργείο Εργασίας να υπάρχουν απλήρωτοι για μήνες εργαζόμενοι.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΑΣ
  • ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΜΕ ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ, ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα