Array

Απεργίες γιατρών ενάντια στο ν/σ για τις εφημερίες

Δύο 24ωρες απεργίες, στις 12 και τις 29 Νοέμβρη πραγματοποίησαν οι νοσοκομειακοί γιατροί σε Αθηνά και Πειραιά αντιδρώντας στο νέο ν/σ της κυβέρνησης για την αλλαγή στον τρόπο που γίνονται οι εφημερίες στα νοσοκομεία της Αθήνας καθώς και στα σχέδια του υπουργείου υγείας για ιδιωτικοποίηση της πολυκλινικής του ολυμπιακού χωριού. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έχει στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών και την εξάλειψη των ράντζων από τα νοσοκομεία της Αθήνας. Καταρχήν είναι γεγονός ότι το σύστημα υγείας νοσεί αλλά ο κύριος λόγος για αυτή την κατάσταση δεν είναι ούτε ο τρόπος διεξαγωγής των εφημερίων ούτε το ότι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία «λουφάρουν» όπως υποστηρίζουν κάποιοι.

Η πιο μεγάλη και βασική αιτία του προβλήματος είναι η τεράστια έλλειψη προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία. Ενδεικτικό είναι ότι στον Ευαγγελισμό υπάρχουν τμήματα όπου δυο νοσηλευτές αντιστοιχούν σε 45 ασθενείς ενώ στο Γ. Γεννηματάς στη χειρουργική κλινική, η διοίκηση οφείλει στους νοσηλευτές ως και 280 ρεπό.

Την ίδια λοιπόν στιγμή που η ΠΟΕΔΗΝ (ομοσπονδια εργαζομένων στα δημοσια νοσοκομεία) μιλά για 25.000 κενές οργανικές θέσεις στα δημόσια νοσοκομεία η κυβέρνηση προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα με ημίμετρα. Έτσι από τη μία ανακοίνωσε την πρόσληψη μόνο 3200 νοσηλευτών για το 2005 (το ίδιο το υπ. υγείας είχε ζητήσει 7500 προσλήψεις) και εφαρμόζει το νέο πρόγραμμα εφημεριών το οποίο απλά εντατικοποιεί σε τρελούς ρυθμούς την δουλειά γιατρών και νοσηλευτών κάνοντας την αναποτελεσματική και βάζοντας σε κίνδυνο τους ασθενείς.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά η κυβέρνηση μετατρέπει την πολυκλινική του ολυμπιακού χωριού σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου ανοίγοντας το δρόμο για περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις στο χώρο της υγείας. Όταν σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ (Οργανισμος Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάνπτυξης- πιο οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη) οι ιδιωτικές δαπάνες αγγίζουν το 47% των συνολικών δαπανών για την υγεία η απόφαση αυτή της κυβέρνησης αποτελεί σκάνδαλο. Αντί να επανδρώσει με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό την πολυκλινική και να την μετατρέψει σε ένα σύγχρονο νοσοκομείο που θα διευκόλυνε τους κατοίκους της περιοχής και θα απάλλασσε από ένα μεγάλο κύμα ασθενών τα κεντρικά νοσοκομεία, η κυβέρνηση την χαρίζει σε ιδιώτες.

Παρά τις κορώνες του υπουργού για υπεράσπιση της δημόσιας υγείας και σύγκρουση με τα συμφέροντα η πραγματικότητα δείχνει ότι με τα μέτρα της η κυβέρνηση δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τη ζωή ασθενών και εργαζομένων. Από την άλλη πλευρά η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ ενώ στα λόγια καταγγέλλει την στάση της κυβέρνησης στην πράξη μένει με σταυρωμένα τα χέρια αφού αντί να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις απλά κάλεσε μία 3ωρη στάση εργασίας στις 29/11 χωρίς καν συγκέντρωση.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,007ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα