Δημοσιεύουμε κάλεσμα του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ στην Γενική Απεργία που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 26 Νοέμβρη.
Μαζική συμμετοχή στην απεργία την Πέμπτη 26 Νοέμβρη!
Να μην περάσει το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο
Πανδημία χωρίς ΕΣΥ και με αντεργατικές ρυθμίσεις είναι η μόνη πολιτική της κυβέρνησης
Συνάδελφοι,
Μέσα στο ζοφερό τοπίο της πανδημίας και του locdown η κυβέρνηση ψήφισε και ετοιμάζεται να περάσει ψηφίζοντας μια σειρά νομοσχέδια που αλλάζουν την ζωή των εργαζομένων, ανέργων, της πλειοψηφίας του λαού προς το χειρότερο.
Έτσι ενώ θυμάται να μας κουνάει το δάκτυλο για την ατομική μας ευθύνη, μην έχοντας κάνει τίποτα, μήνες τώρα για το δημόσιο σύστημα υγείας, αφού υπουργοί της έκλεισαν δημόσια νοσοκομεία (π.χ. το Λοιμωδών και το Παναγία στην Θεσ/νίκη), συνεχίζοντας με συνέπεια την αντεργατική πολιτική της, καταθέτει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο με τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων της αγοράς εργασίας»
Ψηφίστηκαν ήδη το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ο νόμος για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, τα μέτρα για την παιδεία, ο πτωχευτικός κώδικας και πλέον το νέο αυτό νομοσχέδιο που έχει δοθεί στην δημοσιότητα και πάει για ψήφιση πιθανόν την τελευταία εβδομάδα του Νοέμβρη. Η κοινή συνισταμένη όλων αυτών των μέτρων είναι ότι μετά από 10 χρόνια σκληρών μνημονίων όπου κτυπήθηκαν αλύπητα εργασιακές κατακτήσεις και δικαιώματα δεκαετιών, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έρχεται να αποτελειώσει ότι έχει απομείνει όρθιο, με έναν από τους πλέον αντεργατικούς νόμους των τελευταίων 20 ετών.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως με τον νέο πτωχευτικό κώδικα που έχει ήδη ψηφιστεί οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους ή στην καλύτερη περίπτωση να πληρώνουν ενοίκιο για το σπίτι που έχουν ήδη αποκτήσει(!) σε έναν νέο ιδιοκτήτη φορέα που θα φτιάξει η κυβέρνηση, κατά εντολή των τραπεζών.
Οι δανειολήπτες μπορεί να βρεθούν μπροστά στην απώλεια μισθών ή συντάξεων από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, με αναγκαστικές διαδικασίες, καθώς σχεδόν καταργείται το ακατάσχετο μισθών και συντάξεων!
Στο νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά που έδωσε στην δημοσιότητα ο υπουργός Εργασίας Βρούτσης περιλαμβάνονται τα εξής:
- κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν εργαζομένους ως 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός του ίδιου 6μήνου εξοφλούν τις ώρες με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες άδειας,
- αύξηση των ωρών των νόμιμων υπερωριών,
- προσθήκη επιχειρήσεων και εργασιών στη λίστα που ήδη επιτρέπει την εργασία την Κυριακή
- θεσμοθέτηση δικαιώματος, μετά την προειδοποίηση για απόλυση και μέχρι αυτήν, ο εργοδότης να δικαιούται να αξιώσει να μην προσέρχεται ο εργαζόμενος στην εργασία, αποτρέποντας έτσι τις όποιες κινήσεις, κινητοποιήσεις ή αντιστάσεις που μπορεί να προβάλλει ο εργαζόμενος.
- Οι εργατικές διαφορές αφαιρούνται από την Επιθεώρηση Εργασίας και μεταβιβάζονται στον ΟΜΕΔ, όπου ακόμα και η απλή προσφυγή για μη καταβολή μισθού απαιτεί την παρουσία δικηγόρου, είναι χρονοβόρα, έχει οικονομικό κόστος κ.λ.π.
- Πλέον θα είναι εφικτή η ατομική σύμβαση εργασίας με τον εργοδότη –ακόμη και αν υφίσταται συλλογική σύμβαση εργασίας- η οποία θα τροποποιεί το ωράριο κατά το δοκούν(!).
- Απαραίτητη είναι η καταγραφή των συνδικαλιστικών οργανώσεων και σωματείων σε ηλεκτρονικό μητρώο (φακέλωμα), ουσιαστικά στοχοποιώντας τους εργαζόμενους που συνδικαλίζονται στο κράτος και στην εργοδοσία.
- η Γενική Συνέλευση των συνδικαλιστικών οργανώσεων πρέπει να παρέχει πραγματική πρακτική δυνατότητα συμμετοχής και ψήφου εξ αποστάσεως, ηλεκτρονικώς, ιδίως για τη λήψη απόφασης απεργίας, αποδυναμώνοντας τη συλλογική δράση και συζήτηση.
- απαγορεύονται στην ουσία οι περιφρουρήσεις στις απεργίες και όσοι συμμετέχουν απειλούνται με πρόστιμα και ποινικές διαδικασίες, ακόμη και η απλή παρουσία στην είσοδο χώρων εργασίας και η προτροπή συμμετοχής σε απεργία ποινικοποιείται (!).
- Σε περίπτωση απεργίας πρέπει να εργάζεται προσωπικό ασφαλείας τουλάχιστον στο 40% του προσωπικού στις επιχειρήσεις που η λειτουργία τους θεωρείται «κρίσιμη για το κοινωνικό σύνολο», π.χ. στο δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ, αλλά και σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που κρίνονται ότι εξυπηρετούν το κοινωνικό σύνολο(!). Το μέτρο προφανώς δεν έχει στόχο το όφελος του κοινωνικού συνόλου αλλά τη μείωση της πίεσης που ασκείται στον εργοδότη από μια απεργία μέσω της μείωσης της αποτελεσματικότητας (ουσιαστικά της απαγόρευσης) της απεργίας. Ο τρόπος λειτουργίας των εταιρειών τηλεπικοινωνιών είναι χαρακτηριστικός. Οι εταιρίες λειτουργούν κατά βάση ανανεώνοντας συνεχώς το προσωπικό της τηλεφωνικής εξυπηρέτησης πελατών, προσφέροντας πενιχρούς μισθούς σε επινοικιαζόμενους εργαζόμενους και εξοντωτικές συνθήκες εργασίας και ωράρια, με ελλείψεις σε εξοπλισμό, εφαρμογές και τεχνογνωσία. Με αποτέλεσμα η ελλιπής εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου – πελατών να αποτελεί καθημερινότητα.
Ειδικά τα δυο τελευταία μέτρα αποδυναμώνουν εξαιρετικά την απεργία έως την καθιστούν αδύνατη.
Τέλος σε σχέση με την τηλεργασία ετοιμάζεται νομοσχέδιο, όπου θα την κατοχυρώνει όπως προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό δήλωσε ότι «η τηλεργασία ήρθε για να μείνει, να ενισχυθεί, να διευρυνθεί και να αποκτήσει νομική υπόσταση».
Για όλα τα παραπάνω καλούμε σε μία πρώτη συζήτηση μέσω διαδικτύου την Τρίτη 24/11, στις 18.30μμ
(περισσότερες πληροφορίες εδώ)
Στην απεργία στις 26 Νοέμβρη
Την Πέμπτη 26 Νοέμβρη έχει καλεστεί μια Γενική Απεργία, γιατί έχουν ήδη βγάλει καλέσματα το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και πολλά εργατικά κέντρα στην υπόλοιπη χώρα, η ΑΔΕΔΥ, η κεντρική επιτροπή των μπλόκων των αγροτών, η ΕΣΗΕΑ, οι ναυτεργάτες, οι εκπαιδευτικοί κοκ, αλλά η ηγεσία της ΓΣΕΕ δεν έχει πει κουβέντα για τα θέματα αυτά, επί τοις ουσίας βοηθώντας την κυβέρνηση με την στάση της.
Πρόκειται για την μεγαλύτερη μέχρι στιγμής εργατική κινητοποίηση επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας.
Έχει μεγάλη σημασία η αποφασιστική συμμετοχή των εργαζομένων του χώρου μας και ευρύτερα του ιδιωτικού τομέα καθώς είμαστε αυτοί που δεχόμαστε τα σκληρότερα κτυπήματα στο βιοτικό μας επίπεδο και τις εργασιακές μας σχέσεις.
Η κυβέρνηση καταλαβαίνοντας ότι με την πολιτική της αργά ή γρήγορα θα προκαλέσει αλυσιδωτές κοινωνικές αντιδράσεις πέρασε ήδη ένα νομοσχέδιο που θέλει να βάλει στον γύψο της διαδηλώσεις ενώ το ίδιο επιχείρησε με την απαγόρευση των πορειών για το Πολυτεχνείο και το όργιο αστυνομικής βίας και καταστολής που την ακολούθησε.
Θέλει να κρύψει τις ευθύνες της για την οριακή κατάσταση της δημόσιας υγείας, παιδείας και των συγκοινωνιών και να τα φορτώσει όλα στην ατομική ευθύνη.
Χρησιμοποιεί τον φυσιολογικό φόβο και τις ανθρώπινες απώλειες που προκαλεί η πανδημία για να περάσει τον νεοφιλελεύθερο οδοστρωτήρα της και το δόγμα νόμος και τάξη.
Δεν πρέπει να της περάσει!
Στο Εφετείο στις 7 Οκτώβρη με την συμμετοχή του κόσμου, η ναζιστική Χρυσή Αυγή πήγε στα σκουπίδια της ιστορίας.
Στις 17 Νοέμβρη σε όλη την Ελλάδα έσπασαν οι – χουντικής έμπνευσης – απαγορεύσεις των πορειών για το Πολυτεχνείο.
Αυτό πρέπει να κάνουμε και εδώ.
Σας καλούμε να πάρετε μαζικά μέρος στην 24ωρη απεργία στις 26 Νοέμβρη και τις
συγκεντρώσεις που θα γίνουν, τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα που προβλέπονται.
Διεκδικούμε:
- Μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, γιατρών, νοσηλευτών, εκπαιδευτικών, καθαριστριών. Μονιμοποίηση συμβασιούχων.
- Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, με ένταξη στον κρατικό σχεδιασμό και όχι αγορά υπηρεσιών.
- Αποσυμφόρηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με προσλήψεις προσωπικού, επίταξη χιλιάδων ιδιωτικών λεωφορείων που βρίσκονται σε απραξία.
- Μαζικά τεστ σε όλο τον πληθυσμό
- Να μην κατατεθεί το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που καταργεί εργασιακά δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες
- Να σταματήσουν οι απολύσεις και να επαναπροσληφθούν οι συνάδελφοι που έχουν προσφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας.