«Απελευθέρωση» σηµαίνει ταφόπλακα για µας – συνέντευξη µε τον Κ. Σιαµέτη, οδηγό ταξί

Το Ξεκίνηµα µίλησε µε τον Κώστα Σιαµέτη για την επίθεση που δέχεται ο κλάδος των οδηγών και µικροϊδιοκτητών ταξί από την κυßέρνηση στο όνοµα της απελευθέρωσης των επαγγελµάτων και της αγοράς 

 

 

Κώστα, ο κλάδος σας δέχεται επίθεση που ονοµάζεται "απελευθέρωση" του επαγγέλµατος. Πως ßρέθηκες να δουλεύεις ταξί και τι σηµαίνει για σένα "απελευθέρωση";

 

Το 2005 και αφού πέρασα από πολλές διαφορετικές δουλειές, που δεν παρείχαν σταθερότητα και ασφάλεια, αποφάσισα να κάνω µια προσπάθεια καλύτερης εξασφάλισης του εργασιακού µου µέλλοντος κι έτσι, μετά από πολλές σκέψεις, προχώρησα σε αγορά άδειας ταξί. Φυσικά και το πήρα µε δάνειο στο οποίο μπήκε υποθήκη το σπίτι των γονιών µου. Να σηµειώσουµε ßέßαια ότι το ταξί το έχω συνεταιρικό µε κάποιον άλλο συνάδελφο – δηλαδή έχω µισό ταξί και υποθηκευµένο το πατρικό µου σπίτι.

 

Τι σηµαίνει οδηγός ταξί, από άποψη εργασιακών συνθηκών;

 

Επί 6 χρόνια δουλεύω κατά μέσο όρο 13 ώρες την ημέρα 29 ημέρες τον μήνα για να μπορώ να ανταπεξέλθω στις υποχρεώσεις µου.

 

Και ßγαίνει το µεροκάµατο;

 

Μέχρι πριν 1,5 χρόνο μπορούσα µε αυτές τις πολύ σκληρές συνθήκες δουλειάς να βγαίνουν τα λειτουργικά έξοδα (δάνειο, συντήρηση, ασφάλειες οδική, υγείας, κ.α) και ένα µεροκάµατο. Τον τελευταίο όμως 1,5 χρόνο μετά την υπογραφή του µνηµονίου όλα έχουν αλλάξει. Η δουλειά έχει πέσει πολύ λόγω των μειώσεων σε µμισθούς και συντάξεις του κόσμου και λόγων των μεγάλων αυξήσεων στα καύσιµα, στις ασφάλειες, στον ΦΠΑ, κλπ. Κι έτσι η µεγάλη πλειοψηφία των οδηγών ταξί έχουμε βρεθεί σε ένα τεράστιο αδιέξοδο – µε ακόμα περισσότερα έξοδα και ακόμα λιγότερα έσοδα.

Η κυßέρνηση λέει να απελευθερωθεί η αγορά, τι σηµαίνει αυτό;


Σηµαίνει να µειωθεί δραστικά το κόστος της άδειας του ταξί, έτσι ώστε να ßγουν και άλλα ταξί στους δρόμους. Έτσι λέει ο υπουργός ο Ραγκούσης. Και διερωτούµαστε: πόσα να ßγουν; 1000, 2000, 5000,10000 σε µια αγορά που είναι ήδη κορεσµένη και δεν µπορούµε να ßγάλουµε µεροκάµατο;

 

Γιατί νοµίζετε ότι γίνονται όλα αυτά;

 

Όλα αυτά γίνονται για να µπουν στο παιχνίδι μεγαλοκαρχαρίες και να δημιουργήσουν άλλο ένα καρτέλ, παίρνοντας 500-600 άδειες τσάμπα.

Θα µπουν δηλαδή µεγάλες εταιρείες και στην ουσία θα πάρουν τη δουλειά από όλους εµάς τους µικρούς. Τις άδειες ταξί εµείς τις έχουµε χρυσοπληρώσει και είµαστε µέχρι το λαιµό στα χρέη. Οι εταιρείες αυτές έχουν την ευχέρεια να µπουν στην αγορά του ταξί µε εκατοντάδες νέες άδειες και να προσλάßουν νέους οδηγούς µε 520 ευρώ το µήνα, και επιδότηση των ασφαλιστικών τους εισφορών από το κράτος (δηλαδή τους φόρους που πληρώνουν όλοι οι εργαζόµενοι) – µε άλλα λόγια µε µηδαµινό κόστος! Σε αντίθεση µε αυτούς, εµείς είµαστε υποχρεωµένοι να ßγάζουµε µεροκάµατο, να ταΐζουμε στόµατα, γιατί είµαστε οικογενειάρχες, να πληρώνουµε την κοινωνική µας ασφάλιση και να ξοφλήσουµε τα χρέη που έχουµε.

Πώς είναι δυνατό να καταφέρουµε κάτι τέτοιο; Εγώ ας πούµε έχω 120 χλ € χρέος. Πως θα το αποπληρώσω όταν ούτε 30 € µεροκάµατο δεν είµαι σε θέση να ßγάζω, µετά από 13 ώρες δουλειάς την ηµέρα; Όχι µόνο δεν µπορούµε να ζήσουµε αλλά κινδυνεύουν οι γονείς µας να χάσουν τα σπίτια τους που είναι υποθηκευµένα.

 

Ποιο είναι το ßασικό σας αίτηµα σήµερα;

 

Να χαριστούν τα χρέη! Δεν µπορεί η κυßέρνηση να µας οδηγεί στον Καιάδα και να απαιτεί να ξοφλήσουµε αυτά τα τεράστια χρέη!

 

Βλέπεις καµία πιθανότητα να το δεχτεί αυτό η κυßέρνηση;

 

Καµία! Η Σοσια-ληστική κυßέρνηση δεν καταλαßαίνει από κοινωνικές ευαισθησίες. Το µόνο που ξέρει πολύ καλά να κάνει είναι να ßάζει ταφόπλακες πάνω από τον ένα κλάδο µετά τον άλλο και συνολικά πάνω από τα δικαιώµατα όλης της κοινωνίας.

 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,239ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,006ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα