Απειλεί με 100 απολύσεις ο Κιολεΐδης στο Βόλο


Του Πάνου Γκαντίνα – Βόλος

“Κιολεΐδης ΑΕΒΕ” ένα εργοστάσιο μεγάλο, σύγχρονο, με πολλούς εργάτες και πολλή κακομεταχείριση.

Ο Κιολεΐδης κατασκευάζει αμαξώματα και η τελευταία του δουλειά θα ήταν μια μεγάλη σύμβαση με τον ΟΣΕ για την κατασκευή βαγονιών. Το προσύμφωνο είχε υπογραφεί με ην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αλλά λόγω αλλαγής κυβέρνησης η σύμβαση δεν υπογράφηκε ποτέ. Έτσι η “Κιολεΐδης ΑΕΒΕ” άφησε επίτηδες να διαρρεύσει στα ΜΜΕ ότι μέχρι το τέλος του χρόνου (2005) θα απολύσει 100 εργαζόμενους και ότι θα πάει το εργοστάσιο στη Σερβία που έχει μικρότερο εργατικό κόστος.

Αυτή η κίνηση είχε σαν αποτέλεσμα οι τοπικές αρχές του Βόλου και οι εργαζόμενοι του εργοστασίου, περίπου 200, να ξεκινήσουν πιέσεις προς την κυβέρνηση για να λυθεί το πρόβλημα. Πρέπει ακόμη να αναφέρουμε ότι η “Κιολεΐδης ΑΕΒΕ” στο παρελθόν έχει απειλήσει και απολύσει εργαζομένους είτε γιατί θέλανε να κάνουν απεργία είτε ακόμη γιατί συνδικαλίστηκαν. Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν κι άλλες μεγάλες βιομηχανίες της περιοχής. Για παράδειγμα εργοστάσια όπως η ΑΓΕΤ-Ηρακλής ετοιμάζουν μείωση προσωπικού.

Τα άλλα μεγάλα προβλήματα της περιοχής είναι:

1. Ο περιφερειακός, το έργο έχει σταματήσει και σαν αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων, κυρίως οικοδόμων, έχει χάσει τη δουλειά του. Επιπλέον προβλήματα αντιμετωπίζουν οι βιοτεχνίες που προμήθευαν τα αναγκαία υλικά για τα εργοτάξια των ολυμπιακών έργων αρχίζουν απολύσεις και μερικές ίσως κλείσουν.

2. Νοσοκομείο. Γενική είναι η αίσθηση της κοροϊδίας που νοιώθουν οι απλοί άνθρωποι για τις εξελίξεις στο Νοσοκομείο του Βόλου, που χτίζεται πάνω από 10 χρόνια τώρα. Τα έργα έχουν σταματήσει, η κατασκευάστρια εταιρία ζητά και ξαναζητά παρατάσεις για την ολοκλήρωση ενώ οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι. Το παλιό Νοσοκομείο με τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει δεν μπορεί να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών του Βόλου.

Παράλληλα έχουν εξαγγελθεί νέα μεγάλα έργα στην περιοχή: οδικό δίκτυο Πηλίου, οδικός άξονας Ε65, αεροδρόμιο Νέας Αγχιάλου, σιδηροδρομική σύνδεση Ηγουμενίτσας-Βόλου. Η νέα “πίτα” θα είναι μεγάλη, αλλά αν κρίνουμε από τον περιφερειακό και το νοσοκομείο, κερδισμένοι θα βγουν οι εργολάβοι και οι αεριτζήδες και όχι οι εργαζόμενοι.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,107ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
411ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα