Απάντηση του «Ξ» σε ερώτημα της εφημερίδας «Εποχή»

Η «Εποχή» έθεσε στο Ξεκίνημα την ερώτηση «Υπάρχει ένα νέο πολιτικό σκηνικό και αν ναι τι εγκυμονεί; Ποια πρέπει να είναι η παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ;». Η απάντηση του «Ξ» (με όριο περίπου 350 λέξεις) ήταν η ακόλουθη:

Υπάρχει πραγματικά ένα νέο σκηνικό το οποίο μάλιστα ξεκινά από τις διεθνείς εξελίξεις. Η οικονομική κρίση η οποία συγκλονίζει σήμερα τις ΗΠΑ ανοίγει μια νέα περίοδο σε διεθνές επίπεδο. Σε συνδυασμό με το 1 δις που πεινά σήμερα στον πλανήτη θα επηρεάσει καταλυτικά συνειδήσεις. Για ένα μόνο πράγμα να είμαστε σίγουροι, θα έρθουν ακόμα χειρότερες μέρες στην Ευρώπη και την Ελλάδα.

Το θέμα είναι πώς αντιστεκόμαστε. Πώς σαν ΣΥΡΙΖΑ δίνουμε διέξοδο στην αναζήτηση εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων, ιδιαίτερα νέων.

Το πρώτο για μας είναι η δυναμική εμπλοκή στα καθημερινά προβλήματα, μικρά και μεγάλα, των εργαζομένων και της νεολαίας.

Το δεύτερο: ένα πρόγραμμα το οποίο να εντείνει και να βαθαίνει την αριστερή στροφή της προηγούμενης περιόδου.

Το τρίτο: να αποκτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ δομές που να επιτρέπουν στις χιλιάδες των «ανένταχτων» να εμπλακούν, να έχουν δικαιώματα και αποφασιστικό λόγο.

Μην υποτιμάμε τα μηνύματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων (όσο και αν οι δημοσκοπήσεις εξυπηρετούν ταυτόχρονα άλλους σκοπούς). Η μετακίνηση ψηφοφόρων που είχαν μετακινηθεί στον ΣΥΡΙΖΑ από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., πίσω στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. πρέπει να θεωρείται αναμενόμενηκαι θα ενταθεί όταν στις επόμενες εκλογές τεθεί το ζήτημα «πώς θα φύγει η Ν.Δ.».

Για να αντιμετωπίσει αυτούς τους κινδύνους ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εμπνεύσει χιλιάδες αγωνιστές, πράγμα το οποίο προϋποθέτει ένα στόχο: αριστερή κυβέρνηση με σοσιαλιστικό πρόγραμμα.

Δεν φτάνει σήμερα να μιλάμε μόνο ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό, ή να διστάζουμε να μιλήσουμε για κρατικοποιήσεις, όταν αυτά ήδη συμβαίνουν στις ΗΠΑ (και τη Βρετανία).

Χρειάζεται ένα τολμηρό πρόγραμμα το οποίο εκτός από το εισόδημα, τις συντάξεις, τα δικαιώματα, κ.λπ. θα θέτει ευθέως την κοινωνικοποίηση των ιδιωτικοποιημένων επιχειρήσεων, του τραπεζικού κεφαλαίου, και όλων των στρατηγικών επιχειρήσεων. Πάντα, βέβαια, κάτω από συνθήκες κοινωνικού και εργατικού ελέγχου, για να είναι οι ΔΕΚΟ στην υπηρεσία της κοινωνίας και όχι του κεφαλαίου και των προσωπικών συμφερόντων των διεφθαρμένων διευθυντικών στελεχών.

Ξεκάθαρα να τονίσουμε ότι στόχος μας είναι μέσα από όλους αυτούς τους αγώνες να προετοιμάσουμε το έδαφος για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου και για μια σοσιαλιστική κοινωνία – η οποία βέβαια καμία σχέση δεν έχει με τις μονοκομματικές δικτατορίες της ΕΣΣΔ, της Κίνας κλπ, ούτε βέβαια με την Σοσιαλδημοκρατία.

Ένα τέτοιο πρόγραμμα θα εμπνεύσει μεγάλες δυνάμεις. Σ’ αυτές τις δυνάμεις όμως πρέπει να προσφερθεί το απαιτούμενο οργανωτικό μοντέλο, στο οποίο να μπορούν να ενταχθούν, να έχουν αποφασιστικό λόγο, και να δράσουν.

Έτσι μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να αντιμετωπίσει τις πιέσεις της επόμενης περιόδου. Και έτσι μπορεί να προετοιμάσει το μέλλον.

Ξεκίνημα, 19/9/08

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα