Απάντηση στην Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ

Με χτεσινή ανακοίνωσή της (16.3.10) η «Ανανεωτική Πτέρυγα» του ΣΥΝ καταγγέλλει την ανακοίνωση της Κεντρικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ (15.03.10).

_________________________

Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:

1. Η χθεσινή Απόφαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε σαφέστατη απόκλιση ακόμα και από τις θέσεις που κατά πλειοψηφία ψήφισε προχθές η ΚΠΕ του ΣΥΝ.

2. Με αυτή τίθενται, μεταξύ άλλων, ως στόχοι πάλης και κινητοποίησης, η προοπτική εθνικοποίησης όλων των Τραπεζών, η επανάκτηση και εθνικοποίηση των στρατηγικής σημασίας Επιχειρήσεων και Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας με δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο και η «επαναδιαπραγμάτευση του χρέους».

3. Επί της ουσίας δύο ζητήματα τίθενται:
α) Το κόστος της εθνικοποίησης όλων των Τραπεζών ποιος θα το πληρώσει; Το ελληνικό δημόσιο αδυνατεί περισσότερο από ποτέ! Υποθέτουμε ότι δεν προτείνονται επιτάξεις. Τα χρήματα των εργαζομένων δεν πρέπει να κατευθυνθούν στους μετόχους αλλά για αναπτυξιακή και κοινωνική πολιτική.
β) ενώ το ελληνικό κράτος δίνει τη μάχη του δανεισμού και των επιτοκίων ταυτόχρονα από τον ΣΥΡΙΖΑ προτείνεται η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους από τις ίδιες πιστώτριες Τράπεζες. Αυτή η πολιτική θα οδηγούσε ή σε μη δανεισμό ή σε ακραία επαχθέστερους όρους δανεισμού. Οι μισθοί και οι συντάξεις και πάλι θα ήσαν τα θύματα.

4. Η πρωτοβουλία για Δημοψήφισμα για τα κυβερνητικά μέτρα και το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας συνιστά μια εθνική αναδίπλωση την ώρα που απαιτείται ενωτική ανάπτυξη των σημερινών αγώνων της ευρωπαϊκής αριστεράς και προώθηση των άμεσων αιτημάτων που το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς προβάλλει. Δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με τη θέση για το ευρώ.

Στη συγκρότηση τέτοιων Επιτροπών, που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν πρέπει ο ΣΥΝ να συμμετάσχει.

_________________________

Η ομόφωνη απόφαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ στις 15.3.10 (βλ. https://xekinima.org/news/display.php?tbl=news&id=1057) είναι μια σημαντική απόφαση καθώς διατυπώνει με σαφή τρόπο μια αριστερή πρόταση διεξόδου από την κρίση. Οι θέσεις για
– εθνικοποίηση των τραπεζών,
– των ΔΕΚΟ που ιδιωτικοποιήθηκαν και
– των στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων,
– κάτω από δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο,
– καθώς και η φορολογία στο κεφάλαιο με συντελεστή 45%,
αποτελούν προχώρημα της συζήτησης στις νέες συνθήκες που διαμορφώνει η πρωτοφανής επίθεση κυβέρνησης και ΕΕ στο βιοτικό επίπεδο και τις κατακτήσεις των εργαζομένων.

Δικαίως προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» του ΣΥΝ, που βλέπει στην απόφαση της γραμματείας τον κίνδυνο να γκρεμιστεί το οικοδόμημα της «προγραμματικής αντιπολίτευσης που θα κρατάει τα μπόσικα στο ΠΑΣΟΚ» που πρότειναν στελέχη της πτέρυγας όλο αυτό το διάστημα. Στην πράξη αυτή η λογική μετέτρεπε το ΣΥΡΙΖΑ σε λογιστή ή συμβουλάτορα της κυβέρνησης και οδηγούσε σε θέσεις για «εθνική συναίνεση», «συνεργασία στις δημοτικές εκλογές» κ.α που θόλωναν τα χαρακτηριστικά του, ενίσχυαν τις αμφισημίες του και δεν μπορούσαν να αποτελέσουν εναλλακτική λύση ούτε για τον κόσμο της αριστεράς αλλά ούτε και για τη βάση του ΠΑΣΟΚ που προβληματίζεται ή διαφωνεί με την πολιτική της κυβέρνησης.

Αυτή η απόφαση, επίσης, δεν είναι «γραμμή Αλαβάνου» όπως υποστηρίζουν τα ΝΕΑ (17.3.10) με προφανή στόχο να στρέψουν την αριστερή πλειοψηφία του ΣΥΝ στην αγκαλιά των «Ανανεωτών» στο όνομα του κομματικού πατριωτισμού.

Ο Α. Αλαβάνος και οι σ. της γραμματείας που ανήκουν στο «Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής», στο αρχικό κείμενο που κατέθεσαν στην γραμματεία στις 27/2 (βλ. https://xekinima.org/news/display.php?tbl=news&id=1040, καθώς επίσης και, https://xekinima.org/news/display.php?tbl=news&id=1041) δεν διατύπωναν προγραμματικές θέσεις για εθνικοποιήσεις, φορολογία στο κεφάλαιο κτλ. Έβαζαν βασικά μόνο την άποψη για δημοψήφισμα ενάντια στα μέτρα και το Σύμφωνο Σταθερότητας. Η απόφαση της Γραμματείας εντάσσει μεν την ιδέα του δημοψηφίσματος για σκέψη και συζήτηση, αλλά πηγαίνει πολύ πιο μακριά απ’ αυτό προτάσσοντας αιχμηρές πολιτικές προτάσεις και τη λογική της κλιμάκωσης των αγώνων, που μπορούν άμεσα να αγκαλιαστούν από το κίνημα και ουσιαστικά σηματοδοτούν σύγκρουση με την κυβέρνηση, τις Βρυξέλλες και τις αγορές.

_________________________

Σημ: Τις επόμενες μέρες θα συζητηθεί το περιεχόμενο των τοπικών επιτροπών που αποφασίστηκε να δημιουργηθούν με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και το κείμενο με το οποίο θα γίνεται συλλογή υπογραφών. Η απόφαση για άμεση σύγκληση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μια ακόμα απόφαση της 3ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης που υλοποιείται, όχι βέβαια χωρίς προσκόμματα και αντιστάσεις. Έχουν προηγηθεί οι κάρτες μέλους, τα μητρώα μελών, η συγκρότηση τοπικών επιτροπών, η δημιουργία Γραφείου Τύπου ΣΥΡΙΖΑ και η έκδοση περιοδικού του ΣΥΡΙΖΑ στις 18/3.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,220ΥποστηρικτέςΚάντε Like
998ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,114ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
420ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα