Απάντηση στα ψέματα της ΔΗ.ΣΥ (πρώην ΠΑΣΚΕ) στο Σισμανόγλειο

Του Νίκου Μαλινόγλου

Τα μέλη της πρώην ΠΑΣΚΕ, νυν ΔΗ.ΣΥ σε αγαστή συνεργασία με τα μέλη της ΔΑΚΕ, με αφορμή συζήτηση για τον «οργανισμό» (απαιτούμενες θέσεις εργασίας, προαγωγές εργαζομένων, κλπ) του Σισμανογλείου, ανέδειξαν τεχνηέντως  ως μείζον θέμα, το ζήτημα  της ανάληψης θέσης ευθύνης (προαγωγής) στη νοσηλευτική υπηρεσία προτείνοντας ότι αυτές τις θέσεις να μπορούν να τις διεκδικήσουν ισότιμα  νοσηλευτές  τόσο κατηγορίας ΠΕ (πανεπιστημιακού επιπέδου εκπαίδευσης) όσο και κατηγορίας ΤΕ (τεχνολογικής εκπαίδευσης – ΤΕΙ) υποκρύπτοντας συνειδητά το προβάδισμα που προβλέπεται στη κατηγορία ΠΕ.

Σύμφωνα με την  ισχύουσα νομοθεσία και νομολογία οι εργαζόμενοι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης έχουν προβάδισμα έναντι των υπολοίπων κατηγοριών για εξέλιξη και ανάληψη θέσης ευθύνης. Αυτό είναι κοινός τόπος στο δημόσιο τομέα γενικά (το «προβάδισμα» των ΠΕ ισχύει και για τον ιδιωτικό τομέα, παρότι όχι με τον ίδιο τρόπο). Σε διαδικασία του Δ.Σ. του Σωματείου πριν από ένα χρόνο, όταν είχε τεθεί ξανά το θέμα των προαγωγών, τα ίδια τα μέλη της ΔΗ.ΣΥ. (που απλά είχαν τότε το όνομα ΠΑΣΚΕ) είχαν ψηφίσει ακριβώς αυτή τη θέση: ότι δηλαδή προηγούνται οι ΠΕ και ακολουθούν οι ΤΕ. (1)

Σε ανακοίνωση όμως που εκδώσανε πριν από μερικές μέρες, δεν δίστασαν να κάνουν μια εντυπωσιακή κωλοτούμπα, καθαρά για λόγους ψηφοθηρίας, ζητώντας ισότιμη μεταχείριση στο θέμα των προαγωγών ανάμεσα σε εργαζόμενους ΠΕ και ΤΕ. Έφτασαν μάλιστα να γράφουν  ότι αυτό προνοεί ο νόμος! Γίνεται έτσι καθαρό πως ακόμα και αν άλλαξαν όνομα δεν άλλαξαν συνήθειες… Διατηρούν ανόθευτα όλα τα ΠΑΣΚίτικα χαρακτηριστικά: πολιτική χωρίς αρχές, ρουσφετολογική αντίληψη, εξαπάτηση και ψέματα!

Δεν είναι βέβαια τυχαίο ότι αυτό το έκαναν λίγες μόνο ημέρες μετά από την μεγάλη ήττα που υπέστησαν στις εκλογές του υπηρεσιακού συμβουλίου στο Σισμανόγλειο στις οποίες η Νέα Πορεία ήταν πρώτη δύναμη και με διαφορά.

Ούτε είναι τυχαίο πως σε μερικούς μήνες έχουμε τις εκλογές για το ΔΣ του Σωματείου και οι «συνάδελφοι» τρέμουν για την καρέκλα τους, στην οποία έχουν βολευτεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ειδικά μετά την πανωλεθρία που πάθανε στις εκλογές για το υπηρεσιακό συμβούλιο.

Και τέλος, δεν είναι βέβαια τυχαίο, ότι οι απόφοιτοι ΤΕ στους νοσηλευτές αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων. Είναι μια δεξαμενή από την οποία η ΔΗ.ΣΥ θέλει να «ψαρέψει» ψήφους τάζοντας πως θα βολέψει κόσμο και μάλιστα βάζοντας τους εργαζόμενους να σφαχτούν! Εκεί καταλήγει αυτή η πρόταση, γιατί διαφορετικά, ποιος ο λόγος να αποφασίσει ξαφνικά η ΔΗ. ΣΥ. να παρακάμψει ένα νόμο ο οποίος μέχρι χθες της φαινόταν απόλυτα λειτουργικός και λογικός;

Σε μια περίοδο που στο Σισμανόγλειο δόθηκαν μεγάλοι αγώνες, σε μια περίοδο που χρειάζεται οι αγώνες να επεκταθούν σε όλη την Υγεία και κοινωνία, πόσο βολικό είναι, πολιτικά, να βάλεις αυτόν τον κόσμο να μαλώνει για μια προαγωγή;  Και πόσο βολικό είναι, για τον βρώμικο συνδικαλισμό που έχουν στο νου τους οι «συνάδελφοι» της ΔΗ.ΣΥ., να δίνεται η μάχη των μηχανισμών για το ποιος θα προαχθεί, με στόχο να κερδίσει η ΔΗ.ΣΥ ψήφους στην κάλπη του σωματείου;

Η «Νέα Πορεία» είχε υποχρέωση να καταγγείλει τα κόλπα της ΔΗ.ΣΥ.! Η ΔΗ.ΣΥ βιάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιεί τη θέση της και στην οποία κατηγορεί τη «Νέα Πορεία» για χυδαία υβρεολόγια και…  ζητά (το θράσος δεν έχει όρια) να τηρηθούν οι «νόμιμες διαδικασίες» ώστε να επιλέγονται σε όλες τις  θέσεις ευθύνης ισότιμα  μέλη ΠΕ και ΤΕ. Μόνο που αυτή την ισοτιμία την προτείνουν μόνο στη νοσηλευτική υπηρεσία (όπου υπερτερούν συντριπτικά οι ΤΕ) και όχι στις υπόλοιπες υπηρεσίες του νοσοκομείου (Τεχνική, Διοικητική, Πληροφορική)!

Έχουν κάνει το ψέμα τέχνη, ακόμα και για πράγματα στα οποία ο καθένας μπορεί να ανατρέξει και διαπιστώσει με ένα απλό ψάξιμο στο ίντερνετ!

Για να ξεκαθαριστεί περαιτέρω το ζήτημα, παραθέτουμε  την ανακοίνωση της «Νέας Πορείας» που κυκλοφόρησε στο Σισμανόγλειο σαν απάντηση στην ανακοίνωση της πρώην(;) ΠΑΣΚΕ και νυν ΔΗ.ΣΥ

Με ψέματα η πρώην ΠΑΣΚΕ (νυν ΔΗ.ΣΥ) επιχειρεί να διασπάσει  τους εργαζόμενους

Μοναδική μας απάντηση η ενότητα των εργαζομένων απέναντι στη λαίλαπα των συγχωνεύσεων και απολύσεων

Στην κρίσιμη περίοδο που διανύει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά και το  Νοσοκομείο Σισμανόγλειο, όπου το κλείσιμο του Νοσοκομείου Παπαδημητρίου συνεπάγεται το κλείσιμο 140 κλινών, την άναρχη συγχώνευση κλινικών, απειλώντας ακόμα και την ίδια την ύπαρξη της θέσης εργασίας μας, η πρώην ΠΑΣΚΕ (νυν ΔΗΣΥ), επιλέγει μέσω ενός λιβελογραφήματος εναντίον της παράταξης της ΝΕΑΣ ΠΟΡΕΙΑΣ, να πολώσει, με ψεύδη και ανυπόστατες κατηγορίες,  το κλίμα ανάμεσα στους ΠΕ και ΤΕ Νοσηλευτές, πανηγυρίζοντας τη  θέση του συνδυασμού τους  ότι «μόνο για τις κρίσεις στη Νοσηλευτική Υπηρεσία σε θέσεις ευθύνης να κρίνονται υπάλληλοι της κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ, όπως άλλωστε προβλέπει ο νόμος».

Σε αντίθεση όμως με ότι ΨΕΥΔΩΣ υποστηρίζει η ΔΗΣΥ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι στην περ. (α) του άρθρου 97 του νέου Υπαλληλικού Κώδικα το οποίο καθορίζει το  προβάδισμα μεταξύ των υπαλλήλων ορίζεται ότι «μεταξύ υπαλλήλων που ανήκουν σε διαφορετικές κατηγορίες προηγούνται οι υπάλληλοι της κατηγορίας ΕΘ και ακολουθούν κατά σειρά οι υπάλληλοι της κατηγορίας ΠΕ, της κατηγορίας ΤΕ, της κατηγορίας ΔΕ και τέλος οι υπάλληλοι της κατηγορίας ΥΕ». Σύμφωνα με τα ανωτέρω δεν είναι επιτρεπτό να συντρέχουν για την ίδια θέση προϊσταμένου υπάλληλοι διαφόρων κατηγοριών επί ίσοις όροις.

Καθώς και όπως έχει γνωμοδοτήσει σχετικά το Συμβούλιο της Επικρατείας, «κατά την έννοια της ανωτέρω διάταξης, ερμηνευομένης σύμφωνα με τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας στη Δημόσια Διοίκηση, όπου προβλέπεται από τους οικείους οργανισμούς η πλήρωση θέσης προϊσταμένου από υπαλλήλους περισσότερων κατηγοριών, προηγούνται οι υπάλληλοι της ανώτερης κατηγορίας και ακολουθούν οι των άλλων κατηγοριών. Συνεπώς είναι επιτρεπτή η πλήρωση θέσεων προϊσταμένων οργανικών μονάδων από υπαλλήλους κατώτερης, κατά τη διαβάθμιση που εισάγεται στον Υπαλληλικό Κώδικα, κατηγορίας, μόνο εφόσον δεν είναι δυνατή η πλήρωση των θέσεων αυτών από υπαλλήλους ανώτερης κατηγορίας» (Πρακτικό Επεξεργασίας του Συμβουλίου της Επικρατείας αριθμ. 235/2005).

Αλήθεια τα μέλη της ΔΗ.ΣΥ, οι ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ των νόμων, επί πολλά έτη στο Νοσοκομείο μας, ερμηνεύουν το νόμο μόνο για τη Νοσηλευτική Υπηρεσία;;; Ο ίδιος νόμος (για την παράταξη της ΔΗ.ΣΥ) δεν ισχύει για τη Διοικητική, την Τεχνική και Πληροφορική Υπηρεσία του Νοσοκομείου, όπου ενώ στο σχέδιο οργανισμού αναφέρεται ότι «στις θέσεις ευθύνης τοποθετούνται υπάλληλοι κατηγορίας ΠΕ και ελλείψει ΠΕ υπάλληλοι κατηγορίας ΤΕ»; Γιατί γι΄ αυτό  δεν λένε κουβέντα;;;

Τα μέλη της  πρώην ΠΑΣΚΕ (νυν ΔΗ.ΣΥ), γιατί δεν αποκαλύπτουν στους εργαζομένους τη θέση του Σωματείου Εργαζομένων, που με έγγραφό του κοινοποίησε στη  Διοίκηση του Νοσοκομείου πριν ένα χρόνο με την υποστήριξη και της ΠΑΣΚΕ; Ήταν από τις περιπτώσεις στις οποίες δεν υπήρξε διαφωνία μεταξύ των παρατάξεων, καθώς το θέμα θεωρήθηκε τυπικό και «ρουτίνας» μιας και ήταν ξεκάθαρο σύμφωνα με τη νομοθεσία, τη νομολογία αλλά και τη διαβεβαίωση του νομικού συμβούλου του σωματείου κ. Προυσανίδη!! Η κοινή απόφαση των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΑΝΑΓΚΙ και ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ (η ΔΑΚΕ ήταν απούσα) για τον Οργανισμό του Νοσοκομείου ήταν, μεταξύ άλλων, ότι «σε θέσεις ευθύνης σε όλες τις Υπηρεσίες να κρίνονται υπάλληλοι κατηγορίας ΠΕ και ελλείψει ΠΕ υπάλληλοι κατηγορίας ΤΕ».

Η επίθεση απέναντι στη Νέα Πορεία αποτελεί μια χυδαία προσέγγιση της ΔΗΣΥ στα θέματα των εργαζομένων, καθώς προσπαθούν να διασπάσουν τους εργαζόμενους μεταξύ τους. Δείχνει σε ποια κατάσταση αδιεξόδου έχουν περιέλθει. Δείχνει πόσο επικίνδυνοι μπορούν να γίνουν όταν απελπισμένα αγωνίζονται να κρατηθούν στις καρέκλες τους, χωρίς αρχές και χωρίς πολιτικές θέσεις. Οι άνθρωποι που κατάστρεψαν το συνδικαλιστικό μας κίνημα, που υπηρέτησαν δουλικά τους κυβερνώντες για δεκαετίες, οι άνθρωποι που δεν ξέρουν τι θα πει ντροπή αλλά ούτε και αξιοπρέπεια, θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο προκειμένου να κρατήσουν τις καρέκλες τους.

Αλήθεια γιατί οι εκπρόσωποι της ΔΗ.ΣΥ, που διαχωρίζουν τη θέση τους και δηλώνουν ότι δεν ανήκουν στην ΠΑΣΚΕ του Νοσοκομείου αλλά  ούτε στο ΠΑΣΟΚ, δεν προσδιορίζουν το πολιτικό τους στίγμα και το προγραμματικό πλαίσιο της νέας παράταξης; Ποια είναι η στάση τους απέναντι σε αποφάσεις της Διοίκησης του Νοσοκομείου; Ποια είναι η θέση τους για τις πολιτικές που έχουν οδηγήσει  χιλιάδες εργαζόμενους στα πρόθυρα της φτώχειας και της ανέχειας, εκφυλίζοντας όλα τα τελευταία χρόνια το συνδικαλιστικό κίνημα; Σαν άτομα, έστω, αυτοί οι ίδιοι, έχουν μήπως κάποια αυτοκριτική να κάνουν για τη μέχρι σήμερα πορεία τους; Για την ιστορία τους; Για τις πολιτικές επιλογές τους; Για την υποστήριξη στις κυβερνητικές επιλογές; Ή μήπως η ΔΗΣΥ εμφανίστηκε μετά από παρθενογένεση και θέλει να αναλάβει και ρόλο μεσσία;

Οι εκπρόσωποι της ΔΗ.ΣΥ, αν είχαν ευθύνη και ηθική, αντί να παριστάνουν και τους επιτιθέμενους, θα ΄πρεπε να δηλώσουν ανοιχτά και δημόσια ότι απολογούνται και ζητούν συγνώμη από τους εργαζόμενους για όλη τη ζημιά που έχουν προκαλέσει, και να παραιτηθούν προκηρύσσοντας άμεσα εκλογές για το ΔΣ του σωματείου μας. Αφού είχαν εκλεγεί ως ΠΑΣΚΕ και ως ΠΑΣΟΚ, κι αφού σήμερα αποκηρύσσουν (με τον κλασσικό καιροσκοπικό τρόπο που το κάνουν) και την ΠΑΣΚΕ και το ΠΑΣΟΚ, έχουν ευθύνη να προσφύγουν σε νέα ετυμηγορία των εργαζομένων, ξεκαθαρίζοντας τη νέα τους πολιτική θέση ως  «ΔΗ.ΣΥ» ώστε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να αναδείξουν εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις, που θα τους εκπροσωπήσουν στην επόμενη περίοδο; Δεν θα ήταν αυτός ο μόνος τρόπος να επιδείξουν πολιτική και συνδικαλιστική εντιμότητα – ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΝΤΑΣ  ΑΜΕΣΑ Εκλογές Σωματείου ΕΡΓΑΖΟΜΈΝΩΝ;

Δεν περιμένουμε από μέρους τους ούτε συνέπεια, ούτε εντιμότητα, ούτε καθαρότητα, δεν περιμένουμε ότι θα παλέψουν ενάντια σε όλες  εκείνες τις αλλαγές που έρχονται να αλλάξουν ριζικά τις  ζωές μας –  μειώσεις μισθών, συγχωνεύσεις – κλείσιμο Νοσοκομείων, απολύσεις εργαζομένων, συρρίκνωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, δεν περιμένουμε να αγωνιστούν για ισονομία και αξιοκρατία ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ. 

Η παράταξη της ΝΕΑΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΖΗΤΑ άμεσα την προκήρυξη εκλογών ώστε οι εργαζόμενοι να εκλέξουν ένα Δ.Σ.  άξιο της εμπιστοσύνης τους,  που να τους εκφράζει πραγματικά και δημοκρατικά.

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕ ΞΕΧΝΟΥΝ

________________________________________________________

1 Πιο αναλυτικά, το θέμα του προβαδίσματος της ΠΕ κατηγορίας  έναντι της ΤΕ,  ισχύει με βάση  τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα ο οποίος ξεκαθαρίζει τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η επιλογή των υπαλλήλων. Ο υπολογισμός των μορίων για την κατάληψη θέσης ευθύνης για κάθε υπάλληλο γίνεται βάση τίτλου σπουδών, βαθμού, χρόνου υπηρεσίας, χρόνου υπηρεσίας σε θέση προϊστάμενου, κατοχής μεταπτυχιακών/διδακτορικών,  γνώσεως ξένης γλώσσας, διοικητικές ικανότητες, κλπ. Αυτά είναι τα κριτήρια επιλογής που ισχύουν. Σ΄ αυτή τη βάση και το σωματείο των εργαζομένων μόλις ένα χρόνο πριν, είχε αποφασίσει με ομοφωνία  (με παρόντες τις ΠΑΣΚΕ, ΑΝΑΓΚΙ του ΚΚΕ/ΠΑΜΕ και Νέα Πορεία και απούσα την ΔΑΚΕ) ότι αυτή είναι η μόνη δυνατή διαδικασία που μπορεί να ισχύσει, έτσι ώστε να μην υπάρχουν έριδες και προσωπικά αλληλοφαγώματα μεταξύ των εργαζομένων. Επρόκειτο ουσιαστικά για διαδικαστικό ζήτημα.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα