Από τη δράση μας

Ρεπορτάζ από την πορεία ενάντια στις εξορύξεις στην Αθήνα 21/2

Η πορεία στις 21/2 με περίπου 1.500 συμμετέχοντες στην Αθήνα ενάντια στις εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, επιβεβαίωσε ότι το κοινό μέτωπο των αγωνιζόμενων κοινωνιών ενάντια σε όσους καταστρέφουν το περιβάλλον και τις ζωές μας, πέρα από αναγκαίο είναι και εφικτό.

Δικαιωματικά στην κεφαλή της πορείας ήταν τα μπλοκ των διαδηλωτών των Πρωτοβουλιών και των Συλλογικοτήτων ενάντια στις εξορύξεις σε Αθήνα, Ήπειρο, Ιόνιο. Είδαμε πανό από τα Γιάννενα, την Άρτα, την Πρέβεζα, την Ιθάκη, τη Λευκάδα, την Κεφαλλονιά, από αδελφότητες απόδημων Ηπειρωτών κλπ.

Παρούσες και οι «Βρυσούλες», η ομάδα γυναικών της Ηπείρου που δημιουργήθηκε για να παλέψει ενάντια στις εξορύξεις, με όπλα τον πολιτισμό, την παράδοση, τον χορό και το τραγούδι. Στο ίδιο πνεύμα και το συγκρότημα χάλκινων «Αγία Φανφάρα», με τις μουσικές του έδειξε πως ο πολιτισμός μπορεί να συμβαδίζει με το κίνημα και τις δράσεις του. 

* * *

Αλλά το πιο ελπιδοφόρο είναι ότι στην ίδια πορεία βρέθηκαν αγωνίστριες και αγωνιστές από τα κινήματα του Βόλου ενάντια στην καύση σκουπιδιών, της Χαλκιδικής ενάντια στις εξορύξεις χρυσού, των Αγράφων ενάντια στις ανεμογενήτριες, της Δυτικής Αθήνας ενάντια στο ΧΥΤΑ Φυλής και την απειλή της καύσης σκουπιδιών.

Αυτή δεν είναι μια τυχαία συνεύρεση. Είναι αποτέλεσμα της αναγνώρισης πως τα σημαντικά τοπικά κινήματα εμπνέονται το ένα από το άλλο. Γιατί η βάση τους είναι κοινή. Έχουν απέναντι τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους ή πολυεθνικές έτοιμες για όλα. Και μια κυβέρνηση delivery αυτών των συμφερόντων.

Λίγο πριν την εκκίνηση της πορείας στα Προπύλαια, έγινε αντιληπτή η προσπάθεια του πρώην υπουργού περιβάλλοντος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Τσιρώνη, να βαδίσει μαζί με το σώμα των διαδηλωτών. Εύλογα θεωρήθηκε ως παραφωνία και του ζητήθηκε επίμονα να αποχωρήσει. Γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει την υπογραφή της σε μεγάλα περιβαλλοντικά εγκλήματα. Συμπεριλαμβανομένης της άνευ όρων παράδοσης σε μεγάλους ομίλους του 1/3 της επικράτειας της χώρας σε γη και θάλασσα για έρευνα και εξορύξεις.

Ας κρατήσουμε στο μυαλό μας ότι το κίνημα ενάντια στις εξορύξεις είναι μόλις στην αρχή του, έχοντας κάνει κάποια πρώτα σημαντικά βήματα στην Ήπειρο και στο Ιόνιο. Η ενίσχυση και η επέκταση του στην Κρήτη και στην υπόλοιπη Δυτική Ελλάδα είναι απαραίτητη. Κι άλλο τόσο η πλατιά στήριξη του από τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία στην Αθήνα και στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Σάββατο 2/3: Ψωμί και Τριαντάφυλλα – Οι γυναίκες αγωνίζονται (ακόμα) για την ισότητα

Εκδήλωση του σχήματος «Μαχητικές & Ελεύθερες» για την καταπίεση και τους αγώνες των γυναικών. Σάββατο 2 Μαρτίου στις 6.00 μ.μ., στο χώρο Rosa Parks, Αιόλου 68-70 (μέσα στη στοά) στον 3ο όροφο.  

Ομιλήτριες: 

 • Ρουθ Κόπιντζερ (μέσω Skype) – Βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ιρλανδίας (αδερφή Οργάνωση της Διεθνιστικής Σοσιαλιστικής Οργάνωσης «Ξεκίνημα»). 
 • Ηλέκτρα Κλείτσα – Μαχητικές & Ελεύθερες
 • Άννυ Παπαδάκη – Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε
 • Ελένη Μήτσου – Διεθνιστική Σοσιαλιστική Οργάνωση «Ξεκίνημα»
 • Αμάντα Κατερίνη – Εκπαιδευτικός
 • Πέννη Κωνσταντινοπούλου – Μαθήτρια, Ά Λυκείου

5λεπτα βίντεο με ομιλίες αγωνιστριών από τη Ρωσία, από την Σάμα Σαγουάντ, μέλους του Συμβουλίου της πόλγς του Σιατλ των ΗΠΑ, συντρόφισσα από την «Σοσιαλιστική Εναλλακτική», την αδερφή οργάνωση του Ξ στις ΗΠΑ.   

«Ψωμί και τριαντάφυλλα» ήταν το σύνθημα της απεργίας των εργατριών στις υφαντουργίες του Λόρενς της Μασαχουσέτης το 1912. Οι εργάτριες πάλευαν ενάντια στην περικοπή των μισθών τους που είχε επιβληθεί λόγω του φύλλου τους (ψωμί) αλλά και για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας (τριαντάφυλλα). Ήταν όμως επίσης το σύνθημα των συνδικαλιστριών που αγωνιζόταν για να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου οι γυναίκες της εργατικής τάξης.  

Νεάπολη Θεσσαλονίκης: οι κάτοικοι διαδήλωσαν ενάντια στον ρατσιστικό εμπρησμό!

Το απόγευμα της Τετάρτης 21 Φεβρουαρίου, πάνω από 300 άτομα συμμετείχαν σε πορεία ενάντια στην εμπρηστική επίθεση με μολότοφ σε σπίτι Ιρακινών στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης.

Το απόγευμα της Τετάρτης 21 Φεβρουαρίου, πάνω από 300 άτομα συμμετείχαν σε πορεία ενάντια στην εμπρηστική επίθεση με μολότοφ σε σπίτι Ιρακινών στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης.

Στην πορεία κάλεσαν ομάδες και συνελεύσεις της περιοχής, όπως η «Αυτόνομη Παρέμβαση Νεαπολιτών» (ΑΠΑΝ), η «Επιτροπή Δράσης Δυτικών Συνοικιών» και η «Ανοιχτή Συνέλευση Δυτικών Συνοικιών» και συμμετείχαν αριστερές οργανώσεις όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΟΚΔΕ, το Κόκκινο Νήμα και το Ξεκίνημα, αναρχικές ομάδες, η δημοτική παράταξη του Δήμου Θεσσαλονίκης «Η πόλη ανάποδα» και φυσικά κάτοικοι της Νεάπολης.

Τα αντανακλαστικά του κινήματος είναι σε εξαιρετική κατάσταση, αφού η πορεία οργανώθηκε λίγες ώρες αφού έγινε η γνωστή η επίθεση με μολότοφ σε σπίτι που κατοικούν Ιρακινοί με μικρά παιδιά. Η πορεία μάλιστα πέρασε και έξω από το σπίτι των Ιρακινών φωνάζοντας συνθήματα αλληλεγγύης στους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Τόσο το άμεσο κάλεσμα σε πορεία όσο και η ανταπόκριση σε αυτό, είναι ο τρόπος που πρέπει να λειτουργεί συνολικά το αντιρατσιστικό κίνημα. Να μην μείνει καμία ρατσιστική ή φασιστική επίθεση αναπάντητη, σε καμία γειτονιά. Να μη μείνει κανένας πρόσφυγας ή μετανάστης μόνος του απέναντι στο θηρίου του ρατσισμού, να μην αφήσουμε κανέναν φασίστα να μολύνει τις γειτονιές μας με το μίσος του.

Σάββατο 16 Μάρτη: Διεθνής κινητοποίηση ενάντια στον ρατσισμό, τον φασισμό, τον πόλεμο & τον εθνικισμό

Δημοσιεύουμε αποσπάσματα (για λόγους χώρου) από το κοινό κάλεσμα αντιρατσιστικών, αντιφασιστικών, μεταναστευτικών, προσφυγικών οργανώσεων, χώρων στέγασης προσφύγων, συντονισμών, συλλογικοτήτων, σωματείων, για διεθνή αντιρατσιστική κινητοποίηση το Σάββατο 16 Μάρτη, στις 2.00 μ.μ. στην πλατεία Βικτωρίας. Περισσότερα στο επόμενο τεύχος του «Ξ» 

Το Σάββατο 16 Μάρτη, σε πολλές πόλεις της Ευρώπης και στην Ελλάδα, κατεβαίνουμε στους δρόμους ενάντια στη ρατσιστική απανθρωπιά της Ευρώπης – Φρούριο και της Ελλάδας – Κρατητήριο. Τρία χρόνια μετά τη ρατσιστική συμφωνία ΕΕ – Ελλάδας – Τουρκίας, τα ποσοστά των πνιγμένων προσφύγων στη Μεσόγειο διπλασιάστηκαν μέσα στο 2018, ενώ στα νησιά του Αιγαίου η αθλιότητα των hot-spot και των μαζικών απελάσεων προσφύγων σε χώρες που κινδυνεύει η ζωή τους καλά κρατεί…

Διαδηλώνουμε για να σταματήσουν η αστυνομική βία και οι δολοφονίες μεταναστών, για δικαιοσύνη στον Ebuka και σε όλα τα θύματα της αστυνομικής αυθαιρεσίας. Ενώνουμε τη φωνή μας με τους χιλιάδες διαδηλωτές που στις αρχές Φλεβάρη διαδήλωσαν σε δεκάδες πόλεις της Ιταλίας με κεντρικό σύνθημα «καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες» αντιδρώντας στη ρατσιστική πολιτική του Σαλβίνι…

Η διεθνής κινητοποίηση της 16 Μάρτη αποτελεί ταυτόχρονα μαζική απάντηση στην ακροδεξιά και τη φασιστική απειλή. Στην Ελλάδα, ακροδεξιοί και φασίστες ηττήθηκαν από το αντιρατσιστικό κίνημα και τους εκπαιδευτικούς και τοπικούς φορείς στην απόπειρα της εκδίωξης των προσφυγόπουλων από τα σχολεία και υφίστανται σημαντική πίεση από τη συνεχιζόμενη δίκη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής…

Στις 16 Μάρτη διαδηλώνουμε ενάντια στον εθνικισμό και τον φασισμό. Υπέρ της αλληλεγγύης και της φιλίας με όλους τους γειτονικούς λαούς που από κοινού έχουμε να αντιπαλέψουμε την ανεργία, τους μισθούς πείνας και τα μέτρα λιτότητας που μας επιβάλλονται από τις κυβερνήσεις μας και τους διεθνείς «συμμάχους μας». Απαιτούμε την ισόβια καταδίκη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής και το τσάκισμα των παρακλαδιών της που εμφανίζονται ολοένα και πιο συχνά να προκαλούν με βίαιες επιθέσεις και τρομοκρατικές ενέργειες. Δεν θα επιτρέψουμε την παρουσία των φασιστών στους χώρους δουλειάς, τις σχολές και τα σχολεία μας…

Καλούμε τα συνδικάτα, τους φοιτητικούς συλλόγους, μεταναστευτικές και προσφυγικές οργανώσεις, αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές κινήσεις, χώρους στέγασης προσφύγων, τοπικές συλλογικότητες και ομάδες, ΛΟΑΤΚΙ συλλογικότητες και μαζικούς φορείς να δώσουν το παρών στις κινητοποιήσεις της 16ης Μάρτη ενάντια στον ρατσισμό, το φασισμό, τον εθνικισμό και τον πόλεμο.

Βόλος 16/3: Συλλαλητήριο ενάντια στην καύση σκουπιδιών!

Οι προετοιμασίες για το συλλαλητήριο ενάντια στην καύση σκουπιδιών από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ στο Βόλο συνεχίζονται. Μετά το μαζικότατο συλλαλητήριο του περασμένου Μάη, το κίνημα στο Βόλο ετοιμάζεται για την επόμενη μαζική, ηχηρή απάντηση στην ΑΓΕΤ και τη δημοτική αρχή Μπέου, που της παρέχει πλήρη κάλυψη. Η βολιώτικη κοινωνία εξακολουθεί να υφίσταται τις συνέπειες της εγκληματικής πρακτικής της εταιρείας, αφού πληθαίνουν οι καταγγελίες για έντονη δυσοσμία από την καύση σκουπιδιών σε όλη την πόλη. Στις 16 Μάρτη, ο Βόλος διαδηλώνει για την υγεία, το περιβάλλον, το μέλλον του. Η τοπική οργάνωση του «Ξ» στο Βόλο, δίνει όλες της τις δυνάμεις για την προετοιμασία και την επιτυχία του συλλαλητηρίου και συνολικά για τον αγώνα ενάντια στην καύση και για μια περιβαλλοντικά και κοινωνικά φιλική διαχείριση των απορριμμάτων. 

26ο κάμπινγκ Antinazi zone – YRE: 26/7 – 4/8!

Δρέπανο Θεσπρωτίας
26 Ιούλη – 4 Αυγούστου

Πληροφορίες-κρατήσεις: 

 • CampingYre.gr 
 • και στο fb: Camping YRE

Θεσ/νίκη – 7/3: Οι γυναίκες μπροστά στον αγώνα για ίσα δικαιώματα

Εκδήλωση του σχήματος «Μαχητικές & Ελεύθερες» για την καταπίεση και τους αγώνες των γυναικών 

 • Πέμπτη 7/3 στις 19:00
 • Στο ΤΑΚΙΜ (Κατούνη 25, 4ος όροφος)

Ομιλήτριες:

 • Ρουθ Κόπιντζερ* (μέσω Skype) – Βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ιρλανδίας (αδερφή Οργάνωση της Διεθνιστικής Σοσιαλιστικής Οργάνωσης «Ξεκίνημα»)
 • Λουκία Αργυριάδου – Δημοτικό Σχήμα «Η Πόλη Ανάποδα»
 • Στέλλα Χονδροματίδου – Εργαζόμενη μητέρα
 • Κατερίνα Κλείτσα – Ξεκίνημα 
 • Ιωάννα Μιχάλογλου – Μαθήτρια Β’ Λυκείου
 • Ρένα Μεζιλτσόγλου – Άνεργη
 • Φρόσω Δημητριάδου – Αγωνίστρια ενάντια στην εξόρυξη χρυσού

Θεσ/νίκη – 2/3: Ανοιχτή Συνέλευση της «Πόλης Ανάποδα»

• Σάββατο 2 Μάρτη

• στις 17:30

• στον χώρο «ΕΝΕΚΕΝ» (Προξένου Κορομηλά 37)

Μετά την ιδρυτική μας συνέλευση όπου ψηφίστηκαν οι βασικές γραμμές του προγράμματος, συνεχίζουμε!

Σε αυτή τη δεύτερη συνέλευση  εξειδικεύουμε παραπάνω το πρόγραμμά μας μετά και από κάποιες συναντήσεις με κινήματα της πόλης. Επίσης θα συζητήσουμε για τη συλλογική εκπροσώπηση και κάποιους υποψήφιους. Τέλος θα συζητήσουμε και για τη δυνατότητα συμμαχιών με άλλες αριστερές δυνάμεις!

Ελάτε και φέρτε και φίλους! Οι συνελεύσεις μας είναι πάντα ανοιχτές!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,237ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
424ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα