Από τη δράση μας

Μαχητική συγκέντρωση στη δίκη για Ζακ

Μαρία Ζουμποπούλου – σπουδάστρια μουσικής

Για τις 6 Νοεμβρίου πήρε αναβολή η δική του Ζακ Κωστόπουλου/της Zackie Oh, η οποία ξεκίνησε στις 21/10 αλλά διακόπηκε με το πρόσχημα των προβλημάτων υγείας ενός δικηγόρου υπεράσπισης των κατηγορουμένων.

Έξω από το πρωτοδικείο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση από ΛΟΑΤΚΙ συλλογικότητες και άτομα, αντιφασίστες και αντιφασίστριες όπως επίσης αρκετές οργανώσεις της Αριστεράς που παραβρεθήκαμε για να δηλώσουμε πως τα εγκλήματα ενάντια στα ΛΟΑΤΚΙ άτομα δεν θα περάσουν, ούτε ο φασισμός και η τρομοκρατία που επιλέγουν να ασκήσουν οι εγκληματίες και όσοι τους στηρίζουν. Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με πορεία προς το κοσμηματοπωλείο της οδού Γλάδστωνος όπου δολοφονήθηκε ο Ζακ/η Zackie.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι ο συνήγορος των 4 αστυνομικών που ευθύνονται για το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Θανάσης Πλεύρης, επικαλέστηκε μέσα στο δικαστήριο την ιδιότητα του ως βουλευτή για να μάθει τις 4 επόμενες δικάσιμους και πρότεινε ακόμα και ημερομηνίες που θα τον βόλευαν πράγμα που θα πρέπει να θεωρηθεί τουλάχιστον κατάχρηση εξουσίας. H ίδια η υπεράσπιση των αστυνομικών από τον Θ. Πλεύρη δίνει έντονη πολιτική χροιά στη δίκη δείχνοντας μάλιστα ξεκάθαρα την άποψη της ΝΔ και της ακροδεξιάς για τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Στις 21 Σεπτεμβρίου 2018 ο ακτιβιστής και μέλος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας Ζακ Κωστόπουλος / Zackie Oh ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου έξω από ένα κοσμηματοπωλείο επί της οδού Γλαδστωνος, στην Ομόνοια.

Η Zackie μπήκε στο κοσμηματοπωλείο – πιθανά για να προστατευτεί από κάποιον/οιους που την απειλούσαν. Ο κοσμηματοπώλης όμως την εγκλώβισε στο κατάστημα. Στην προσπάθεια της να απεγκλωβιστεί δέχτηκε επίθεση από τον καταστηματάρχη και ένα ακόμη άτομο που με κλωτσιές στο κεφάλι και στο σώμα προσπάθησαν να την εμποδίσουν να διαφύγει. Ύστερα κατέφθασαν οι αστυνομικοί οι οποίοι και αυτοί την ξυλοκόπησαν με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στο θάνατο.

«Δικαιοσύνη για τον Ζακ/Zackie Oh!» αντήχησε στη Θεσσαλονίκη

Ηλέκτρα Ευσταθουλίδου,μαθήτρια Β’ Λυκείου

Δυναμική ήταν η πορεία που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20/10 στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την έναρξη της δίκης για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου / Zackie Oh. Κατηγορούμενοι για θανατηφόρα σωματική βλάβη είναι ο ιδιοκτήτης του καταστήματος (μέσα στο οποίο κλειδώθηκε ο Ζακ) και ο συνεργός του, όπως και οι 4 από τους 8 αστυνομικούς που κλήθηκαν τότε – κατά τα άλλα με σκοπό να επιλύσουν την κατάσταση – και ακινητοποίησαν τον αιμόφυρτο Ζακ σε κοινή θέα, την 21η Σεπτεμβρίου του 2018.

Το παρών έδωσαν αντιφασιστικές και αντισεξιστικές κινήσεις, εκατοντάδες κόσμου, με κυρίαρχη την παρουσία της νεολαίας που για ακόμη μια φορά έδωσε το στίγμα της και τον παλμό με δυναμικά συνθήματα. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου απαιτώντας την καταδίκη των έμμεσων και άμεσων αυτουργών, για να δικαιωθεί ο Ζακ.

Προκλητική ήταν η παρουσία των αστυνομικών καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας, κάτι που μας δείχνει την τακτική της κυβέρνησης που προσπαθεί να εκφοβίσει το κίνημα. Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι τη δικαίωση του Ζακ / της Zackie Oh και δεν δείχνουμε καμία ανοχή στη βία ενάντια σε ΛΟΑΤΚΙ άτομα.

Όπως και στις 7/10, όπου σε μια ιστορική στιγμή για το αντιφασιστικό κίνημα ο λαός συσπειρώθηκε έξω από το Eφετείο Αθηνών ώστε να ασκήσει πίεση, την ώρα που ανακοινώνονταν η δικαστική απόφαση για τη νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, έτσι και τώρα θα είμαστε ξανά παρόντες και παρούσες.

Απαιτούμε αυτή η δολοφονία να μη μείνει αναπάντητη! Ο λαός θα δώσει μαζικούς αγώνες ώστε να τσακίσει τον φασισμό, την ομοφοβία, την τρανσφοβία, τον σεξισμό και βέβαια το σύστημα που γεννά όλα τα παραπάνω.

Τσακίστε τους ναζί! Εορταστική αντιφασιστική μοτοπορεία στην Αθήνα

Με εορταστική, αλλά και μαχητική διάθεση ακολούθησαν τη συμβολική διαδρομή όσοι και όσες συμμετείχαν στην αντιφασιστική μοτοπορεία που κάλεσε η καμπάνια «Δεν είναι αθώοι» στις 24/10. Δεκάδες δίκυκλα ξεκίνησαν γύρω στις 12.30 το μεσημέρι από το Πεδίο του Άρεως φωνάζοντας αντιφασιστικά συνθήματα.

Πρώτος σταθμός της μοτοπορείας ήταν οι γειτονιές γύρω από τη Βικτώρια και τον Άγιο Παντελεήμονα, όπου για αρκετά χρόνια οι χρυσαυγίτες τρομοκρατούσαν, χτυπούσαν, μαχαίρωναν μετανάστες και προσπαθούσαν να παρουσιαστούν ως ο «νόμος και η τάξη» στην περιοχή.

Στη συνέχεια η πορεία σταμάτησε έξω από τα γραφεία της Χρυσης Αυγής στο Σταθμό Λαρίσης, όπου έσβησε φασιστικά συνθήματα και σύμβολα, υπό το άγρυπνο βλέμμα ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονταν στο σημείο.

Επόμενος σταθμός ήταν τα Πετράλωνα και συγκεκριμένα το σημείο της δολοφονίας του μετανάστη εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν από χρυσαυγίτες το 2013.

Τέλος, η μοτοπορεία έφτασε στα Προπύλαια, όπου βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη αντιπολεμική, αντιεθνικιστική συγκέντρωση. Το μήνυμα της πορείας ήταν καθαρό: γιορτάζουμε τη μεγάλη νίκη του αντιφασιστικού κινήματος που έστειλε την ηγεσία της Χρυσής Αυγής στη φυλακή, αλλά συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στο φασισμό και όλα όσα τον γεννούν και τον τρέφουν.

«Η πόλη αλλιώς» – Συκιές: Μια συνοικία καθαρή από τα σύμβολα του ναζισμού

Από την σελίδα στο facebook του δημοτικού σχήματος «Η Πόλη Αλλιώς – Ενωτική Ανατρεπτική Παρέμβαση στον δήμο Νεάπολης Συκεών» (στο οποίο συμμετέχει το «Ξ»)

Συνθήματα και εμβλήματα της εγκληματικής δολοφονικής οργάνωσης βρόμισαν σχολεία των Συκεών. Άμεση ήταν η αντίδραση της «Πόλης Αλλιώς». Η συνοικία της Αντίστασης και των δημοκρατικών αγώνων καθαρή από τα σύμβολα του μίσους και του ναζισμού! Ούτε στις Συκιές ούτε πουθενά!

Στηρίξτε το Antinazizone μέσα από την λαχειοφόρο που οργανώνουμε!

Το αντιφασιστικό κίνημα κατάφερε μια ιστορικής σημασίας νίκη ενάντια στη Χρυσή Αυγή με την καταδικαστική απόφαση που επέβαλλε στις 7/10. Αυτή η νίκη πρέπει να αποτελέσει αιτία χαράς και ανακούφισης, όχι όμως και εφησυχασμού στον συνολικό αγώνα ενάντια στον φασισμό. Γι’ αυτό, η ανάγκη επαγρύπνησης, συμμετοχής και στήριξης των αντιφασιστικών κινήσεων εξακολουθεί να παραμένει ζήτημα εξαιρετικά σημαντικό.

Μέσα σε μια πολύ πυκνή συγκυρία για το αντιφασιστικό κίνημα το AntinaziZone ξεκίνησε την ετήσια λαχειοφόρο αγορά που στόχο έχει να υποστηρίξει οικονομικά τις αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές δράσεις του για την επόμενη περίοδο.

Όλη την τελευταία περίοδο ήμασταν παρόντες σε όλες τις μεγάλες μάχες του αντιφασιστικού κινήματος. Έξω από τα δικαστήρια για την καταδίκη των ναζί της Χρυσής Αυγής, στις πορείες για τον Παύλο Φύσσα, στις καμπάνιες αλληλεγγύης στους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Συμμετείχαμε δραστήρια στον Αντιφασιστικό Συντονισμό Αθήνας-Πειραιά και βοηθήσαμε αποφασιστικά να προχωρήσει η καμπάνια «Δεν είναι Αθώοι». Η κρίση του κορονοϊού περιόρισε τις δυνατότητες φίλων και υποστηρικτών να ενισχύσουν οικονομικά αυτές τις δράσεις αλλά θεωρούμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε γιατί ο κίνδυνος του φασισμού παραμένει, όσο παραμένουν οι αιτίες που τον γεννούν.

Απευθυνόμαστε στους φίλους και υποστηρικτές του Antinazi Zone, στους αντιφασίστες και τις αντιφασίστριες που πιστεύουν ότι συλλογικότητες σαν τη δική μας έχουν να παίξουν ρόλο και να συμβάλουν σε αυτό τον αγώνα.

Η λαχειοφόρος αγορά θα διαρκέσει μέχρι και τις 21 Νοέμβρη και κληρώνει σημαντικά δώρα, τα περισσότερα από τα οποία είναι προσφορές υποστηρικτών και φίλων. Συγκεκριμένα:

  • Ένα Laptop HP 255 G7 – 8GB RAM – SSD 256GB
  • 3 διανυκτερεύσεις στην Άνδρο, για 2 ή 3 άτομα, στο συγκρότημα ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων «Ραστώνη» που βρίσκεται στον παραδοσιακό οικισμό Ανεμόμυλοι στη Χώρα της Άνδρου (rastoni-andros.gr). *
  • 2 διανυκτερεύσεις στη Τζιά για 2 άτομα στο συγκρότημα ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων «Βιλάι» που βρίσκεται στην Κορησσία.*
  • 4 διανυκτερεύσεις στη Λεπτοκαρυά Πιερίας για 4 άτομα σε εξοχικό διαμέρισμα.*
  • 2 πακέτα βιβλίων αξίας 50 ευρώ το καθένα.

Ο κάθε λαχνός κοστίζει 1 ευρώ και μπορείτε να τους προμηθευτείτε είτε από τους συντρόφους και τις συντρόφισσες του AntinaziZone, είτε μετά από επικοινωνία με τα παρακάτω τηλέφωνα, τη σελίδα μας στο facebook ή το σάιτ μας.

Η κλήρωση θα γίνει στις 21 Νοέμβρη, σε μέρος και ώρα που θα ανακοινωθεί στις αρχές του μήνα.

Αθήνα: 6976436302
Θεσ/νίκη: 6977646995
Βόλος: 6973322182

*Οι διανυκτερεύσεις αφορούν στην τουριστική περίοδο 2021 και γίνονται κατόπιν συνεννόησης με τον ιδιοκτήτη

Bόλος: Πετυχημένο το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο κατά της καύσης σκουπιδιών

Ελένη Μπέκου και Ραφαήλ Πράσινος

Μετά από μια εβδομάδα καταλήψεων στα σχολεία του Βόλου πραγματοποιήθηκε στις 23 Οκτωβρίου το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που διοργανώθηκε στα πλαίσια της εβδομάδας κινητοποιήσεων από την ομάδα των «Νέων για το Περιβάλλον». Μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και αγωνιστές από διάφορες συλλογικότητες κατά της καύσης σκουπιδιών που συμμετείχαν με τα πανό τους, βγήκαν για ακόμη μία φορά στους δρόμους για να διεκδικήσουν το δικαίωμα σε μια υγιή ζωή και ένα καθαρό περιβάλλον. Η πορεία ξεκίνησε από την Πλατεία Ελευθερίας στις 12.00 αφού πρώτα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση από τις 11.00.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης έγινε επίσης και στο Μηλάκι Ευβοίας έξω από την τοπική τσιμεντοβιομηχανία της Lafarge.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας, που υπολογίζεται ότι συμμετείχαν περίπου 1.200 άτομα, υπήρχε ζωντάνια και παλμός ενώ το ρυθμό έδιναν τα τύμπανα του Μουσικού Σχολείου που βρισκόταν στην κεφαλή της πορείας. Ακριβώς από πίσω βρισκόταν το πρώτο πανό της πορείας στο οποίο συσπειρώθηκαν εκατοντάδες μαθητές κρατώντας αυτοσχέδια πλακάτ που έφτιαξαν στα σχολεία τους.

Η πορεία κινήθηκε σε κεντρικούς δρόμους της πόλης και πέρασε έξω από το Δημαρχείο και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο την αντίθεση των διαδηλωτών στην πολιτική των τοπικών αρχόντων που στηρίζουν και προωθούν την καύση. Επιπλέον στα γραφεία της Περιφέρειας έγινε σύντομη στάση και στάλθηκαν εκπρόσωποι ώστε να καταθέσουν τα αιτήματα των πολιτών, τα οποία είναι:

  • Παύση της καύσης των σκουπιδιών στην τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ και  ακύρωση του νέου ΕΣΔΑ που προωθεί την καύση πανελλαδικά
  • Όχι στη δημιουργία εργοστασίου SRF, που θα πακετάρει τα σκουπίδια του Βόλου και όχι μόνο, με προορισμό για καύση, όπως σχεδιάζεται από το Δήμο
  • Μετεγκατάσταση της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ εκτός του αστικού ιστού
  • Οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων και σωστή ενημέρωση της κοινωνίας

Στάση έγινε και κοντά στο σπίτι του Βασίλη Μάγγου, του νέου που χτυπήθηκε βάναυσα από την αστυνομία έξω από τα δικαστήρια, μία μέρα μετά το μαζικό συλλαλητήριο στις 13 Ιουνίου και πέθανε ένα μήνα αργότερα.

Ανακεφαλαιώνοντας, η ομάδα των «Νέων για το Περιβάλλον» έθεσε φέτος ένα μεγαλύτερο στόχο ώστε να συμπεριλάβει όλη την εκπαιδευτική κοινότητα στον αγώνα. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας προτάθηκαν καταλήψεις και αποχές σε σχολεία και απεργίες και στάσεις εργασίας από τους εκπαιδευτικούς σε όλες τις βαθμίδες, δόθηκαν συνεντεύξεις στα τοπικά ΜΜΕ, έγιναν ενημερωτικές παρεμβάσεις για το θέμα στα σχολεία, κ.α.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,243ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα