Από τη δράση μας

Παντού ανεπιθύμητοι οι φασίστες του Makedonian pride: ακυρώθηκε το φεστιβάλ

Ακυρώθηκε οριστικά η φασιστική εκδήλωση με το όνομα Makedonian pride που ήθελε να οργανώσει η γκρούπα «Ιερός Λόχος» στη Θεσσαλονίκη. Μετά την παρέμβαση του αντιφασιστικού κινήματος και την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Καλαμαριάς, οι φασίστες ανακοίνωσαν τη μεταφορά της εκδήλωσης σε αίθουσα του δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης. Μετά όμως από αντιδράσεις που υπήρξαν, και ο δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης ακύρωσε την άδεια που τους είχε δώσει.

Στην αντιφασιστική πορεία στις 7/4 ενάντια στη φιέστα του Ιερού Λόχου, συμμετείχαν πάνω από 1.000 άτομα από πολλές οργανώσεις της Αριστεράς και του αναρχικού χώρου όπου έκαναν μεγάλη διαδρομή στις γειτονιές της περιοχής. Κάτοικοι από πολλά μπαλκόνια βγήκαν και χειροκρότησαν την πορεία εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους. Το σύνθημα που ακούστηκε δυνατά ήταν «από τη Μενεμένη ως την Καλαμαριά, τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά».

Ο τρόπος που οργανώθηκε η εκστρατεία και η κινητοποίηση του αντιφασιστικού κινήματος είναι μια σημαντική παρακαταθήκη για τη μάχη ενάντια στο φασισμό στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης. 

31/3: Πετυχημένη εκδήλωση του «ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP» στην Πετρούπολη

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησαν πάνω από 40 άτομα τη συζήτηση που οργάνωσε η «Χωματερή stop – πολίτες εν δράσει», την Κυριακή 31 Μάρτη, στο Πολιτιστικό Κέντρο Πετρούπολης.

Η εισήγηση του Τάσου Κεφαλά (ΠΡΩΣΥΝΑΤ), ανθρώπου με μεγάλη αγωνιστική και επιστημονική συμβολή στο θέμα της εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων, κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον. Περιέγραψε με μελανά χρώματα τις συνέπειες που ήδη υπομένουμε από τη χωματερή της Φυλής. Στάθηκε στα δυσμενή σενάρια που απεργάζονται Περιφέρεια, ΕΣΔΝΑ, κυβέρνηση και οι μεγαλοεργολάβοι των σκουπιδιών. Στον επόμενο ένα χρόνο οι κάτοικοι της Αττικής θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τον ωμό εκβιασμό της νέας επέκτασης της Φυλής, αλλά και της εισαγωγής της καύσης σκουπιδιών. Τέλος κάλεσε σε κινηματική επανεκκίνηση.

Η Ιφιγένεια Ηλιοπούλου, από την Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου ενάντια στην καύση σκουπιδιών, ανέπτυξε την ιστορία του κινήματος που κατάφερε δυο φορές μέσα σε ένα χρόνο (5 Μάη 2018 και 16 Μάρτη 2019) να κατεβάσει σχεδόν 10.000 άτομα στους δρόμους του Βόλου. Ένα κίνημα που απαιτεί να σταματήσει η καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ και να ακυρωθεί κάθε σκέψη για δημιουργία δημοτικής μονάδας παραγωγής καύσιμης ύλης από απορρίμματα (πρόταση του νυν δημάρχου Α. Μπέου). Από το ακροατήριο ρωτήθηκε για το πως λειτουργεί η Επιτροπή Αγώνα και ποια είναι τα επόμενα βήματα.

Ο Νίκος Μποσινάκος εκ μέρους του «Χωματερή stop» καταπιάστηκε με το πως τα κινήματα σε Βόλο, Λευκίμμη, Ήπειρο (υδρογονάνθρακες) κτλ, δημιούργησαν νέο ενδιαφέρον και διάθεση στην Πετρούπολη και στη Δυτική Αθήνα για να αναμετρηθούμε με το «τέρας» που λέγεται Χωματερή Φυλής. 

Το καλύτερο κλείσιμο της συζήτησης ήταν η θετική ανταπόκριση στο άκουσμα ότι μετά από πρωτοβουλία της Χωματερής stop έγινε σύσκεψη φορέων στις 27 Μάρτη που κατέληξε στη συνδιοργάνωση κινητοποίησης στις 20 Απρίλη με πορεία από την Πετρούπολη προς το Ίλιον.

Πολύ πετυχημένο το ΛΟΑΤ+ πάρτι στο ΤΑΚΙΜ!

Το Σάββατο 30/3 διοργανώθηκε στο ΤΑΚΙΜ το δεύτερο κατά σειρά και πολύ επιτυχημένο ΛΟΑΤ*+ πάρτι! Στο χώρο βρέθηκαν πάνω από 300 άτομα ξεκινώντας από τις 22:00 ενώ ο χορός σταμάτησε όταν είχε μπει για τα καλά η καλοκαιρινή ώρα στα ρολόγια μας! Οι κασέτες με «ελληνικά και ξένα διάφορα» των αγαπημένων 80s και 90s έπαιξαν ασταμάτητα χωρίς να «μασηθούν» και τα video clip μας μετέφεραν για λίγο σε εποχές που τα σηκωμένα μπατζάκια στο παντελόνι και οι βάτες στο σακάκι ήταν δεδομένα!

Το ΤΑΚΙΜ είναι ένας χώρος που δημιουργήθηκε με σκοπό να αποτελεί χώρο έμπνευσης και ελεύθερης έκφρασης για όλους/ες, μακριά από ρητορικές μίσους και ρατσισμού. Η ομοφοβία, τρανσφοβία και κάθε είδους μισαλλοδοξία δεν χωρά σε έναν καλύτερο κόσμο που οραματιζόμαστε και αυτό θέλουμε να φαίνεται σε τέτοιες εκδηλώσεις!

Μείνετε συντονισμένοι/ες για τις επόμενες δράσεις και είμαστε εδώ για να ακούσουμε νέες προτάσεις που μπορούμε να τις κάνουμε πράξη μαζί!

Έρχεται το 26ο κάμπινγκ Antinazizone-YRE! 

Φέτος θα πάμε στις ακτές του Ιονίου, στο κάμπινγκ «Δρέπανο», 5 χλμ. έξω από την Ηγουμενίτσα. Το φετινό 26ο κάμπινγκ θα ξεκινήσει την Παρασκευή 26 Ιουλίου και θα τελειώσει την Κυριακή 4 Αυγούστου.

Μείνετε συντονισμένοι στο www.antinazizone.gr και στο Facebook: Camping YRE για περισσότερες πληροφορίες και ενημερώσεις καθώς και για δηλώσεις συμμετοχής. Εναλλακτικά στα τηλέφωνα 6976436302 (Αθήνα) και 6977646995 (Θεσσαλονίκη).

Κοινό ψηφοδέλτιο στο Δήμο Θεσ/νίκης από «Πόλη Ανάποδα» και «Δύναμη Ανατροπής»

Δημοσιεύουμε αποσπάσματα της κοινής ανακοίνωσης των Αριστερών σχημάτων στον Δήμο της Θεσσαλονίκης «Η πόλη ανάποδα» (στο οποίο συμμετέχει το Ξεκίνημα) και «Δύναμη Ανατροπής» σχετικά με το κοινό ψηφοδέλτιο για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

Κοινό ψηφοδέλτιο δρομολογούν για τις ερχόμενες δημοτικές εκλογές στον Δήμο Θεσσαλονίκης τα δύο νέα σχήματα που προέρχονται από τον χώρο της μαχόμενης, ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, η «Πόλη Ανάποδα» και η «Δύναμη Ανατροπής».

Τα δύο σχήματα απεύθυναν εδώ και έναν μήνα πρόταση συνεργασίας προς όλες τις συλλογικότητες και τους ανθρώπους που τα τελευταία -δύσκολα- χρόνια βρέθηκαν σε κοινούς αγώνες ενάντια στη φτώχεια και την ανεργία, υπερασπίστηκαν τον κόσμο της εργασίας και την περιβαλλοντική δικαιοσύνη ενάντια στις κυβερνητικές και ΕΕ πολιτικές, αντιστάθηκαν στον πόλεμο, τον εθνικισμό και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, στάθηκαν αλληλέγγυα στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Παρά τις υπαρκτές πολιτικές διαφορές, υπάρχει η κοινή πεποίθηση πως έχουν χρέος και σήμερα να σταθούν μαζί στο πλευρό των φτωχών και των εργαζομένων, απέναντι στην κυβέρνηση και τις κυρίαρχες παρατάξεις στον Δήμο, απέναντι στα συμφέροντα που ιδιοποιούνται το δημόσιο χώρο και τα κοινά αγαθά, απέναντι στο φασιστικό κίνδυνο, τον εθνικισμό και την άκρα δεξιά.

Έτσι, μετά τις σχετικές συζητήσεις, τα δύο σχήματα συνέκλιναν σε μια κοινή εκλογική διακήρυξη, η οποία αποτυπώνει τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας και τις προτεραιότητες των κοινωνικών κινημάτων της πόλης μας, καθώς και σε έναν κοινό τρόπο παρέμβασης στις εκλογές, ο οποίος βασίζεται στη δημοκρατία, τη συλλογική εκπροσώπηση, την εναλλαγή.

Σε ένα κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό, με δεκάδες επίδοξους δημάρχους να εκφράζουν προσωπικές φιλοδοξίες, επιχειρηματικά συμφέροντα και, τελικά, την ίδια κυρίαρχη πολιτική, η πρωτοβουλία αυτή στον χώρο της μαχόμενης, ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής Αριστεράς θα παρέμβει για πρώτη φορά ενωτικά στις δημοτικές εκλογές, δημιουργώντας σημαντικές ελπίδες για μια δυναμική παρουσία μέσα κι έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης. 

Όσοι και όσες αγωνιστήκαμε με πάθος για τη δικαιοσύνη και την ελευθερία, όσοι και όσες πικραθήκαμε από τον ζόφο της κρίσης, των μνημονίων και της ακροδεξιάς, μπορούμε πλέον να ελπίζουμε ότι θα γίνει ένα αισιόδοξο βήμα μπροστά.

Βόλος: Οι κάτοικοι μπλόκαραν εκφόρτωση σκουπιδιών προς καύση στο λιμάνι της ΑΓΕΤ

Δυναμική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 2/4 έξω από το λιμάνι της ΑΓΕΤ στο Βόλο, που σαν στόχο είχε να αποτρέψει την εκφόρτωση επεξεργασμένων σκουπιδιών που μετέφερε καράβι από την Ουκρανία.

Από την προηγούμενη μέρα είχε γίνει γνωστό ότι θα κατέφθανε πλοίο με τόνους σκουπιδιών που προορίζονταν για καύση από την τσιμεντοβιομηχανία και η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου, κάλεσε άμεσα σε συγκέντρωση.

Οι κάτοικοι του Βόλου και τα μέλη της Επιτροπής που βρέθηκαν στο λιμάνι της ΑΓΕΤ προσπάθησαν να σταματήσουν την εκφόρτωση και κρέμασαν πανό ενάντια στην καύση σκουπιδιών μέσα στις εγκατάστασης της ΑΓΕΤ. Ένα μέλος της Επιτροπής που αποπειράθηκε να μπει στο ουκρανικό πλοίο απωθήθηκε από εργαζόμενους του πλοίου, ενώ το Λιμενικό προσπάθησε να απομακρύνει τους συγκεντρωμένους με πρόφαση την ασφάλεια τους.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαμαρτυρίας που κράτησε περίπου δυο ώρες, η εργασία εκφόρτωσης είχε σταματήσει. Στη συνέχεια, οι κάτοικοι πήραν δείγμα από ένα δέμα που ήταν ανοιχτό στο έδαφος και το μετέφεραν στο γραφείο του εισαγγελέα για να καταθέσουν μήνυση.

Είναι η δεύτερη φορά που οι κάτοικοι του Βόλου βάζουν φρένο στη μεταφορά σκουπιδιών στο λιμάνι της ΑΓΕΤ. Πριν ένα χρόνο, 1 Απρίλη του 2018, πλοίο από την Ιταλία μετέφερε σκουπίδια στο λιμάνι της ΑΓΕΤ που προορίζονταν για καύση. Είχαν καταφέρει τότε μάλιστα, να μπλοκάρουν ένα από τα φορτηγά που μετέφεραν τα υποτιθέμενα επεξεργασμένα σκουπίδια στο εργοστάσιο, όπου αποκαλύφθηκε ότι στην πραγματικότητα ήταν απλά συμπιεσμένα σκουπίδια γεμάτα πλαστικό.

Προβολή του ντοκιμαντέρ «Βίος… ο άλλος δρόμος» στο ΤΑΚΙΜ

40 άτομα παρακολούθησαν την προβολή του ντοκιμαντέρ «Βιος… ο άλλος δρόμος» που έγινε στο ΤΑΚΙΜ την Κυριακή 7/4. 

Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στο παράδειγμα του κοινωνικού καταναλωτικού συνεταιρισμού Βιος Coop που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία 4 χρόνια. Με συνεντεύξεις από συνεταιριστές, παραγωγούς και εργαζομένους μας «ξεναγεί» στο εγχείρημα των 420 ανθρώπων που όπως λένε «αποφάσισαν να πάρουν την τροφή τους στα χέρια τους».

Μετά την προβολή ακολούθησε συζήτηση με τους σκηνοθέτες Δημήτρη Παπαδόπουλο και Ιωάννη Κολαξίζη, καθώς και μέλη του συνεταιρισμού, η οποία ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και ανέδειξε αρκετά ζητήματα. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,239ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,005ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα