Ανυπολόγιστη καταστροφή, εμπρηστική κυβέρνηση 

Σχόλιο του «Ξ»

Η αδιανόητη καταστροφή στη ΒΑ Αττική έρχεται να συμπληρώσει αυτές όλων των τελευταίων ετών. Μέσα σε περίπου μιάμιση μέρα , πάνω από 100.000 στρέμματα δάσους έχουν καεί, οικισμοί, κατασκηνώσεις και νοσοκομεία εκκενωθεί, σπίτια και επιχειρήσεις καταστραφεί ολοσχερώς μέχρι και τα Βριλήσσια, τον Διόνυσο και το Χαλάνδρι. Η Αττική καλύφθηκε με καπνό και στάχτη, δεκάδες πυλώνες και υποσταθμοί της ΔΕΗ τέθηκαν εκτός λειτουργίας, δεκάδες πολίτες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα, ενώ μια εργαζόμενη βρέθηκε απανθρακωμένη στην επιχείρηση στην οποία δούλευε. Η φωτιά ξεκίνησε από τον Βαρνάβα και έφτασε στα Βριλήσσια και το Χαλάνδρι, διανύοντας μια απόσταση πάνω από είκοσι χιλιόμετρα σε ευθεία.  

Η ήδη ανυπόφορη ατμόσφαιρα στην Αττική, όπου χρόνο με τον χρόνο τα καλοκαίρια γίνονται όλο και θερμότερα καθώς η βλάστηση μειώνεται σταθερά, θα επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Κάποιες νησίδες πρασίνου στην Πάρνηθα, την Πεντέλη και τον Υμηττό έχουν απομείνει να θυμίζουν αυτό που υπήρξε κάποτε η πλούσια βλάστηση των δασών της περιοχής. Ακόμα και αυτά, βρίσκονται σήμερα σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο, εξαιτίας των εγκληματικών περικοπών στην πρόληψη και τη δασοπυρόσβεση όλες τις τελευταίες δεκαετίες.  

Ο μηχανισμός αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, έχει αποδείξει όλα τα τελευταία χρόνια ότι αδυνατεί να διαχειριστεί δύο ή περισσότερα μεγάλα περιστατικά ταυτόχρονα. Αυτό συνέβη και στην περίπτωση της φωτιάς που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα στις 11/8, η οποία συνέπεσε με μεγάλη φωτιά στα Μέγαρα, με αποτέλεσμα οι δυνάμεις να μην επαρκούν για την αντιμετώπισή και των δύο. Η λογική της μείωσης του κόστους με βάση την οποία ο Α. Γεωργιάδης εξηγούσε ότι δεν προσλαμβάνονται γιατροί στην πανδημία, γιατί όταν αυτή τελειώσει δεν θα έχουμε τι να τους κάνουμε, εφαρμόζεται και στην περίπτωση της δασοπυρόσβεσης. Περίπου 700 πυροσβέστες βρέθηκαν στα μέτωπα της ΒΑ Αττικής τις κρίσιμες ώρες, ενώ την τρίτη μέρα της πυρκαγιάς ενισχύθηκαν από εκατοντάδες ακόμη που στάλθηκαν ως βοήθεια από το εξωτερικό, όταν πλέον η φωτιά είχε μπει στην πόλη και σχεδόν δεν είχε τι άλλο να κάψει. Την ίδια ώρα όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο διασώστης Ι. Αποστολόπουλος, στις πορείες του Πολυτεχνείου στην Αθήνα κατεβαίνουν ως και 7.000 αστυνομικοί. 

Όσο συμβαίνουν όλα αυτά, η φωτιά στο όρος Όρβηλος στις Σέρρες κοντεύει να κλείσει μήνα (!) ενώ πλέον καταγγέλλεται ότι έχουν σταματήσει να πετάνε ακόμη και τα λιγοστά εναέρια μέσα που προσπαθούσαν να την αντιμετωπίσουν τις πρώτες μέρες της εκδήλωσής της. Πρόκειται για μια είδηση που δεν υπάρχει σχεδόν πουθενά, ή τουλάχιστον δεν υπάρχει στα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης. 

Για τη φωτιά στη ΒΑ Αττική από την άλλη, που είναι κάπως πιο δύσκολο να κρυφτεί, η κυβέρνηση για άλλη μια φορά ρίχνει την ευθύνη στην κλιματική αλλαγή και τις ακραίες καιρικές συνθήκες. Στη συγκεκριμένη φωτιά μάλιστα, τα μέσα ενημέρωσης προσπαθούν να μας «εξηγήσουν» ότι για την εξάπλωσή της φταίει το «φαινόμενο των κηλιδώσεων». Ένα φαινόμενο κατά το οποίο το κυρίως μέτωπο μιας πυρκαγιάς μπορεί να δημιουργήσει νέα μέτωπα, εξαιτίας υλικών που καίγονται (π.χ. κλαδιά δέντρων) και μπορούν να μεταφερθούν με τον άνεμο σε μεγάλες αποστάσεις. Ένα φαινόμενο γνωστό από τότε που υπάρχει δασοπυρόσβεση και που απαντάται σχεδόν σε όλες τις μεγάλες δασικές πυρκαγιές. Ωστόσο φέτος τα μέσα ενημέρωσης το ανακάλυψαν ξαφνικά από την αρχή για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. 

Πρόκειται για τις  ίδιες δικαιολογίες που χρησιμοποιείται όλα τα τελευταία χρόνια για να καλύψουν τα τεράστια κενά του μηχανισμού δασοπροστασίας. Θα περίμενε κανείς ότι από τη στιγμή που η κλιματική αλλαγή και οι ακραίες συνθήκες είναι κάτι γνωστό, ότι σε μια χώρα που εδώ και δεκαετίες ξέρουν ακόμη και οι πέτρες ότι φιλοξενεί οικοσυστήματα ιδιαίτερα ευάλωτα στις δασικές πυρκαγιές, θα είχαν παρθεί τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες. Αντί γι αυτό, η κυβέρνηση επιμένει να κρατά υποστελεχωμένη και χωρίς επαρκή εξοπλισμό και οχήματα την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ ο τομέας της πρόληψης έχει πλήρως εγκαταλειφθεί στη μοίρα του. Το μόνο που φαίνεται να μπορεί να κάνει αποτελεσματικά η κυβέρνηση, είναι να στέλνει απανωτά μηνύματα για εκκένωση οικισμών μέσω του 112.  

Ένα ακόμη καταστροφικό καλοκαίρι βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι εδώ για να μας θυμίσει για άλλη μια φορά, ότι αν δεν ανατρέψουμε τις εγκληματικές πολιτικές τους, το μέλλον προβλέπεται μαύρο και ζοφερό σαν τον ουρανό της Αττικής. Απέναντι σε αυτό το μέλλον, πρέπει να διεκδικήσουμε: 

  • Μαζικές προσλήψεις στη Δασική και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, όπως και τα απαιτούμενα κονδύλια για την κάλυψη των αναγκών τους στις σημερινές, όλο και δυσκολότερες συνθήκες. 
  • Έργα πρόληψης, καθαρισμούς, δασικούς δρόμους, δεξαμενές, αλλά και ένα εκτεταμένο δίκτυο επιτήρησης των δασών για την άμεση αναγγελία και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. 
  • Απόλυτη προστασία των καμένων περιοχών. Κανένας αποχαρακτηρισμός. Αντιπλημμυρικά έργα και έργα συγκράτησης των εδαφών. Αναδασώσεις με επιστημονική επίβλεψη και όχι φιέστες, αν κριθεί ότι θα χρειαστούν μετά την παρατήρηση της φυσικής αναγέννησης στις καμένες εκτάσεις. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
990ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
430ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα