Αντισυνταγματική η διακοπή της ηλεκτροδότησης λόγω χαρατσιού

Tου Νίκου Κανελλή

Νέα ώθηση και δυναμική παίρνει το κίνημα άρνησης πληρωμής του χαρατσιού της ΔΕΗ. Η κυβέρνηση και η τρόικα είναι αντιμέτωπες με την πιθανότητα κατάρρευσης του μισητού χαρατσιού και μιας σοβαρής ήττας για την πολιτική τους. Σημείο καμπής η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Η απόφαση του ΣτΕ

Σύμφωνα με αυτή την απόφαση είναι αντισυνταγματική η διακοπή της ηλεκτροδότησης ενός ακινήτου επειδή δεν έχει πληρωθεί το χαράτσι της ΔΕΗ, ενώ το ίδιο το μέτρο της επιβολής του χαρατσιού θεωρείται «συνταγματικό» μόνο επειδή έχει προσωρινό και έκτακτο χαρακτήρα. Το ΣτΕ μάλιστα επιφυλάσσεται για νέα απόφαση αν το μέτρο πάρει μόνιμο χαρακτήρα, όπως σχεδίαζε η κυβέρνηση και η τρόικα.

Η τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών

Η απόφαση αυτή του ΣτΕ έρχεται λίγο μετά την τροπολογία 1057 (02/03/2012) και την πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΦΕΚ 262 16/12/2011) του νόμου για το χαράτσι (νόμος 4021/2011) που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών. Η τροπολογία προβλέπει ότι η ηλεκτροδότηση δεν θα κόβεται αυτόματα σε όποιον δεν έχει πληρώσει το χαράτσι. Αντίθετα, 4 μήνες μετά την έκδοση του λογαριασμού και εφόσον το χαράτσι παραμένει απλήρωτο, το χρέος θα αποστέλλεται από τη ΔΕΗ στις ΔΟΥ και στη συνέχεια ο προϊστάμενος κάθε εφορίας θα καλείται να αποφασίσει για την διακοπή η μη της ηλεκτροδότησης. Ο προϊστάμενος της εκάστοτε ΔΟΥ θα είναι επίσης υπεύθυνος για να εξετάζει όλες τις αιτήσεις και ενστάσεις των πολιτών που δηλώνουν ότι αδυνατούν να πληρώσουν το χαράτσι. Ο ίδιος θα μπορεί να αποφασίζει είτε για την μείωση του ποσού είτε για την καταβολή του χαρατσιού σε περισσότερες δόσεις.

Η κυβέρνηση σε πανικό

Οι παραπάνω αποφάσεις και κυρίως η απόφαση του ΣτΕ όπως ήταν λογικό άνοιξαν το «ασκό του Αιόλου». Χιλιάδες άνθρωποι πήγαν τις προηγούμενες ημέρες στα υποκαταστήματα της ΔΕΗ απαιτώντας να πληρώσουν μόνο το ηλεκτρικό ρεύμα και όχι το χαράτσι. Προσπαθώντας να σταματήσει την χιονοστιβάδα ο Βενιζέλος ξεπέρασε κάθε όριο γελοιότητας στην προσπάθειά του να τρομοκρατήσει ξανά τον κόσμο. Δήλωσε ότι δεν γίνεται κάποιος να πληρώσει στη ΔΕΗ μόνο για το ρεύμα και ότι αν αυτό γίνει τα χρήματα θα θεωρείται ότι καταβλήθηκαν για το χαράτσι και όχι για το ρέυμα. Έφτασε μάλιστα να κατηγορήσει ακόμη και τα διορισμένα μεγαλοστελέχη της ΔΕΗ ότι δήθεν προτρέπουν παράνομα τον κόσμο να μην πληρώσει. Προσπαθούν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα! Ο πανικός τους μπροστά στην κατάρρευση του μέτρου είναι έκδηλος!

Αποτέλεσμα του κινήματος αντίστασης

Η κυβέρνηση είναι πλέον με την πλάτη στον τοίχο. Το σχέδιο της να εισπράξει το μισητό χαράτσι με την απειλή της διακοπής ηλεκτροδότησης καταρρέει μέρα με την ημέρα. Αυτό δεν θα είχε γίνει αν όλους τους προηγούμενους μήνες δεν είχε αναπτυχθεί ένα μεγάλο και μαζικό κίνημα αντίστασης και άρνησης πληρωμής. Οι κινητοποιήσεις των συνελεύσεων και των επιτροπών που στήθηκαν σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας, οι αποκλεισμοί σε γραφεία της ΔΕΗ, η καταλήψεις της ΓΕΝΟΠ σε κτίρια της ΔΕΗ στην Αθήνα (Πειραιώς και Μεσογείων), οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων, οι επανασυνδέσεις του ρεύματος από τους ίδιους τους πολίτες και κυρίως οι 1.680.000 που αρνήθηκαν να πληρώσουν το χαράτσι είχαν αποτέλεσμα και πέτυχαν μια σημαντική νίκη. Χωρίς αυτό το κίνημα κανένα ΣτΕ και κανένα δικαστήριο δεν θα είχε βγάλει θετική απόφαση.

Ο πόλεμος συνεχίζεται

Η μάχη για να μην μείνει κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα φαίνεται πως κερδήθηκε όμως ο πόλεμος συνεχίζεται. Παρά τον πανικό και τις κινήσεις υποχώρησης η κυβέρνηση και η τρόικα θα προσπαθήσουν να μαζέψουν αυτά τα λεφτά με κάθε τρόπο (2,3δις ευρώ σύμφωνα με τον προϋπολογισμό). Καταρχήν θα επιδιώξουν να χρησιμοποιήσουν το φόβητρο της εφορίας ενώ ήδη εξετάζουν το να θεσμοθετήσουν έναν ενιαίο φόρο για την ακίνητη περιουσία ο οποίος θα αφορά ακόμη και αγροτεμάχια εκτός σχεδίου πόλης! Ούτε λίγο ούτε πολύ θέλουν να επιβάλλουν ένα «ενοίκιο», υπέρ της τρόικα και των τοκογλύφων, ακόμη και για ένα χωραφάκι που μπορεί να έχει κάποιος στο χωριό του!

Πως προχωράμε

Για αυτό από την πλευρά του κινήματος χρειάζεται νέα επίθεση και όχι εφησυχασμός. Ο στόχος άλλωστε δεν είναι απλά η μη διακοπή της ηλεκτροδότησης. Ο στόχος πρέπει να είναι να καταργηθεί εντελώς το μισητό χαράτσι. Για αυτό προτείνουμε:

  • Τώρα που οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης καταρρέουν ακόμη περισσότεροι να αρνηθούν να πληρώσουν το χαράτσι.
  • Οι επιτροπές και συνελεύσεις που παλεύουν εδώ και μήνες για το ζήτημα χρειάζεται να μαζικοποιηθούν. Το επόμενο βήμα πρέπει να στοχεύει στο μπλοκάρισμα των εφοριών. Αυτό μπορεί να γίνει αν τα εκατομμύρια που δεν έχουν πληρώσει το χαράτσι αρνηθούν να το πληρώσουν και στις εφορίες αξιοποιώντας κάθε νομικό παράθυρο. Για παράδειγμα τι θα γίνει αν 1.680.000 άτομα αιτηθούν εξαίρεσης από το χαράτσι; Πόσους μπορεί να ελέγξει ο κάθε εφοριακός;
  • Ακόμη όμως και αν η κυβέρνηση κλείσει τα νομικά παράθυρα με κάποιο νόμο ή τροπολογία από τις εκατοντάδες που ψηφίζει αυτή την περίοδο, η δύναμη των αριθμών παραμένει το πιο ισχυρό μας όπλο. Οι εφοριακοί και τα δικαστήρια θα είναι αδύνατον να επιβάλλουν κατασχέσεις (με τις οποίες εντελώς αυθαίρετα απειλεί η κυβέρνηση) σε εκατομμύρια ανθρώπους που θα έχουν αρνηθεί να πληρώσουν. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η μνημονιακή λαίλαπα έχει ήδη σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία των εφοριών (σήμερα υπολειτουργούν λόγω της μείωσης του προσωπικού) και οι ίδιοι οι εφοριακοί υπάλληλοι είναι εργαζόμενοι που χτυπιούνται από τα ίδια μέτρα.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
424ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα