Πριν λίγο καιρό γνωρίσαμε ένα δυνατό και μαζικό αντιπολεμικό κίνημα, όπου είδαμε εκατομμύρια ανθρώπους, σε διεθνές επίπεδο, να διαδηλώνουν και να εναντιώνονται στον πόλεμο του Ιράκ.
Αν ρίξουμε μια ματιά στους πραγματικούς “πρωταγωνιστές” του πολέμου, θα δούμε ότι πολλοί φαντάροι δεν επέστρεψαν από τον πόλεμο μόνο με τα φέρετρα , αλλά και με την ίδια τη φρίκη του. Το φαινόμενο αυτό ήταν πιο έντονο στο πόλεμο του Βιετνάμ. Έτσι πολλοί στρατιώτες ήθελαν έμπρακτα να αμφισβητήσουν το στρατό και το πόλεμο, δίχως να σκεφτούν τις κυρώσεις. Στο Ιράκ υπολογίζονται σε 5000 οι λιποτάκτες του αμερικάνικου στρατού που υποστηρίζουν ότι δεν τους επέτρεψε η συνείδησή τους να πολεμήσουν.
Όπως η περίπτωση του Καμίλο Μάγια, ο οποίος καταδικάστηκε σε 12 μήνες φυλάκιση επειδή αρνήθηκε να επιστρέψει στη μονάδα του στο Ιράκ, αμφισβητώντας την νομιμότητα του πολέμου και κατακρίνοντας την συμπεριφορά των αμερικάνων φαντάρων απέναντι στους ιρακινούς πολίτες και κρατούμενους.
Και στην Ελλάδα από το 1986 εμφανίζονται οι πρώτοι αντιρρησίες για ιδεολογικούς λόγους (Θανάσης Μακρής, Μιχάλης Μαραγκάκης κ.α.) οι οποίοι φυλακίστηκαν για 21 και 18 μήνες αντίστοιχα. Πρόσφατα είχαμε και την υπόθεση του αρχικελευστή του ναυτικού Γιώργου Μοναστηριώτη, που αρνήθηκε το Μάϊο του 2003 να πάει στη φρεγάτα “Ναυαρίνο” που είχε προορισμό τον Περσικό Κόλπο, με αποτέλεσμα να καταδικαστεί για λιποταξία στις 13/9/04, με ποινή φυλάκισης 3 χρόνων και 4 μηνών. Μετά από το κίνημα συμπαράστασης ήρθε η αναστολή της ποινής του και στις 5/10/2004 η αποφυλάκισή του. Στις 17.1.05 συνελήφθη ξανά και αντιμετώπισε νέα δίκη σε πρώτο βαθμό για λιποταξία, όπου του επεβλήθη ποινή φυλάκισης 5 μηνών με αναστολή.
Η ψήφιση του νόμου 2510/97 δημιούργησε για πρώτη φορά ένα νομοθετικό πλαίσιο που αναγνώριζε το δικαίωμα για εναλλακτική θητεία που όμως θα ήταν διπλή σε διάρκεια από την κανονική. Ούτε οι διώξεις όμως σταμάτησαν. Εκτός από την περίπτωση του Γ.Μοναστηριώτη υπάρχει και αυτή του Λ.Πετρομελίδη, που έχει ήδη οδηγηθεί 3 φορές στη φυλακή ( 1998,1999,2002 ) και για τον οποίο εκκρεμεί δικαστική απόφαση από τις 16.12.04 για 2.5 χρόνια φυλακή.