Αντιρατσιστική διαδήλωση 18/10: Νομιμοποίηση των μεταναστών – Άσυλο στους πρόσφυγες

Καθώς πλησιάζει το τέλος Οκτώβρη, κορυφώνεται κι η αγωνία για εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που ζουν στη χώρα. Η περίοδος "νομιμοποίησης" τελειώνει και μετά ξαναρχίζουν δριμύτερες οι γνωστές επιχειρήσεις-σκούπα της αστυνομίας.

Ενώ η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί άδεια παραμονής κι εργασίας σε κάθε μετανάστη στη χώρα (δηλώσεις Β. Παπανδρέου το 2001 και Κ. Σκανδαλίδη αρχές 2003), στην πραγματικότητα τους καταλήστεψε και τους ταλαιπώρησε χωρίς να τους χορηγεί τελικά αυτό που τους υποσχέθηκε.

Μόνο 360.000 κατάφεραν να συμπληρώσουν τα κριτήρια για να μπουν στη διαδικασία νομιμοποίησης τον Ιούνη 2001, που μαζί με τους περίπου 150.000 ακόμα κατόχους παλιότερης πράσινης κάρτας φτάνουν περίπου στους μισούς μετανάστες που ζουν κι εργάζονται στη χώρα.

Από αυτούς ένας μεγάλος αριθμός δεν θα καταφέρει ποτέ να πάρει την άδεια παραμονής είτε γιατί δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει συμβόλαιο εργασίας, είτε γιατί δεν μπόρεσε να συμπληρώσει τα 150 ένσημα (ή δεν κατάφερε να τα αγοράσει με περισσότερα από 1.000 ευρώ), είτε γιατί δεν έχει διαβατήριο στο οποίο να κολληθεί η αυτοκόλλητη άδεια κλπ, κλπ.

Ήδη, υπολογίζεται ότι στην περιοχή της Αττικής, 1 στους 3 που ξεκίνησαν τη διαδικασία έχουν εγκαταλείψει την προσπάθεια νομιμοποίησης.

Αλλά, κι αυτοί που τελικά παίρνουν το πολυπόθητο χαρτί μένουν με το στόμα ανοιχτό. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι άδειες εργασίας και παραμονής διάρκειας ενός έτους παραδίνονται στους ταλαίπωρους μετανάστες ήδη ληγμένες (!!!), καθώς οι ρατσιστικοί εγκέφαλοι του ελληνικού κράτους μετράνε το έτος από τη στιγμή της κατάθεσης της πρώτης αίτησης. Για παράδειγμα, ο Ασάρε από τη Γκάνα πήρε την άδεια παραμονής του στις 21 Αυγούστου και πάνω αναγραφόταν "Περίοδος ισχύος από 15/7/2003 μέχρι 28/7/2003"! Έτσι, οι μετανάστες αυτοί είναι υποχρεωμένοι να αρχίσουν αμέσως τη διαδικασία αίτησης για νέα άδεια προκειμένου να μη συλληφθούν.

Η λήξη λοιπόν αυτής της διαδικασίας θα σημαίνει μια ατέλειωτη προσπάθεια ανανέωσης των χαρτιών για όσους πάρουν το μαγικό χαρτί, μαζικές συλλήψεις για όσους δεν τα κατάφεραν και πλήρη αδυναμία νομιμοποίησης για όσους νέους μετανάστες εισέρχονται στη χώρα από δω και πέρα.

Αλλά και οι πολιτικοί πρόσφυγες αντιμετωπίζουν την ίδια υποδοχή.

Η ανάσυρση 26 πνιγμένων από τα νερά του Έβρου στις αρχές του Σεπτέμβρη και ο φρικτός θάνατος άλλων 7 στα ναρκοπέδια της ίδιας περιοχής στις 28 Σεπτέμβρη έφεραν ξανά στην επιφάνεια το τεράστιο ανθρώπινο δράμα της προσφυγιάς. Από την αρχή του χρόνου έχουν χάσει τη ζωή τους στα ελληνικά σύνορα 57 πρόσφυγες!

Οι εμπνευστές της "Ευρώπης-Φρούριο" εξαντλούν όλα τα τεχνικά και κατασταλτικά τους μέσα ενάντια σε ανθρώπους που προσπαθούν απεγνωσμένα να ξεφύγουν από πολέμους, πείνα, δικτατορίες (το Ιράκ και το Αφγανιστάν και η Τουρκία είναι οι 3 πρώτες χώρες σε αριθμό αιτήσεων για άσυλο στην ΕΕ το 2001, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ).

Η Ελλάδα, χαρακτηριστικά, στο πρώτο εξάμηνο του 2003 έχει αναγνωρίσει μόλις 3 (!!!) πολιτικούς πρόσφυγες, σε σύγκριση με 222 το 2000, 147 το 2001 και 36 το 2002. Το ίδιο αυτό εξάμηνο απέρριψε 2.190 αιτήσεις! Και βέβαια είναι χιλιάδες οι πρόσφυγες που δεν καταφέρνουν να υποβάλουν αίτηση ασύλου πριν "επαναπροωθηθούν, ανεξάρτητα αν κινδυνεύει η ζωή τους.

Αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο!

Απαιτούμε:

– ΟΧΙ στην Ευρώπη-Φρούριο

– Πραγματική νομιμοποίηση των μεταναστών τώρα

– Η διαδικασία χορήγησης άδειας παραμονής να απλοποιηθεί, να δοθεί δυνατότητα αίτησης σε νεοεισερχόμενους μετανάστες, να καταργηθεί το παράβολο-χαράτσι των 150 ευρώ, να καταργηθεί η προϋπόθεση των 150 ενσήμων και ν’ ανοίξουν περισσότερα κέντρα εξυπηρέτησης και ενημέρωσης μεταναστών σε όλη τη χώρα

– Η άδεια παραμονής να έχει τουλάχιστον 3ετή διάρκεια

– Να δημιουργηθούν άμεσα Κέντρα Υποδοχής Προσφύγων σε όλη τη χώρα, με υπηρεσίες ιατρικής περίθαλψης και κοινωνικής και ψυχολογικής υποστήριξης, υπό την ευθύνη κοινωνικών, τοπικών και συνδικαλιστικών φορέων

– Να υπάρξει άμεσα ουσιαστική αύξηση του ρυθμού αναγνώρισης προσφύγων στην ΕΕ, και ιδιαίτερα στην Ελλάδα

– Να σταματήσουν οι απελάσεις και οι επαναπροωθήσεις, που καταστρατηγούν κάθε έννοια προστασίας του πρόσφυγα, αφού του αφαιρούν το δικαίωμα για αίτηση ασύλου

– Να αφαιρεθεί η δικαιοδοσία για παραχώρηση ασύλου από την αστυνομία και τα κατασταλτικά όργανα του κράτους

– Να τιμωρηθούν οι αστυνομικοί και ιδιώτες που ευθύνονται για ρατσιστική βία σε βάρος μεταναστών και προσφύγων

– Να αποκατασταθούν τα θύματα του Καζάκου

Καλούμε τους πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και τους έλληνες αντιρατσιστές να συμμετέχουν μαζικά στη συγκέντρωση που καλεί το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ μαζί με αντιρατσιστικές οργανώσεις, κοινότητες προσφύγων και μεταναστών και συνδικαλιστικούς φορείς στις 18 Οκτώβρη 2003, στις 5 μμ στην πλατεία Ομόνοιας στην Αθήνα.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,009ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα