Αντικατοχική εκδήλωση στη Βόρεια Κύπρο από την τουρκοκυπριακή αριστερά!

Ανταπόκριση από την Κύπρο

Στις 14 Αυγούστου, ημέρα της επετείου της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974, διοργανώθηκε στη βόρεια Λευκωσία από οργανώσεις της τουρκοκυπριακής (τ/κ) αριστεράς, φεστιβάλ ενάντια στον μιλιταρισμό και την κατοχή από τα τουρκικά στρατεύματα και υπέρ της ειρήνης στο νησί.

Το φεστιβάλ συνδιοργάνωναν το Κόμμα Νέα Κύπρος (YKP), το πολιτιστικό κέντρο Μπάρακα, ο σύνδεσμος Φίλοι της Φύσης, η Πλατφόρμα Κυπριακής Νεολαίας (ΚGP), η νεολαία του κόμματος Ενωμένη Κύπρος (ΒΚΡ) και ανένταχτοι ακτιβιστές. Στο φεστιβάλ προσκλήθηκε και παρευρέθηκε η «Νεολαία ενάντια στον Εθνικισμό», η νεολαιίστικη οργάνωση του κυπριακού τμήματος της CWI.

Η διοργάνωση ενός αντικατοχικού φεστιβάλ από αριστερές και νεολαιίστικες τουρκοκυπριακές οργανώσεις, δεν είναι βέβαια απλά άλλο ένα πολιτιστικό γεγονός. Δείχνει την αυξανόμενη ριζοσπαστικοποίηση στις γραμμές των τουρκοκύπριων εργαζομένων και νεολαίων που οδηγεί σημαντικά τμήματα τους να φτάσουν στο συμπέρασμα πως ο μόνος δρόμος για μια ουσιαστική και βιώσιμη λύση είναι η συνεργασία από τα κάτω αυτών που έχουν πραγματικά συμφέρον να συνεργαστούν μεταξύ τους. Κι αυτοί δεν είναι άλλοι από τους εργαζόμενους και τη νεολαία των δύο λαών.

Την ίδια ώρα, κινήσεις σαν αυτήν δείχνουν το θάρρος των τουρκοκύπριων ακτιβιστών να τα βάζουν ανοιχτά με την «μητέρα πατρίδα», τους στρατοκράτες και τους ισλαμιστές που δήθεν τους «προστατεύουν».

Η ελληνική και η ελληνοκυπριακή Αριστερά, που δεκαετίες τώρα αναζητούν συμμάχους στον ΟΗΕ και στους ξένους ιμπεριαλιστές προκειμένου να βρεθεί λύση για το Κυπριακό είναι καιρός να σταματήσουν το «ψάξιμο». Γιατί οι μόνοι σύμμαχοι που μπορούν να βρουν οι ελληνοκύπριοι εργαζόμενοι στον αγώνα τους για εξεύρεση λύσης, είναι οι απλοί εργαζόμενοι και νεολαίοι στην Βόρεια Κύπρο και την ίδια την Τουρκία. Όμως τα μαζικά κόμματα της Αριστεράς σε Ελλάδα και Κύπρο, δεν «καταλαβαίνουν» αυτή την απλή αλήθεια, επειδή έχουν ξεχάσει, ιδιαίτερα όσον αφορά τα εθνικά ζητήματα, την ταξική και πραγματικά διεθνιστική προσέγγιση.

Η Νεολαία Ενάντια στον Εθνικισμό συμμετείχε στο αντικατοχικό φεστιβάλ, σαν άλλο ένα βήμα στην προσπάθεια σύσφιξης των σχέσεων και στενότερης συνεργασίας με τους συντρόφους στην Βόρεια Κύπρο που παλεύουν μαζί μας ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τον εθνικισμό και υπέρ της ταξικής συνεργασίας των δύο λαών.

Στο φεστιβάλ συμμετείχαν διάφορα μουσικά σχήματα όπως οι Sol Anaktari και Tουρκοκύπριοι ράπερ με κορύφωση της εκδήλωσης το τουρκικό μουσικό σχήμα Bandista, γνωστό για τους αριστερούς και αντιμιλιταριστικούς στίχους στα τραγούδια του.

Η συμμετοχή του κόσμου ήταν πολύ δυναμική καθώς σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης φώναζαν συνθήματα, χόρευαν και τραγουδούσαν μαζί με τους καλλιτέχνες.

Το συγκρότημα Bandista, αφού τραγούδησε το Ozgurluk (Ελευθερία) ανέβασε στη σκηνή ένα αγόρι και ένα κορίτσι οι οποίοι και μετέφρασαν τους στίχους του τραγουδιού αυτού από τα τούρκικα στα ελληνικά.

 

Όλοι όσοι ήμασταν εκεί, Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι, δώσαμε μια πολύ καθαρή απάντηση: η ειρήνη δεν γίνεται με τον στρατό, ούτε με εθνικιστικές ιαχές και την επέμβαση των ιμπεριαλιστών. Η ειρήνη θα έρθει μέσα από την ανάπτυξη δεσμών ανάμεσα σε ε/κ και τ/κ, μέσα από την κοινή οργάνωση και δράση ενάντια στους εθνικισμούς και την στρατοκρατία. Για μια λύση για τους εργαζόμενους και την νεολαία και όχι τα συμφέροντα των καπιταλιστών και των κυβερνήσεών τους.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,239ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,006ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα