Αντιφασιστική Επιτροπή Μεταξουργείου-Κεραμεικού-Ακαδημία Πλάτωνα: Συλλογική Κουζίνα Αλληλεγγύης

Του Σάββα Στρούμπου

Την Τρίτη 9/10 η Αντιφασιστική Επιτροπή Μεταξουργείου – Κεραμεικού – Ακαδημίας Πλάτωνα  – Κολωνού πραγματοποίησε την πρώτη ανοιχτή της δράση. Μετά από τη συγκρότηση της επιτροπής στις αρχές του Σεπτέμβρη, τις εξορμήσεις και τις συνελεύσεις των 40-50 ανθρώπων που ακολούθησαν στη γειτονιά του Μεταξουργείου, η επιτροπή οργάνωσε συλλογική κουζίνα αλληλεγγύης στην πλατεία Μυκηνών και Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Για τη διοργάνωση της βραδιάς, πέρα από τον κόσμο της επιτροπής, συνεργάστηκαν επίσης η συλλογικότητα μαγείρων «Ο Άλλος Άνθρωπος» και το συνεργατικό καφενείο της Ακαδημίας Πλάτωνα. Υπό τους ήχους ενός φίλου ακορντεονίστα, φτιάξαμε  φακόριζο, σαλάτες και γλυκά. Μοιράστηκαν 110 μερίδες φαγητού, ενώ υπολογίζεται ότι πέρασαν συνολικά πάνω από 90 άτομα. Πρόκειται για ανθρώπους και των δύο φύλων, όλων των ηλικιών, Έλληνες, μετανάστες και τσιγγάνους. Φαγητό, τρόφιμα, ρούχα και λίγα παιγνίδια δόθηκαν σε ανθρώπους που είχαν άμεση ανάγκη, οι οποίοι ταυτόχρονα δραστηριοποιούνται στις ομάδες της επιτροπής ή στις συλλογικότητες που συνεργάστηκαν για τη διεξαγωγή της δράσης μας. Οι πρώτες ύλες για το μαγείρεμα μαζεύτηκαν από τις εξορμήσεις στη λαϊκή αγορά της περιοχής όπου πολλοί μικροπωλητές συνεισέφεραν με το δικό τους τρόπο στην οργάνωση της δράσης προσφέροντας αυγά, φρούτα, κρέας, λαχανικά κ.α. Αξιοσημείωτο ήταν το κέφι της βραδιάς που θύμιζε την Αθήνα άλλων εποχών, με αθωότητα, χαρά και παλμό ανθρώπων που επιθυμούν να ορίσουν με τον δικό τους συλλογικό τρόπο τις ζωές τους.

Ο Κεραμεικός και το Μεταξουργείο είναι πολυπολιτισμικές περιοχές με έντονα προβλήματα πείνας, εγκληματικότητας, διακίνησης ναρκωτικών, πορνείας κ.α. Σκοπός της επιτροπής, πέρα από την καθαυτή αντιφασιστική δράση, η οποία σχετίζεται με τη διοργάνωση συζητήσεων, εκδηλώσεων, συναυλιών (που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα) εναντίον της ανόδου της Χρυσής Αυγής (ΧΑ), είναι η δημιουργία δράσεων αλληλεγγύης, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της περιοχής, τα οποία οδηγούν και μια μερίδα κόσμου να απευθύνεται στη ΧΑ σαν ύστατη λύση. Οι κουβέντες που ανοίγονται στις εξορμήσεις μας, η υπομονετική συζήτηση και η από κοινού δράση με τον κόσμο που αγωνίζεται για το μεροκάματο, οι συλλογικές κουζίνες και δράσεις αλληλεγγύης με τη συμμετοχή Ελλήνων και μεταναστών, οι οποίες πλέον θα γίνονται συχνότερα και σε σταθερή βάση, έρχονται να κινητοποιήσουν τις συνειδήσεις και να προτείνουν νέους συλλογικούς τρόπους οργάνωσης της γειτονιάς, που σε τίποτα δε θυμίζουν τις φρικαλεότητες των φασιστών.

Με τέτοιου τύπου δράσεις, δίνουμε το μήνυμα ότι η αλληλεγγύη δεν είναι απλώς φιλανθρωπία. Δεν επιδιώκουμε να δώσουμε μεμονωμένες ατομικές λύσεις στα προβλήματα που δημιουργεί η διεθνής κρίση του καπιταλισμού στη χώρα μας. Πρόκειται για συλλογικές μορφές δράσης και πολιτικές πράξεις αντίστασης που δίνουν την ελπίδα και την αποφασιστικότητα ότι, όχι μόνο θα επιβιώσουμε, αλλά και όλοι μαζί θα αναζητήσουμε κοινούς τρόπους και δρόμους για καλύτερη ζωή, με αλληλοσεβασμό, αξιοπρέπεια και ανθρωπιά, μακριά από την καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,195ΥποστηρικτέςΚάντε Like
992ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,119ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
418ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα