Αντι-Σύνοδος ΕΕ – Ιρλανδία

Έγινε με εξαιρετική επιτυχία στο Δουβλίνο (15, 16, 17 Φεβρουαρίου) η τριήμερη Αντι-Σύνοδος που οργάνωσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ιρλανδίας (αδελφή οργάνωση του «Ξ» και ιρλανδικό τμήμα της CWI) με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από την Ιρλανδία.

Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν στην Αντι-Σύνοδο ήταν

  • η τεράστια κρίση που χτυπάει τη διεθνή οικονομία και την Ευρώπη
  • το θέμα του προγράμματος που χρειάζεται σαν απάντηση στην κρίση – η επικαιρότητα δηλαδή του σοσιαλισμού
  • η κατάσταση στην Ιρλανδία με ειδικές αναφορές στην πορεία του κινήματος «Δεν Πληρώνω» απέναντι στο νέο χαράτσι / «φόρο ιδιοκτησίας»
  • το «πού βαδίζει η Ευρώπη» και ιδιαίτερα το θέμα του «μέσα» ή «έξω» από το ευρώ, μια συζήτηση που έχει ανοίξει σε όλη την Ευρώπη
  • τα δικαιώματα του γυναικείου κινήματος καθώς και του κινήματος lgbt,
  • το θέμα της επανεμφάνισης του φασισμού με αφορμή την άνοδο της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα, κ.λπ. κ.λπ.

Σε πολλά από τα πάνω οι ομιλητές προερχόντουσαν από διαφορετικές πολιτικές οργανώσεις και κινήματα και έτσι υπήρχε ενδιαφέρουσα αντιπαράθεση. Στην κεντρική συζήτηση αντιπαράθεσης, για παράδειγμα, με θέμα «πώς αντιμετωπίζεται η λιτότητα στην Ιρλανδία» οι ομιλητές ήταν από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Σιν Φέιν και την κίνηση «Οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη».

Η Ελλάδα είχε την τιμητική της στη συζήτηση με εκτενείς αναφορές στην βάρβαρη λιτότητα που επιβάλλεται, τους εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες, την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ τις αντιφάσεις του και τις προοπτικές του, καθώς και το θέμα του φασιστικού κινδύνου μέσα από την άνοδο της Χρυσής Αυγής.

Ο σύντροφος Ανδρέας Παγιάτσος συμμετείχε στις διαδικασίες της Αντι-Συνόδου σαν ένας από τους ομιλητές στην εναρκτήρια εκδήλωση και σαν εισηγητής στο θέμα της επανεμφάνισης του φασιστικού φαινομένου μέσα από την άνοδο της Χρυσής Αυγής, του πώς αντιμετωπίζεται και των καθηκόντων της Αριστεράς.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,001ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα