Αντεργατική καταιγίδα μέσα στο καλοκαίρι

Του Γιώργου Κασαμπαλάκου

Συνεχίζει απτόητη μέσα στο καλοκαίρι η κυβέρνηση την πολιτική του χτυπήματος στα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Έτσι μετά τις αλλαγές στις οποίες προχώρησε η ΝΔ στα 5 χρόνια κυβέρνησής της στα όρια ηλικίας, τη μείωση των συντάξεων, τις απαράδεκτες αλλαγές στο ασφαλιστικό των μητέρων και των γυναικών συνολικά, θέλει να προχωρήσει στην περικοπή βαρέων και ανθυγιεινών αλλά και στο διαχωρισμό του κλάδου ασφάλισης από τον κλάδο περίθαλψης του ΙΚΑ. Μέχρι στιγμής ο Καραμανλής μαζί με την Πετραλιά έχουν δηλώσει την επιθυμία τους να προχωρήσουν τα παραπάνω μέσα στο καλοκαίρι.

Βαρέα – ανθυγιεινά: ποιοι βγαίνουν

Στα βαρέα και ανθυγιεινά αναμένονται ισοπεδωτικές αλλαγές (σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ 3/7) αφού 250.000-270.000 νεοεισερχόμενοι εργαζόμενοι κινδυνεύουν με μείωση μισθού 50-250 ευρώ το μήνα, 5 χρόνια επιπλέον εργασία μέχρι να βγουν στη σύνταξη αλλά και 20% μειωμένες συντάξιμες αποδοχές. Μεταξύ των ειδικοτήτων που βγαίνουν από τη σημερινή λίστα βαρέων και ανθυγιεινών, με βάση την πρόταση της επιτροπής των «εμπειρογνωμόνων», είναι όσοι απασχολούνται στην παραγωγή φαρμάκων, καλλυντικών, αρωμάτων, κτηνιατρικών φαρμάκων, εργατοτεχνίτες πλύσης και λεύκανσης, σερβιτόροι, ζαχαροπλάστες και εργαζόμενοι φούρνων, ταμίες στα σούπερ μάρκετ κ.α.

Διαχωρισμός σύνταξης – υγείας

Ο διαχωρισμός του κλάδου υγείας από τον κλάδο συντάξεων του ΙΚΑ, όπως τον ανακοίνωσε επίσημα το υπουργείο απασχόλησης, υποτίθεται πως στοχεύει να μειώσει τα υπέρογκα ποσά που δίνουν τα ασφαλιστικά ταμεία για περίθαλψη. Ο απώτερος σκοπός όμως, σύμφωνα με το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, είναι να εξισώσει τις δαπάνες περίθαλψης που καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία, προς τα κάτω. Όπως δηλαδή η κυβέρνηση ενοποίησε τα ασφαλιστικά ταμεία, σκοπεύει τώρα να ενοποιήσει τις παροχές υγείας. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αντί τα πιο αδύναμα ταμεία με τις τις πιο προβληματικές παροχές να ενισχυθούν και να γίνουν όπως τα καλύτερα και ισχυρότερα ταμεία, η κυβέρνηση κάνει το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή τους υποβαθμίζει όλους ώστε να γίνουν ίσοι με τον… χειρότερο.

Το καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών στην Ελλάδα αδικεί πολλούς εργαζόμενους, με την έννοια ότι τα δικαιούνται και δεν τα παίρνουν όπως π.χ οι εργαζόμενοι των δήμων.

Η αλλαγή στις λίστες των βαρέων δεν μπορεί να γίνει με προεδρικά διατάγματα ή τροπολογίες της νύχτας, χωρίς την αποφασιστική συμμετοχή των συνδικάτων και της κοινωνίας, γιατί αλλιώς εξυπηρετεί μόνο το ψαλίδισμά τους και όχι την επέκτασή τους.

Παρόμοια, στο ζήτημα του διαχωρισμού των κλάδων σύνταξης και περίθαλψης, είναι επίσης γεγονός πως υπάρχει μεγάλη σπατάλη και κακοδιαχείριση από κυκλώματα μεγαλογιατρών, διεφθαρμένων δημόσιων υπαλλήλων και φαρμακευτικές εταιρίες. Αυτές οι υπέρογκες δαπάνες επιβαρύνουν τον εργαζόμενο και πρέπει να σταματήσουν άμεσα.

Όμως υπεύθυνοι γι αυτό είναι η κυβέρνηση και οι διορισμένοι από αυτή διοικητές νοσοκομείων και ιδρυμάτων. Αυτοί κάνουν τις αναθέσεις, μοιράζουν τις δουλειές κοκ. Μόνο ο έλεγχος από την μεριά των εργαζομένων, μέσα από τους εκλεγμένους και ανακλητούς εκπροσώπους τους, μπορεί να αποκαλύψει τα σκάνδαλα και να σταματήσει την κακοδιαχείριση.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,281ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,005ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα