Νάουσα: Μαζική μαθητική πορεία ενάντια στην ανεργία

Της Ειρήνης Παπαχρυσοστομίδου

«E,ε,ε – Ο,ο,ο, Εμείς θα πολεμήσουμε τον καπιταλισμό!»

Και αν πολλοί θέλουν να θεωρούν ότι αυτό πλέον μπορεί να ακουστεί μόνο από το στόμα κάποιων αριστερών, κάνουν λάθος! Ήταν το κύριο σύνθημα εκατοντάδων μαθητών στη Νάουσα, που χωρίς την άδεια του νομάρχη και των διευθυντών τους, έκλεισαν τα σχολεία τους και κατέβηκαν στους δρόμους με αυτό το σύνθημα. Ακόμη μπορεί να μην είναι απόλυτα κατανοητό για αυτούς, αντιλαμβάνονται όμως πως αυτός είναι ο λόγος που γονείς και φίλοι θα παραμείνουν χωρίς δουλειά.

Τα εργοστάσια της Νάουσας απασχολούσαν μεγάλο ποσοστό της τοπικής κοινωνίας και αποτελούσαν από τους βασικότερους πόρους για την οικονομία της περιοχής. Η τελευταία δήλωση του Λαναρά προς τους εργάτες ήταν «αν θέλετε να ξαναδουλέψει το εργοστάσιο, θα πρέπει οι εργάτες να στήσουν τσαντίρια έξω από τις τράπεζες». Ο Λαναράς υποτιμά προφανώς τη νοημοσύνη τόσο των εργαζομένων όσο και της κοινής γνώμης. Δεν έχει περάσει καλά καλά ούτε χρόνος από τα τελευταία δάνεια που πήρε και δεν μπήκε ούτε δραχμή στο εργοστάσιο.

Η κυβέρνηση προφανώς θέλοντας να κερδίσει κάποιες εντυπώσεις, ίδρυσε το πανεπιστημιακό τμήμα, υπόσχεση που είχε δώσει εδώ και πολλά χρόνια. Σίγουρα αυτή η κίνηση δεν αποτελεί λύση για την ανεργία και είναι εντελώς σπασμωδική, με σκοπό απλώς να δημιουργήσει κάποιες προσδοκίες.

Η κοινωνία της Νάουσας έχει αντιληφθεί το τι γίνεται, αφού έχει καταντήσει άλλη μια πόλη που ερημώνει και που δεν έχει πια μέλλον. Οι εργαζόμενοι της Τρικολάν και των άλλων εργοστασίων αποφάσισαν να μην υπογράψουν τις απολύσεις τους και να καταλάβουν το εργοστάσιο ώστε να το κρατήσουν ανοιχτό. Ταυτόχρονα, έκαναν έκκληση στους εργαζόμενους των Κλωστηρίων-που επίσης ανήκουν στον Λαναρά-για κοινό αγώνα.

Στις αρχές Οκτώβρη οι απολυμένοι των Κλωνατέξ και Τρικολάν διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας και στα γραφεία του ομίλου Λαναρά στο Περιστέρι. Πού βρίσκεται όμως η συνδικαλιστική ηγεσία να καλύψει αυτούς τους αγώνες; Χωρίς ενότητα και συντονισμό του εργατικού κινήματος, πόλεις σαν τη Νάουσα είναι καταδικασμένες σε μαρασμό.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,107ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
411ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα