Ανώτερες σχολές τουριστικών επαγγελμάτων: 68 χρόνια ασάφειας

Της Βάσως Τζανάκου – απόφοιτης ΑΣΤΕ Ηράκλειου Κρήτης

Οι Ανώτερες Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων (Α.Σ.Τ.Ε.) υπάγονται στον Ε.Ο.Τ. και λειτουργούν εδώ και 68 χρόνια με στόχο να στελεχώσουν τον ελληνικό τουρισμό, τελώντας υπό ένα αμφιλεγόμενο νομικό καθεστώς, το οποίο λειτουργεί εις βάρος όσων φοιτούν ή φοίτησαν εκεί.

Τον Ιούνη του 2001, σε συνέχεια του νόμου για τα ΤΕΙ, ψηφίστηκε ένας νόμος όπου ανέφερε ότι "η διάρθρωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης και η ρύθμιση των θεμάτων του Τεχνολογικού τομέα αυτής, ισχύουν και για τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων". Μετά από δύο χρόνια, με την ίδια σύνθεση Βουλής, σε έναν άλλον νόμο ψηφιζόταν πως οι σπουδαστές που θα παίρνουν ένα πτυχίο, θα τους δίνεται δυνατότητα άσκησης επαγγέλματος και πρόσβασης σε ελληνικά και ξένα μεταπτυχιακά. Με κοινή απόφαση των τότε Υπουργείων Παιδείας και Ανάπτυξης, καθορίστηκε ένα διάστημα 6 μηνών όπου θα μπαίνανε οι προϋποθέσεις με τις οποίες οι απόφοιτοι των Α.Σ.Τ.Ε. θα μπαίνανε στο 4ο έτος των ΤΕΙ για να μπορέσουν στη συνέχεια να παρακολουθήσουν μεταπτυχιακά προγράμματα.

Όμως τον Ιούνη του ίδιου έτους, αντί για την κοινή υπουργική απόφαση που θα επίλυε τα ακαδημαϊκά δικαιώματα των αποφοίτων των Α.Σ.Τ.Ε., κατόπιν πιέσεων των ΤΕΙ, έχουμε μια τροποποίηση που αναφέρει ότι "οι προϋποθέσεις πρόσβασης σε μεταπτυχιακά προγράμματα, καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Ανάπτυξης" χωρίς να αναφέρεται το πότε θα παρθεί η απόφαση. Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε πως ο Οργανισμός Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΤΕΚ) παρέχει δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα στους σπουδαστές των ΑΣΤΕ, που όμως δεν αναγνωρίζονται από το δημόσιο γιατί ο βασικός τίτλος σπουδών είναι ελλειπής. Στο μηχανογραφικό της Γ΄ Λυκείου, οι Α.Σ.Τ.Ε βρίσκονται στην ίδια λίστα με τα ΤΕΙ (που να φανταστούν οι υποψήφιοι ότι δε θα μπορούν να συμμετέχουν σε μεταπτυχιακά προγράμματα ή Ευρωπαϊκά προγράμματα τύπου Erasmus ; ). Πολλοί είναι αυτοί που δε θέλουν να αλλάξουν μορφή αυτές οι σχολές, διότι έχουν οικονομικά συμφέροντα στην υπάρχουσα κατάσταση . Δυστυχώς όμως, για ακόμη μια φορά, στο όνομα του κέρδους παίζουν με τις ζωές κάποιων παιδιών που εξαπατούνται από την ώρα που δηλώνουν αυτή τη σχολή στο μηχανογραφικό τους ως ΤΕΙ. Μέχρι πότε άραγε;

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,107ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
406ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής