Άννα Στρατινάκη: ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση

Σχόλιο του «Ξ»

Η πρόσφατη δημοσίευση μιας σειράς e-mails που ανταλλάχτηκαν μεταξύ υπαλλήλων της Τρόικα, κυβερνητικών στελεχών και του γραφείου του πρωθυπουργού, από το περιοδικό Hot Doc του Κώστα Βαξεβάνη, προσφέρεται για πολλά συμπεράσματα. Μεγάλο μέρος αυτών των e-mails αφορά τον τρόπο που χειρίστηκε η κυβέρνηση το θέμα των ομαδικών απολύσεων. Στο πρόσωπο της κ. Άννας Στρατινάκη, γενικής γραμματέως του Υπ. Εργασίας, προσωποιείται με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο όλος ο κυνισμός και η υποκρισία των κυβερνητικών στελεχών.

Σύμφωνα με τα e-mails που δημοσιεύονται, η κ. Στρατινάκη συζητά σε αλληλογραφία της με τον πρωθυπουργό σχετικά με το πως θα καταφέρουν να εφαρμόσουν το μέτρο των ομαδικών απολύσεων. Η κ. Στρατινάκη προτείνει μια σειρά χειρισμούς στον πρωθυπουργό, ούτως ώστε να προχωρήσει το μέτρο, χωρίς να χρειαστεί να εγκριθεί από το κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με την (διορισμένη) κ. Στρατινάκη, άλλωστε, εφόσον υπάρχει τρόπος να παρακαμφθεί η βουλή:

«Δεν θα ήταν συνεπές να προκληθεί κοινοβουλευτική ανωμαλία»…

***


Την ίδια περίοδο, ο πρωθυπουργός αναθέτει στην κ. Στρατινάκη την «αποστολή» να έλθει σε επαφή με βιομηχάνους (αναφέρονται συγκεκριμένα οι ιδιοκτήτες της ΑΓΕΤ και της Χαλυβουργίας) για να τους παράσχει συμβουλές για το πως θα καταφέρουν να προχωρήσουν σε ομαδικές απολύσεις «χωρίς εντάσεις και καθυστερήσεις».

Η κ. Στρατινάκη πρότεινε μάλιστα στον πρωθυπουργό να ορίσει την ίδια ως επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) που έχει την ευθύνη της έγκρισης των μαζικών απολύσεων. Λίγες μέρες μετά, ο πρωθυπουργός σπεύδει να υλοποιήσει την πρόταση της.

Έτσι, όταν η Χαλυβουργία του κ. Μάνεση καταθέτει αίτηση ομαδικών απολύσεων μετά από προτροπή της κ. Στρατινάκη, το ΑΣΕ, με πρόεδρο την ίδια, εγκρίνει τις απολύσεις!

Αυτή η παράλληλη διαδικασία αποκαλύπτει με τον πιο εύγλωττο τρόπο πως τα μέτρα που «μας επιβάλλει» η Τρόικα, δεν είναι μέτρα που συμφέρουν απλώς κάποιους «ξένους». Αντίθετα, εκφράζουν με τον πιο καθαρό και απόλυτο τρόπο και τα συμφέροντα των Ελλήνων καπιταλιστών τους οποίους η κυβέρνηση Σαμαρά υπηρετεί πιστά. Όπως προκύπτει άλλωστε από την αλληλογραφία που δημοσιεύεται οι όποιες διαφωνίες αφορούν τον ρυθμό και τον τρόπο με τον οποίο επιβάλλονται αυτές οι πολιτικές και όχι την ουσία τους!

***

Σε μήνυμα που στέλνει στον Πρωθυπουργό στις 28 Φεβρουαρίου 2014, αφού πρώτα του δίνει συμβουλές σχετικά με το πως να παρουσιάσει την εφαρμογή ομαδικών απολύσεων ως κάτι θετικό, κλείνει με το παρακάτω χαρακτηριστικό υστερόγραφο:

«Τώρα συνειδητοποιώ και εγώ με την σειρά μου πόσους νόμους, υπουργικές αποφάσεις, εγκυκλίους και επικαιροποιήσεις έχω φτιάξει όλα αυτά τα χρόνια στα εργασιακά!!!»

Λίγους μήνες μετά, η κ. Στρατινάκη φαίνεται να παίζει τον ρόλο του ενδιάμεσου ανάμεσα στην Τρόικα και την κυβέρνηση. Ο Κρίστοφερ Άλεν, υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρεται σ’ αυτό τον ρόλο σε ένα απ’ τα e-mails που δημοσιεύει το Hot Doc.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα στείλουν στην Άννα ένα περίγραμμα πάνω στα βασικά σημεία του θέματος των εργασιακών σχέσεων»(!!)

Προφανώς οι άνθρωποι της Τρόικα δεν θα μπορούσαν παρά να εκτιμήσουν τα προσόντα της εκλεκτής του πρωθυπουργού, κ. Στρατινάκη. Τέτοιους ανθρώπους χρειάζεται το κεφάλαιο: στυγνούς, αδίστακτους, κυνικούς, υποκριτές. Τέτοια ήταν άλλωστε συνολικά η κυβέρνηση Σαμαρά – γι’ αυτό και δίκαια μισήθηκε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση στην πρόσφατη ιστορία.

Αύριο Κυριακή, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νεολαίοι, όλοι όσοι χτυπήθηκαν βάναυσα τα τελευταία χρόνια, θα έχουν την ευκαιρία να πετάξουν στον κάλαθο των αχρήστων τον κ. Σαμαρά, την εκλεκτή του, κ. Στρατινάκη, κι όλη την παρέα τους. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,147ΥποστηρικτέςΚάντε Like
647ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,109ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
410ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα