Άνεργοι Δράμας – αποτίμηση της πρώτης συνάντησης

Στην πρώτη συνάντηση για τη συγκρότηση Συλλόγου Ανέργων στη Δράμα, μαζεύτηκαν 25 περίπου άτομα που συζήτησαν το θέμα και τα επόμενα βήματα. Ο σύντροφος Σάκης Σιμόπουλος γράφει μια πρώτη αποτίμηση της προσπάθειας.

 

Την Τρίτη 15 Μαρτίου, στο Εργατικό Κέντρο Δράμας έγινε συνέλευση για ίδρυση Συλλόγου Ανέργων ύστερα από κάλεσμα της ομάδας πρωτοβουλίας. Η ομάδα ενημέρωσε για τις τυπικές νομικές διαδικασίες που απαιτούνται, παρουσίασε τις θέσεις και αντιλήψεις της για το θέμα και προχώρησε στην αυτοδιάλυσή της, παραχωρώντας στη συνέχεια το βήμα και το λόγο στους μετέχοντες στη συνέλευση.

Στη συζήτηση που ακολούθησε μπήκαν θέματα που αφορούσαν τους στόχους της προσπάθειας, τον τρόπο αυτοοργάνωσης και συλλογικής παρέμβασης. Εξετάσθηκαν θέματα όπως οι τρόποι ενεργοποίησης και εξόδου από την αδράνεια στην οποία ωθούνται οι άνεργοι, καθώς και η αναγκαιότητα του «σπασίματος» της λογικής της «ανάθεσης» σε τρίτους ακόμη και σε μια τέτοια προσπάθεια.

Αναζητήθηκαν τρόποι εξοικονόμησης των αναγκαίων νομικών εξόδων και αποφασίσθηκε η αυτοχρηματοδότηση της προσπάθειας, ώστε να διασφαλισθεί η ανεξαρτησία και η αυτοδυναμία του συλλόγου.

Αν και συγκεντρώθηκε ο απαραίτητος αριθμός υπογραφών που τυπικά απαιτείται από το νόμο, αποφασίσθηκε όμως μια εκ νέου προσπάθεια, την Τετάρτη 30 Μαρτίου, στις 6:30 το απόγευμα, πάλι στο Ε.Κ. Δράμας, ώστε να δοθεί χρόνος για περισσότερη δημοσιοποίηση, μεγαλύτερη κινητοποίηση και προσπάθεια συμμετοχής περισσοτέρων ατόμων.

Σε μια πρώτη προσπάθεια εκτίμησης για το τι έγινε και για το τι πρέπει να γίνει, είναι απαραίτητο να ληφθούν σοβαρά υπόψη ο συγκεκριμένος τόπος και χρόνος της προσπάθειας. Ο τόπος είναι μία επαρχιακή πόλη με ιδιαίτερα συντηρητικά χαρακτηριστικά, ένα κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη βιομηχανική περιοχή της Δράμας καθώς και ένα κέντρο φύλαξης στο Παρανέστι. Ο χρόνος είναι τώρα, το τρίτο μνημόνιο, με 10.000 ανέργους στο νομό.

Τα αρνητικά

Αν και δεν δόθηκε η δημοσιότητα που άξιζε σε ένα τέτοιο εγχείρημα και ο χρόνος ενημέρωσης ήταν λίγος, εντούτοις παραμένουν απογοητευτικά:

  • Η λογική της «ανάθεσης» που δυστυχώς έχει εμποτίσει την πλειοψηφία των συναδέλφων ανέργων. Καλώς ή κακώς, αυτό αποτελεί πραγματικότητα, όχι μόνο για τους ανέργους αλλά για το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας μας που για δεκαετίες έχει μάθει στο «μέσο», στο βουλευτή, στην εξουσία. Το ξερίζωμα μιας τέτοιας αντίληψης απαιτεί μεγάλη προσπάθεια ώστε να πεισθεί κάποιος πως η συλλογική δράση μπορεί να φέρει αποτελέσματα θετικά για όλους και προσωπικά για τον καθένα, δίχως την αναγκαιότητα του «φιλήματος κατουρημένων ποδιών». Απαιτεί μεγαλύτερη συνειδητότητα και υπερηφάνεια, ιδιότητες που μέσα στο κατακλυσμό που μας περιβάλλει έχουν ξεθωριάσει.
  • Το σνομπάρισμα εκ μέρους των πολιτικών κομμάτων και δη αυτών που αυτοχαρακτηρίζονται αριστερά. Καλά, εδώ τα λόγια περιττεύουν. Απέδειξαν για μια ακόμη φορά πως αποτελούν μηχανισμούς εξουσίας με φραστικές μόνο πινελιές ενδιαφέροντος προς τους αδύναμους. Αποτελεί ντροπή, που θα γυρίσει σαν μπούμεραγκ εναντίον τους όσο συνεχίσουν να ξεχωρίζουν και να θέτουν το κομματικό τους συμφέρον πιο πάνω από την ανάγκη των μελών τους, όσο αποτρέπουν τη συμμετοχή σε συλλογικές προσπάθειες που δεν μπορούν να ελέγξουν.
  • Η παρουσία ελάχιστων νέων. Αυτό είναι από τα πιο άσχημα νέα. Νέοι, άνεργοι δίχως να έχουν καν ενταχθεί στην παραγωγική διαδικασία, απογοητευμένοι από το ψέμα, δίχως μέλλον, γυρίζουν την πλάτη τους, με ισοπεδωτικό τρόπο, σχεδόν σε κάθε προσπάθεια που γίνεται. Προκρίνονται λύσεις ατομικές που αύριο θα τους τσακίσουν ή θα τους χώσουν βαθιά στην υπηρεσία του κατεστημένου, δίχως δυνατότητα διαφυγής.
  • Η αίσθηση πως αρκετοί, ευτυχώς όχι πολλοί, ήρθαν να υπογράψουν θεωρώντας πως πρόκειται να πάρουν κάτι. Η απόλυτη φρίκη. Βλέπεις ζωγραφισμένη την απελπισία στα μάτια του άλλου. Προσπαθείς να εξηγήσεις πως εδώ πρόκειται να παλέψουμε για να διεκδικήσουμε και την ίδια στιγμή βλέπεις την παραίτηση και την απογοήτευση. Δυστυχώς έχουμε φτάσει μέχρι σ’ αυτό το σημείο.

Τα θετικά

Μετά από όλα αυτά τα αρνητικά, που δυστυχώς πηγάζουν από το περιθώριο της κοινωνικής απομόνωσης στο οποίο οι άνεργοι ωθούνται εδώ και χρόνια, ας δούμε και τα θετικά, ελπιδοφόρα μηνύματα που ευτυχώς βγήκαν από την προσπάθειά μας. Γιατί θα πρέπει να εθελοτυφλείς αν δεν τα βλέπεις.

  • Καταφέραμε και κινητοποιηθήκαμε. Κινητοποιήσαμε κόσμο απελπισμένο, παραιτημένο, που δύσκολα αφήνει τον καναπέ της κατάθλιψης. Καταφέραμε και συμμετείχαμε, έστω και 25 άτομα σε μία προσπάθεια που απέτυχαν όλα τα κόμματα εδώ στη Δράμα. Όποιος νομίζει πως αυτό δεν αξίζει είναι βαθιά νυχτωμένος και αυταπατάται, γιατί αν ήταν εύκολο, θα είχαν πετύχει οι προηγούμενες προσπάθειες.
  • Συζητώντας για το πώς θα βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι για τις νομικές διαδικασίες, απορρίφθηκαν προτάσεις χρηματοδότησης από βουλευτές, επιχειρήσεις, δεσποτάδες. Προκρίθηκε η αναγκαιότητα του να στηριχθούμε στα πόδια μας και να κερδίσουμε την αυτονομία και ανεξαρτησία μας. Έξω και μακριά από χορηγίες τρίτων που για δικούς τους σκοπούς πιθανόν να «βοηθούσαν».
  • Αν και συγκεντρώθηκε ο απαραίτητος αριθμός ιδρυτικών μελών δεν προχωρήσαμε σε ίδρυση συλλόγου προτιμώντας να δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία. Για να ειδοποιηθεί περισσότερος κόσμος, να γίνει πιο πλατιά γνωστή η προσπάθεια και συγχρόνως να κερδίσουμε την οικονομική μας αυτοδυναμία.
  • Τονίσθηκε και αποφασίσθηκε η ανάγκη συλλογικής δράσης, μακριά, πολύ μακριά από τη λογική της «ανάθεσης» σε ένα Σύλλογο ή στο Δ.Σ. του. Αλλιώς το εγχείρημα είναι καταδικασμένο στην αποτυχία, συρρίκνωση και πιθανώς αυτοδιάλυση ή στη μετατροπή του σε σωματείο–σφραγίδα.

Το συμπέρασμα

Καλές οι αναλύσεις και οι διαπιστώσεις, πρέπει όμως να προχωρήσουμε σε δράση στην πράξη.

Αλλιώς θα συνεχίσουμε να παραμένουμε νούμερα σε στατιστικές, ανήμποροι, καταδικασμένοι στο περιθώριο, με την κατάθλιψη να μας κυνηγά, εξετάζοντας πόσο τετράγωνο είναι το ταβάνι.

Δώσαμε στους εαυτούς μας μία νέα ευκαιρία, πίστωση χρόνου 15 ημερών. Είναι χρόνος ικανός να μιλήσουμε σε συναδέλφους ανέργους για το σύλλογο. Να τους πείσουμε να συμμετάσχουν, πως δεν μπορούμε, ούτε σκοπεύουμε να προχωρήσουμε δίχως αυτούς. Να νιώσουν πως δεν θα τους πουλήσουμε.

Τίποτε δεν έχει κριθεί. Όλα εξαρτώνται αποκλειστικά και μόνο από εμάς τους ίδιους. Αν δεν τρέξουμε, αν δεν συμμετάσχουμε στην προσπάθεια, η αποτυχία μας είναι εξασφαλισμένη.

Και ένα τελευταίο. Γράψτε και στείλτε τις σκέψεις και την όποια εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας (www.anergoi-dramas.webnode.gr). Είναι πολύ σημαντικό κι ας φαίνεται ασήμαντο. Γράψτε την άποψή σας για αυτά που διαβάσατε πιο πάνω, μη την κρατάτε για τον εαυτό σας. Την χρειαζόμαστε!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα