Ανεξάρτητη Παρέμβαση στην ΕΘΕΛ: Απεργιακός συντονισμός των ΔΕΚΟ με διάρκεια!

Δημοσιεύουμε ανακοίνωση που εξέδοσε στις 6/6 η συνδικαλιστική παράταξη "Ανεξάρτητη Παρέμβαση" στην ΕΘΕΛ (μπλε λεωφορεία).

Το κείμενο σε pdf εδώ

Ξεπούλημα όλων των ΔΕΚΟ σχεδιάζει η κυβέρνηση μέχρι το τέλος του 2012.

«Όχι και όλων…» απαντούν μερικοί καλοθελητές. Και συνεχίζουν: «…η ΕΘΕΛ δεν βρίσκεται στη λίστα των αποκρατικοποιήσεων που δημοσίευσε η κυβέρνηση».

Είναι δυνατόν να «γλιτώσαμε»; Κάθε άλλο συνάδελφοι.

Αν η ΕΘΕΛ δεν βρίσκεται στη λίστα των ΔΕΚΟ που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν είναι γιατί η ιδιωτικοποίησή της έχει στην πραγματικότητα ήδη δρομολογηθεί. Πώς; Με το νόμο Ρέππα (3920/2011).

Ας θυμίσουμε μερικά χαρακτηριστικά άρθρα του νόμου…

  • Με βάση το άρθρο 5 §κβ ο ΟΑΣΑ μπορεί να αναθέτει τμήμα ή σύνολο του συγκοινωνιακού έργου μιας συγκοινωνιακής εταιρίας σε ιδιώτες. Με δυο λόγια ο ΟΑΣΑ μπορεί να αναθέσει σε ιδιώτες τα δρομολόγια της ΕΘΕΛ που εξυπηρετούν π.χ. την Α. Αττική και σε επόμενο στάδιο πιθανά και ολόκληρη την ΕΘΕΛ.

  • Με βάση το άρθρο 7 ο ΟΑΣΑ μπορεί επίσης να αναθέτει σε ιδιώτες τις προμήθειες, υπηρεσίες και έργα που σήμερα εκτελούνται από τις εταιρίες του ομίλου ΟΑΣΑ καθώς και να νοικιάζει ή να πουλά σε ιδιώτες: ακίνητα, εγκαταστάσεις και τροχαίο υλικό!

Η μόνη διαφορά μας με τις άλλες ΔΕΚΟ συνάδελφοι είναι η εξής: δεν θα πουληθούμε «πακέτο», αλλά «κομμάτι – κομμάτι».

Για να προσελκύσουμε βέβαια το ενδιαφέρον των ιδιωτών έχουμε μπροστά μας… λίγο δρόμο… Πρέπει οι αποδοχές μας να μειωθούν ακόμα περισσότερο (να δούμε τι «έκπληξη» θα μας κάνουν με τη νέα ΣΣΕ) το προσωπικό της εταιρίας να συρρικνωθεί (γι’ αυτό άλλωστε ο νέος νόμος προβλέπει 3 φάσεις μετατάξεων) τα οικονομικά «ασύμφορα» δρομολόγια και γραμμές να καταργηθούν (κάτι που έχει ήδη ξεκινήσει) πολλά από τα εργασιακά μας δικαιώματα να συντριβούν, κοκ.

Απεργιακός Συντονισμός των ΔΕΚΟ με διάρκεια!

Αντιμέτωπη με το ομαδικό ξεπούλημα των ΔΕΚΟ η ΓΣΕΕ αποφάσισε (ή καλύτερα αναγκάστηκε) να αναλάβει «δράση», οργανώνοντας κοινή απεργία όλων των προς ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ στις 9/6 και γενική απεργία στις 15/6.

Ο κοινός, συντονισμένος απεργιακός αγώνας των ΔΕΚΟ είναι μια σωστή απόφαση. Αν όμως αυτός ο συντονισμένος απεργιακός αγώνας διαρκέσει μόνο 24 ώρες δεν φτάνει ούτε στο ελάχιστο για να ανατρέψει την επίθεση Κυβέρνησης – Τρόικας. Η κοινή απεργία των ΔΕΚΟ στις 9/6 πρέπει να είναι μόνο η αρχή!

Αν οι ΔΕΚΟ δράσουν συντονισμένα, έχουν τεράστια δύναμη στα χέρια τους. Ας φανταστούμε τι σημαίνει ταυτόχρονες, συντονισμένες απεργίες της ΔΕΗ, των ΕΛΠΕ, των ΜΜΜ, της ΕΥΔΑΠ κ.α. όχι για 24 ώρες ώρες, αλλά βδομάδες… Σημαίνει παράλυση της οικονομίας – γιατί όταν έχεις διακοπές ρεύματος και νερού στη βιομηχανία, όταν τα καύσιμα στερεύουν και οι συγκοινωνίες δεν λειτουργούν τότε έχεις μπλοκάρει κεντρικές αρτηρίες της οικονομίας. Σημαίνει αφόρητη πίεση στην κυβέρνηση.

Και αν οι ΔΕΚΟ προχωρήσουν σε ένα τέτοιο απεργιακό μέτωπο με διάρκεια, μπορούν στη συνέχεια να «παρασύρουν» μαζί τους και άλλα κομμάτια των εργαζομένων, όπως τους εργαζόμενους στις τράπεζες που θα νιώσουν τη λαίλαπα στο άμεσο μέλλον, τους συμβασιούχους του Δημοσίου που απολύονται ο ένας μετά τον άλλον, τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, κλπ.

Απέναντι σε ένα τέτοιο απεργιακό μέτωπο (το οποίο μάλιστα μπορεί να συνδυάζει μαζικές πορείες που να καταλήγουν στο Σύνταγμα ενισχύοντας το «κίνημα των αγανακτισμένων», ταχτικές γενικές απεργίες κ.α.) η κυβέρνηση θα έχει να επιλέξει ανάμεσα στο ΝΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙ Η ΝΑ ΠΕΣΕΙ.

Το ερώτημα είναι αν οι ηγεσίες των σωματείων και των ομοσπονδιών μας είναι διατεθειμένες έστω και σήμερα να οργανώσουν έναν τέτοιο αγώνα ή αν θα συνεχίσουν τις τουφεκιές στον αέρα – τις μεμονωμένες και αποσπασματικές απεργίες; Αν θα αξιοποιήσουν τη δύναμη των δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων των ΔΕΚΟ και το νευραλγικό ρόλο που παίζουν στην ελληνική οικονομία.

Το Γενάρη, όταν ξεκινούσαμε το δικό μας αγώνα, γράφαμε σε ανακοίνωση μας: «Να συντονιστούμε με τις ΔΕΚΟ που βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης: ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ κ.α. Η επίθεση που δεχόμαστε είναι κοινή. Από κοινού πρέπει να δώσουμε και την απάντηση στην κυβέρνηση. Κάθε κλάδος μόνος του είναι δύσκολο να αναχαιτίσει την επίθεση που δέχεται. Μαζί όμως, με συντονισμένες απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις μπορούμε να παραλύσουμε την οικονομία και να ανατρέψουμε τα μέτρα της κυβέρνησης, της Ε.Ε. και του ΔΝΤ…» (βλέπε: http://etheldrivers.blogspot.com/2011/01/blog-post_8990.html). Σ’αυτή την θέση εμμένουμε και σήμερα.

Δεν μας στήριξαν – Δεν θα τους στηρίξουμε;

Πολλοί συνάδελφοι λένε «όταν δίναμε εμείς τον αγώνα δεν μας στήριξε κανείς. Δεν θα στηρίξουμε κι’ εμείς κανένα».

Έχουμε την «πολυτέλεια» συνάδελφοι να κρατάμε μια στάση εκδικητική απέναντι στο υπόλοιπο εργατικό κίνημα; Έχουμε την «πολυτέλεια» να συμπεριφερόμαστε λες και τα νέα μέτρα της κυβέρνησης δεν αφορούν εμάς, αλλά κάποιους άλλους;

Αλλά, ακόμα, συνάδελφοι, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η ηγεσία του δικού μας συνδικάτου, δεν κάλεσε ποτέ τους υπόλοιπους εργαζόμενους να της συμπαρασταθούν, δεν επιχείρησε ποτέ ουσιαστικό συντονισμό με τις άλλες ΔΕΚΟ, κι αυτό παρότι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις των εχθρικών προς εμάς ΜΜΕ, η πλειοψηφία του κόσμου ήταν μαζί μας.

Συνάδελφοι,

και εμείς ανήκουμε σε μια ΔΕΚΟ την οποία η κυβέρνηση οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση.

και εμείς βλέπουμε τις αποδοχές μας να μειώνονταιέως και 35% θα είναι οι νέες μειώσεις στους μισθούς μας σύμφωνα με τις επιταγές του 2ου Μνημονίου.

και εμείς ερχόμαστε αντιμέτωποι με μετατάξεις (ξαναλέμε: 3 φάσεις μετατάξεων προβλέπει ο νόμος Ρέππα). Μετατάξεις, πολλές από τις οποίες θα μετατραπούν σε απολύσεις! Γιατί κυβέρνηση και Τρόικα έχουν βάλει στόχο να διώξουν 150.000 εργαζομένους από το Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ μέσα στα επόμενα 4 χρόνια.

και εμείς θα νιώσουμε στο πετσί μας τη νέα φοροαφαίμαξη που σχεδιάζουν με την αύξηση – για πολλοστή φορά – των άμεσων και έμμεσων φόρων.

 

Οι υπόλοιπες ΔΕΚΟ δεν μπήκανε στη μάχη όταν η κυβέρνηση χτυπούσε τις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες της Αττικής. Γι’ αυτό όμως δεν φταίνε οι εργαζόμενοι, αλλά οι ηγεσίες των σωματείων τους. Γιατί και σ’ αυτές τις ΔΕΚΟ επικεφαλείς είναι Κουλουμπαρίτσιδες, Λιαγούρηδες, Κομίνηδες κοκ. Άνθρωποι των αντίστοιχων παρατάξεων της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ. Σ’ εμάς οδήγησαν τον αγώνα σε ήττα. Στις άλλες ΔΕΚΟ έκαναν την πάπια και υποσχόταν στους εργαζόμενους ότι η δική τους ΔΕΚΟ θα αποτελέσει εξαίρεση… Αυτές τις ηγεσίες πρέπει να αλλάξουμε συνάδελφοι όχι μόνο στις αστικές συγκοινωνίες, αλλά σε όλες τις ΔΕΚΟ, αν θέλουμε τα σωματεία μας να βρίσκονται πραγματικά στα χέρια των εργαζομένων και να δίνουν αγώνες που να υπερασπίζονται τα δικά μας και όχι τα συμφέροντα των κομμάτων εξουσίας.

Ο λόγος για τον οποίο πρέπει να μπούμε στον αγώνα μαζί με τις άλλες ΔΕΚΟ συνάδελφοι, δεν είναι για λόγους αλληλεγγύης. Δεν είναι απλά «για να τις στηρίξουμε». Είναι γιατί τα μέτρα της κυβέρνησης μας αφορούν άμεσα. Και η μόνη ελπίδα που έχουμε για να τα ανατρέψουμε είναι να παλέψουμε όλοι μαζί!

Και επαναλαμβάνουμε. Να παλέψουμε μαζί, όχι μόνο για 24 ώρες ώρες, αλλά να δημιουργήσουμε ένα απεργιακό μέτωπο των ΔΕΚΟ με διάρκεια και με στόχο τη νίκη. Σ’ αυτή την κατεύθυνση πρέπει να ασκήσουμε πίεση σήμερα συνάδελφοι στις ηγεσίες των σωματείων και ομοσπονδιών μας και εμείς στην ΕΘΕΛ και όλοι οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ.

Αν κυβέρνηση και Τρόικα ισοπεδώσουν τις ΔΕΚΟ, θα έχουν ισοπεδώσει το πιο δυνατό κομμάτι του ελληνικού εργατικού κινήματος – το κομμάτι που έχει τη δύναμη να δώσει αγώνες που θα τους ανατρέψουν – και έτσι θα καθορίσουν την πορεία όλων των υπόλοιπων αγώνων της ελληνικής κοινωνίας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

Συντονισμένες απεργιακές κινητοποιήσεις των ΔΕΚΟ με διάρκεια μπορούν να ανατρέψουν ακόμα και τον ψηφισμένο νόμο του Ρέππα. Δεν θα ναι η πρώτη φορά… Το 2006 οι νέοι και τα συνδικάτα στη Γαλλία επέβαλλαν στο Σαρκοζί, μέσα από τη μαζικότητα και τη μεγάλη διάρκεια των κινητοποιήσεών τους, να πάρει πίσω τον ψηφισμένο νόμο της «πρώτης πρόσληψης», ο οποίος καταργούσε βασικά εργασιακά δικαιώματα των νέων της χώρας. Μπορούμε να κάνουμε το ίδιο. 

Στο ΔΣ της 3/6…

Την Παρασκευή 3/6 πραγματοποιήθηκε ΔΣ για να καθοριστεί η στάση του Συνδικάτου απέναντι στην απεργιακή κινητοποίηση των ΔΕΚΟ στις 9/6.

Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ πρότεινε 24ωρη απεργία στις 9/6 και εξήγησε την αναγκαιότητα της δημιουργίας ενός απεργιακού μετώπου των ΔΕΚΟ με διάρκεια.

Η ΠΑΣΚΕ, πρότεινε απλά στάση εργασίας έναρξη με 9π.μ και 9μ.μ. με λήξη για να «στηρίξουμε» τους εργαζόμενους των άλλων ΔΕΚΟ, αφού σύμφωνα με τον Μ. Λιαγούρη εμείς δεν θα ιδιωτικοποιηθούμε! Ο Μ. Λιαγούρης προχώρησε μάλιστα και ένα βήμα παραπέρα λέγοντας πως ο νόμος ήταν τελικά για το καλό μας, καθώς μας έσωσε από την ιδιωτικοποίηση!

Για πόσο ηλίθιους μας περνάει πια ο πρόεδρος; Είμαστε η μόνη ΔΕΚΟ με ψηφισμένο νόμο ιδιωτικοποίησης και η ΠΑΣΚΕ συνεχίζει να επιμένει πως δεν θα ιδιωτικοποιηθούμε! Είμαστε η 2η ΔΕΚΟ, μετά τον ΟΣΕ, όπου οι μετατάξεις έχουν δρομολογηθεί – και πολλές από αυτές θα καταλήξουν σε απολύσεις – έρχεται νέο χαράτσι στις αποδοχές μας, αλλά η ΠΑΣΚΕ μας λέει να μην μπούμε μαχητικά μπροστά στον αγώνα τον ΔΕΚΟ γιατί εμείς έχουμε έναν νόμο που είναι για το καλό μας.

Η στάση της ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗΣ, δεν χρειάζεται καν σχολιασμό. Για μια ακόμα φορά λειτούργησε σαν τον yesman της ΠΑΣΚΕ. Ότι πει ο μεγάλος…

Η ΔΑΚΕ, στήριξε και αυτή την πρόταση της ΠΑΣΚΕ. Ο Α. Κομίνης πρότεινε μάλιστα να περιμένουμε … να δούμε τι θα γίνει με τη νέα διοίκηση, με τη νέα ΣΣΕ και να μην κουραστούμε από τώρα… – πήρε άραγε εντατικά μαθήματα από τον Κουλουμπαρίτση; Τον πρώτο διδάξασα της ταχτικής: «στάση αναμονής»;

Η στάση της ΔΑΚΕ δεν είναι τυχαία. Η ΝΔ έχει δηλώσει καθαρά ότι είναι υπέρ της ιδιωτικοποίησης των ΔΕΚΟ. Και οι όρκοι πίστης του Α. Κομίνη είναι πρώτα και κύρια στη ΝΔ – όσο αγωνιστής κι’ αν προσπαθούσε να το παίξει κατά τη διάρκεια του δικού μας τρίμηνου αγώνα. Γι’ αυτό το λόγο ο Α. Κομίνης δεν είναι διατεθειμένος να παλέψει για τη δημιουργία ενός πραγματικού απεργιακού μετώπου των ΔΕΚΟ με διάρκεια. Γιατί αυτό το μέτωπο είναι το μόνο που θα μπορούσε να αποτρέψει το ξεπούλημα των ΔΕΚΟ. Ο καθένας μόνος είναι αδύναμος απέναντι στην κυβέρνηση κι’ αυτό το ξέρει πολύ καλά ο κ. Κομίνης που σήμερα προτείνει να περιμένουμε… μέχρι να μείνουμε μόνοι μας για να μας πετσοκόψει εύκολα η κυβέρνηση του.

Όσο για τη ΔΑΣ, αυτή πρότεινε 24ωρή απεργία στις 9/6 σαν «συμπαράσταση στον ΗΣΑΠ»! Γιατί, η ΕΘΕΛ δεν έχει κανένα λόγο να αγωνιστεί; Εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, αλλά καθότι μεγαλόψυχοι θα συμπαρασταθούμε στους άλλους εργαζόμενους…

Τέλος, ο Σύνδεσμος Οδηγών πρότεινε να απεργήσουμε σε άλλες ημερομηνίες από τις υπόλοιπες ΔΕΚΟ για να τις «τιμωρήσουμε» που δεν μας στήριξαν όταν απεργούσαμε ενάντια στο νόμο Ρέππα. Εκδικητικότητα και χαιρεκακία αντί λογικής. Συνδικαλιστική μυωπία, για να μην πούμε ολοκληρωτική τύφλα! Μια εκδικητικότητα που αν την υιοθετήσουμε, το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να βουλιάξουμε όλοι μαζί. Γιατί η κυβέρνηση δεν θα ιδιωτικοποιήσει μόνο τις υπόλοιπες ΔΕΚΟ αλλά και εμάς. Γιατί η κυβέρνηση δεν θα απολύσει μόνο τους εργαζόμενους των άλλων ΔΕΚΟ αλλά και των ΜΜΜ. Γιατί δεν θα μειωθούν μόνο οι μισθοί των άλλων, αλλά και οι δικοί μας. Γιατί όλα τα μέτρα που φέρνει το 2ο Μνημόνιο δεν αφορούν μόνο τους άλλους. Αφορούν και εμάς.

Αλλά αυτά τα στοιχειώδη, που να τα καταλάβουν οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Οδηγών στο ΔΣ; Αυτοί που ψάχνοντας να βρουν οικονομικές ατασθαλίες στο Συνδικάτο – για να δείξουν ότι κάτι κάνουν στο ΔΣ – μετέτρεψαν σε μέγιστο θέμα τα κουλουράκια της Πανεργατικής, ρωτώντας και ξαναρωτώντας τι κουλουράκια είναι αυτά που έχει η Πανεργατική στο γραφείο της και κάνουν 28 ολόκληρα ευρώ! Τα οικονομικά του Συνδικάτου συνάδελφοι είναι μια πραγματικά σοβαρή υπόθεση, με την οποία θα ασχοληθούμε σε επόμενη προκήρυξη μας και δεν θα καταπιάνεται με κουλουράκια…

Related Files

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα