Array

«Ανεξάρτητη Παρέμβαση» – ΕΘΕΛ: Μας κλέβουν έναν (ακόμα) μισθό!

Προκήρυξη της «Ανεξάρτητης Παρέμβασης», συνδικαλιστικής παράταξης στην οποία συμμετέχει το «Ξ» στο χώρο της ΕΘΕΛ (λεωφορεία Αθήνας). Η προκήρυξη μοιράζεται και τοιχοκολλείται  αυτές τις μέρες στα αμαξοστάσια της ΕΘΕΛ.

Μας κλέβουν έναν (ακόμα) μισθό!

Από τον Οκτώβρη οι εργαζόμενοι στην ΟΣΥ θα πληρωνόμαστε μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών (ΕΑΠ). Πρόκειται για μια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών που δημιουργήθηκε, μεταξύ άλλων, για να ελέγχει η κυβέρνηση πλήρως όλες τις μισθοδοσίες στο Δημόσιο και να μειώσει την πίεση που δέχονται οι διορισμένοι εντολοδόχοι διοικητές και διευθυντές στα ΔΣ των διάφορων ΔΕΚΟ, Οργανισμών κλπ, μεταφέροντας την ευθύνη για τους πετσοκομμένους μισθούς και τα όποια προβλήματα σε μια «απρόσωπη» και «αόρατη» αρχή.

Το άμεσο πρόβλημα που προκύπτει με την ένταξη μας στην ΕΑΠ είναι ότι μέχρι στιγμής οι εργαζόμενοι στην ΟΣΥ πληρωνόμασταν τον κάθε μήνα προκαταβολικά, ενώ η Ενιαία Αρχή Πληρωμών πληρώνει μόνο εκκαθαριστικά (δηλαδή στο τέλος του μήνα και όχι στην αρχή του).

Για να τα βγάλουμε πέρα τον μήνα που θα πληρωθούμε με εκκαθάριση αντί με προκαταβολή (προκύπτει κενό 30 ημερών) η διοίκηση της ΟΣΥ θα μας δώσει ένα δάνειο, στο ύψος ενός μισθού, το οποίο θα αποπληρώσουμε στην εταιρία σταδιακά από το 2015. Το δάνειο αυτό, το ονομάζει «Ποσό εξομάλυνσης ένταξης στην ΕΑΠ». 

Αυτή η απόφαση της διοίκησης ισοδυναμεί με κλοπή ενός μισθού! 


Επαναλαμβάνουμε: Η ένταξή μας στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών σημαίνει ότι θα πληρωθούμε στο τέλος του μήνα και όχι στην αρχή. Αυτό σημαίνει, σε επίπεδο έτους, απώλεια ενός μισθού. Για να μην καταλάβουμε την κλοπή, η εταιρία μας δίνει ένα δάνειο. Το δάνειο δεν είναι μισθός – θα αποπληρωθεί από εμάς σε δόσεις με περικοπές στους μισθούς μας και θα είναι το 4ο χρεωστικό που μας φορτώνουν από το 2010! 

Μέχρι σήμερα καμία άλλη παράταξη δεν έχει καταγγείλει την πραγματική ουσία της πρότασης της διοίκησης. Όποιος δεν αναγνωρίζει την αλήθεια και δεν καταγγέλλει την κλοπή ενός ακόμα μισθού μας είναι γιατί δεν είναι διατεθειμένος να κάνει κάτι για να την αποτρέψει.

Όσο για τους «Εργαζόμενους ΟΣΥ – Τα κόμματα έξω από την πύλη» έχουν φτάσει στο άλλο άκρο και περηφανεύονται πως ο Διευθύνοντας της ΟΣΥ εφάρμοσε την δική τους πρόταση – δείτε τα σχόλια στο facebook της παράταξης!

Οφείλουμε να πούμε πως η προκαταβολική πληρωμή είναι κάτι που πέτυχε ο κλάδος μας, γιατί είναι σωστή και δίκαιη! Σήμερα μας λένε ότι το να παίρνεις τον πρώτο σου μισθό με το που προσλαμβάνεσαι, για να μπορείς να ζήσεις, είναι παράνομο.

Την ίδια στιγμή, που η διοίκηση της ΟΣΥ δεν θέλει να δώσει σεντ στους εργαζόμενους (εκτός κι’ αν είναι δανεικά), είναι διατεθειμένη να δώσει εκατομμύρια ευρώ σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία για να «ενισχύσει» υποτίθεται την υγειονομική μας περίθαλψη!

Με δυο λόγια, «λεφτά υπάρχουν», μόνο που προορίζονται για τους μεγαλοκαρχαρίες εμπόρους της Υγείας και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις. Και θέλουμε με αυτή την ευκαιρία να υπενθυμίσουμε στον κλάδο τι συνέβη την τελευταία φορά που σύναψε τέτοια συμφωνία: Ήταν η περίπτωση της ΑΣΠΙΣ της οποίας θύματα έπεσαν περισσότεροι από 1000 συνάδελφοι!

Απαιτούμε:

  • Απαιτούμε από τη διοίκηση της ΟΣΥ να αναλάβει το κόστος που προκύπτει από την ένταξη μας στην ΕΑΠ. Να πληρώσει δηλαδή τον μισθό που χάνουμε και να αφήσει την κοροϊδία με τα δάνεια.
  • Απαιτούμε επίσης τα χρήματα που προϋπολογίζει η εταιρία να διαθέσει για την υγεία μας, να μην τα δώσει σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία, αλλά να τα διαθέσει στους εργαζόμενους για να τα διαχειριστεί ο καθένας από εμάς όπως ο ίδιος νομίζει – και χωρίς τη διαμεσολάβηση καμιάς παράταξης – πλασιέ.
  • Τέλος, το ΔΣ του Συνδικάτου οφείλει να συνεδριάσει άμεσα και να καλέσει γενική συνέλευση έτσι ώστε όλοι μαζί να αποφασίσουμε πώς θα κινηθούμε εναντίον της εταιρίας. Οι κινήσεις μας αυτές μπορούν να είναι ταυτόχρονα κινηματικές αλλά και νομικές.

Σαν Ανεξάρτητη Παρέμβαση δεσμευόμαστε ότι θα ερευνήσουμε πως μπορούμε να κινηθούμε εναντίον της εταιρίας νομικά και θα το κάνουμε πράξη. 

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΘΕΛ-ΟΑΣΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΑΣΑ
25/9/2014
7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,105ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
407ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής