Αναπληρωτες εκπαιδευτικοι: δύο μεγάλες νίκες σε λίγους μήνες!

Της Χριστίνας Κυπρίδου, Αναπληρώτριας ΕΣΠΑ, Συντονιστικό Ωρομισθίων-Αναπληρωτών

Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, από τα μέσα Σεπτέμβρη, 5800 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων προσλήφθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας πανελλαδικά για να πλαισιώσουν τα λεγόμενα νέα 800 ολοήμερα δημοτικά σχολεία με αναμορφωμένο πρόγραμμα σε όλη την Ελλάδα. Αφού οι εκπαιδευτικοί κλήθηκαν να αναλάβουν τα καθήκοντά τους σε λίγες μόνο ημέρες -παρόλο που σε παρά πολλές περιπτώσεις επρόκειτο για μετακινήσεις σε μακρινές πόλεις και νησιά όλης της Ελλάδας- πληροφορήθηκαν εκ των υστέρων ότι η εργασία τους ως εκπαιδευτικοί υπαγόταν σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΕΣΠΑ και όχι στον κρατικό προϋπολογισμό. Τί σήμαινε αυτό;

Το Υπουργείο Παιδείας θεώρησε ότι μπορούσε να βρει μια “φθηνή” λύση για την εκπαιδευτική “καινοτομία” των 800 ολοήμερων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση που να μην επιβαρύνει τα οικονομικά του κράτους, εν καιρώ κρίσης, σύμφωνα πάντα με τις επιταγές του μνημονίου: ενέταξε την πληρωμή των εκπαιδευτικών σε ευρωπαϊκά κονδύλια μη διασφαλίζοντας ούτε τα βασικά εργασιακά τους δικαιώματα! Θέλησε να μας υποχρεώσει να υπογράψουμε “λευκές συμβάσεις”, που δεν ανέφεραν ούτε το ακριβές ποσό του μισθού αλλά ούτε και τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Με την άμεση κινητοποίησή μας πανελλαδικά, μέσω του Συντονιστικού Ωρομισθίων-Αναπληρωτών και την πίεσή μας προς την ηγεσία της ΔΟΕ αρνηθήκαμε να υπογράψουμε τις “λευκές συμβάσεις”. Εξαναγκάσαμε έτσι το Υπουργείο να τις αποσύρει και να δεχθεί να υπογράψουμε συμβάσεις που θα εξασφαλίζουν τα ίδια δικαιώματα με τους συναδέλφους αναπληρωτές που πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτή ήταν και η 1η μας νίκη.

Η δεύτερη μεγάλη νίκη για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς ήταν η πληρωμή των δεδουλευμένων μας μια και για για ένα τρίμηνο από την ανάληψη υπηρεσίας μας μέχρι και τον Δεκέμβρη ήμασταν απλήρωτοι.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της εκπαίδευσης ασκήσαμε το νόμιμο δικαίωμα της επίσχεσης εργασίας, σε πανελλαδικό επίπεδο, έχοντας κερδίσει τη συνδικαλιστική κάλυψη της ΔΟΕ, ύστερα από πιέσεις . Περίπου 1000 εκπαιδευτικοί, αναπληρωτές ΕΣΠΑ, πλήρους και μειωμένου ωραρίου, σε όλη την Ελλάδα ασκήσαμε συλλογικά την επίσχεση εργασίας με την υποστήριξη και των τοπικών συλλόγων. Οι εκφοβισμοί για απολύσεις και η αμφισβήτηση του δικαιώματος για επίσχεση από τους Διευθυντές Εκπαίδευσης δεν μας έκαμψαν αλλά περισσότερο φανέρωσαν τον πανικό που τους προκάλεσε όλη αυτή η μη προβλέψιμη κινητοποίησή μας.

Το Υπουργείο Παιδείας έχοντας δημιουργήσει 5 διαφορετικές σχέσεις εργασίας εκπαιδευτικών (!) μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα- μόνιμοι, αναπληρωτές κρατικού προϋπολογισμού, αναπληρωτές ΕΣΠΑ πλήρους και μειωμένου ωραρίου, ωρομίσθιους-ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες για τη μόνιμη εργασία στην εκπαίδευση αντικαθιστώντας τη με το αέναο βασανιστήριο της βραχύβιας και αβέβαιης ελαστικής απασχόλησης. Εμείς στεκόμαστε στον αντίποδα και διεκδικούμε τη μόνιμη εργασία στην εκπαίδευση που δεν θα εξαρτάται από ευρωπαϊκά προγράμματα με ημερομηνία λήξης. Μέσα από το Συντονιστικό Ωρομισθίων-Αναπληρωτών και τους τοπικούς συλλόγους πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης μπορούμε να συγκροτούμε ανά περιοχές επιτροπές  που θα διεκδικούν και θα απαντούν στις μεθοδευμένες επιθέσεις του Υπουργείου. Ας πλαισιώσουμε συλλογικά και δυναμικά αυτή την προσπάθεια!    

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,108ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
410ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα