Σπάνια περνάει πολύς καιρός ανάμεσα στις ειδήσεις για περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας, εργατικά ατυχήματα, προσπάθεια τρομοκράτησης εργαζομένων και συγκάλυψης των εγκλημάτων των εργοδοτών. Μια από τις πιο πρόσφατες ειδήσεις ήταν αυτή του ξυλοδαρμού ενός νέου εργαζόμενου από τον εργοδότη του στην Πάργα γιατί ζήτησε τα δεδουλευμένα του.[1] Δεν είναι βέβαια η μόνη…
Εργασία σε ακραίες καιρικές συνθήκες
Την Πέμπτη 13/7, πρώτη μέρα καύσωνα του φετινού καλοκαιριού, η ΓΣΕΕ δέχτηκε πάνω από εκατό καταγγελίες[2] από εργαζόμενους που υποχρεώθηκαν να δουλέψουν κάτω από ακραίες συνθήκες, σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και σε εξωτερικό χώρο. Όλα αυτά, ενώ μόλις μια μέρα πριν δημοσιεύτηκε απόφαση του Υπουργείου Εργασίας, με βάση την οποία τις μέρες του καύσωνα, συγκεκριμένες εξωτερικές εργασίες σταματάνε υποχρεωτικά, ιδιαίτερα τις πιο θερμές ώρες της ημέρας. Από ότι φαίνεται κάποιοι εργοδότες αποφάσισαν να αγνοήσουν τόσο την απόφαση, όσο και την ασφάλεια των εργαζομένων τους.
Μόλις λίγες μέρες νωρίτερα, στις 7/7, εργάτης στα Ναυπηγεία Ελευσίνας πέθανε[3] μετά από πολύωρη δουλειά σε εξωτερικό χώρο, παρά τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και παρά το γεγονός ότι ήταν καρδιοπαθής. Τρεις ημέρες μετά το περιστατικό στην Ελευσίνα, άλλος ένας εργαζόμενος, συμβασιούχος στον Δήμο Τανάγρας κατέρρευσε στο προαύλιο σχολείου όπου εργαζόταν ως βοηθός σιδερά. Αυτοί οι θάνατοι βέβαια δεν είναι τυχαίοι. Είναι το αποτέλεσμα της πλήρους απαξίωσης της ζωής και της ασφάλειας των εργαζομένων μπροστά στα κέρδη και τη βιασύνη «να βγει η δουλειά»…
Έγκλημα και συγκάλυψη
Τρία χρόνια μετά τον θάνατό του, ο Μανώλης Αφράτης δικαιώνεται. Το τριμελές πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου έκρινε ένοχο για ανθρωποκτονία από αμέλεια[4] και καταδίκασε σε δίχρονη φυλάκιση με τριετή αναστολή τον ιδιοκτήτη της εταιρείας «Γαλακτοκομική Αμαρίου», αναγνωρίζοντας ότι η άθλια κατάσταση του φορτηγού ψυγείου που οδηγούσε ο Αφράτης, ήταν η αιτία του δυστυχήματος στο οποίο σκοτώθηκε. Όπως αποδείχτηκε, τα ελαστικά του φορτηγού ήταν σε πολύ κακή κατάσταση, οι ζώνες ασφαλείας δεν λειτουργούσαν, ενώ το κάθισμα του συνοδηγού (βάρους περίπου 100 κιλών) δεν ήταν στερεωμένο στην καμπίνα.
Μέσα στα τελευταία τρία χρόνια, τόσο ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, όσο και ο πραγματογνώμονας της Τροχαίας Ρεθύμνου, προσπάθησαν να συσκοτίσουν την υπόθεση και να φορτώσουν το δυστύχημα στον ίδιο τον εργαζόμενο, λέγοντας ότι αιτία του ήταν η υπερβολική ταχύτητα που είχε αναπτύξει. Οι ισχυρισμοί τους δεν έπεισαν το δικαστήριο, η απόφαση του οποίου δικαιώνει τουλάχιστον τη μνήμη του νεκρού εργαζόμενου.
Παρά τη σημασία της απόφασης, είναι καθαρό ότι αυτό δεν αρκεί! Σε κάθε χώρο δουλειάς, ο μόνος τρόπος να μην χάνονται εργαζόμενοι, να μην καταπατούνται διαρκώς τα δικαιώματά τους, είναι να επιβάλλουν οι ίδιοι με την οργάνωση και τους αγώνες τους ασφαλείς, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας!
________________________
[1] youtube.com: Πάργα: Καταγγελία ότι εργοδότης χτύπησε με κοντάρι εργαζόμενο | Ανοιχτή Επικοινωνία | OPEN TV
[2] efsyn.gr: Βροχή καταγγελιών για εργασία υπό ακραίες καιρικές συνθήκες
[3] alfavita.gr: Ελευσίνα: Νεκρός εργάτης – Δούλευε στον ήλιο με 37 βαθμούς
[4] efsyn.gr: Μετά θάνατον δικαίωση για τον Μανώλη Αφράτη