Array

Σωματείο Εργαζομένων Σισμανόγλειου: Οι δυναμικές κινητοποιήσεις και η κλιμάκωση του αγώνα είναι ο μόνος δρόμος

Η αναλγησία της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας (Υ.Υ.Π.) καλά κρατεί εφόσον και μετά την συνάντηση των συνδικαλιστών των Πρωτοβάθμιων Σωματείων με τον Υφυπουργό Υγείας κ. Νασιώκα και τον Γ. Γραμματέα του Υ.Υ.Π., κ. Σοφιανό, στις 21/04/03, δεν υπήρξε καμία δέσμευση σε σχέση με τα πάγια αιτήματα των εργαζομένων (προσλήψεις, οικονομικά, βαρέα και ανθυγιεινά κ.α).

Βέβαια κανείς νοήμον δεν θα περίμενε να ακούσει τίποτα διαφορετικό από τους εκπροσώπους μιας κυβέρνησης η οποία οργανωμένα και μεθοδευμένα δεν κάνει τίποτα άλλο από το να υποβαθμίζει διαρκώς τα Δημόσια Νοσοκομεία, να εισαγάγει την μερική απασχόληση στον Δημόσιο Τομέα και στα Νοσοκομεία με οδυνηρές συνέπειες για τους εργαζόμενους.

Όμως και κανείς δεν θα μπορούσε να περιμένει κάτι διαφορετικό και από την ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ η οποία για άλλη μία φορά "επιτίθεται" στην Κυβέρνηση με μία 24ωρη Απεργία στις 12/05/03, Παγκόσμια ημέρα του Νοσηλευτή, χωρίς όμως να την προετοιμάζει ουσιαστικά και χωρίς την ίδια ώρα να προτείνει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης. Έτσι, και με ευθύνη της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ, η 24ωρη της 12/5/03 κινδυνεύει να μετατραπεί σε επετειακή και με αυτήν την έννοια να αποτύχει.

Η ανυπαρξία ενός ολοκληρωμένου και συνολικού προγράμματος δράσης από την μεριά της ΠΟΕΔΗΝ, με ημερομηνία έναρξης των αγωνιστικών κινητοποιήσεων και ημερομηνία λήξης την ημέρα επίλυσης των αιτημάτων μας, για άλλη μία φορά αποκαλύπτει την πραγματική διάθεση συμβιβασμού που την διακατέχει.

Οι υπερωρίες-εφημερίες των εργαζομένων στα Νοσοκομεία δεν έχουν καταβληθεί εδώ και πέντε μήνες και η αύξηση του 2003 (το περιβόητο "2,5" %) είναι ακόμα στα αζήτητα, οι ελλείψεις του προσωπικού έχουν λάβει πρωτοφανείς διαστάσεις, οι οικονομικές μας απολαβές παραμένουν στον πάτο των Δημοσίων Υπαλλήλων, το επίδομα των 176 Ε, που δίνεται στον υπόλοιπο Δημόσιο Τομέα και θα δοθεί και στους εκπαιδευτικούς τον Σεπτέμβριο και Νοέμβριο, στους Υγειονομικούς αναβάλλεται για τις καλένδες, κ.α

Και ενώ όλα αυτά και άλλα πολλά βιώνουμε οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία καθημερινά, η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ "αγρόν αγοράζει". Σε σχέση με τις απλήρωτες υπερωρίες έριξε το μπαλάκι στα Πρωτοβάθμια Σωματεία χωρίς να πάρει για άλλη μία φορά καμία πρωτοβουλία κεντρικά. Σήμερα, μετά από όλα αυτά, εμφανίζεται εντελώς ανεπαρκής απέναντι στις ανάγκες των εργαζομένων.

Απέναντι σε μία αδίστακτη κυβέρνηση μόνο ένας αγώνας καλά οργανωμένος με ένα πλήρες πρόγραμμα δράσης μπορεί να φέρει αποτέλεσμα. Η πρόταση του ΔΣ του σωματείου των εργαζομένων του Σισμανόγλειου προς την ΠΟΕΔΗΝ και τα Πρωτοβάθμια Σωματεία είναι:

– Aμεσα να πραγματοποιηθούν Γενικές Συνελεύσεις ανά Νοσοκομείο για την προετοιμασία της 24ωρης Απεργίας στις 12/05/03, για να μπορέσει να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία, και για την επεξεργασία ενός συνολικού προγράμματος δράσης.

– Εξαγγελία δύο ακόμα 24ωρων απεργιών μέχρι τις αρχές Ιουλίου για να δοθεί το μήνυμα ότι ο αγώνας μας θα έχει προοπτική και συνέχεια.

– Δίωρες Τοπικές Κινητοποιήσεις Εβδομαδιαίως, ανά Νοσοκομείο και ΠΕΣΥ (σε διαφορετικές μέρες και ώρες, πιθανά) με την συμμετοχή τοπικών φορέων και με μοίρασμα υλικού – ανακοινώσεων στην κοινή γνώμη που θα εξηγεί τα προβλήματα μας και θα ζητά κατανόηση και συμπαράσταση, για να βρίσκεται έτσι ο χώρος της Υγείας σε διαρκή εγρήγορση.

– Εάν μέχρι τις αρχές Ιουλίου δεν ικανοποιήσει η Κυβέρνηση τα αιτήματα μας τότε να προχωρήσουμε από Σεπτέμβριο σε επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες.

Ένα τέτοιο (ή ανάλογο) συνολικό πρόγραμμα δράσης είναι το μόνο που μπορεί να εμπνεύσει τους εργαζόμενους, που μπορεί να τους οδηγήσει ξανά στον δρόμο του αγώνα και να αποσπάσει σημαντικές κατακτήσεις από την Κυβέρνηση. Αυτός είναι και ο μόνος τρόπος για να αποκαταστήσουμε και το πραγματικό νόημα της απεργίας, 24ωρης ή άλλης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου

Μαρούσι, 05/05/03