Ανακοίνωση των παρατάξεων "Ανοικτή Συνέλευσης Υπαλλήλων" (ΑΣΥ) και "Αυτόνομη Πρωτοβουλία" (ΑΠ) στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
Η αλήθεια για την «αξιολόγηση» και ο μόνος τρόπος για να νικήσουμε
Με την πρόσφατη ερμηνευτική εγκύκλιο του, (ΑΔΑ: ΒΙΗ3Χ-Γ7Α), το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δίνει οδηγίες και καθορίζει τα χρονοδιαγράμματα για την εφαρμογή της «αξιολόγησης» των Δημοσίων Υπαλλήλων (Ν.4250/2014).
Συγκεκριμένα, ορίζει ότι:
Συγκεκριμένα, ορίζει ότι:
Το σύνολο του προσωπικού του Δημοσίου θα αξιολογείται και θα κατατάσσεται, βάσει απροσδιόριστων μέχρι στιγμής, προσόντων, σε τρεις κατηγορίες: σε άριστους με 9 ή 10 (έως 25% του συνόλου της Γενικής Δ/νσης) σε ικανούς με 7 έως 8 (60% του συνόλου) και ανεπαρκείς 1 έως 6 (το 15% τουλάχιστον του συνόλου).
Όσοι κρίνονται ως ανεπαρκείς θα υποχρεώνονται να συνυπογράφουν έγγραφο βελτίωσης της απόδοσης, αποδεχόμενοι ουσιαστικά τον χαρακτηρισμό τους ως «ανεπαρκείς υπάλληλοι».
Την ευθύνη επιμερισμού των ποσοστών και την αξιολόγηση αναλαμβάνουν οι προϊστάμενοι και διευθυντές των υπηρεσιών. Ειδικά για το 2013, οι εν λόγω αποφάσεις θα πρέπει να εκδοθούν μέχρι την 28η Απριλίου 2014, Θα ακολουθήσει η διαδικασία της «αξιολόγησης» με βάση τα συγκεκριμένα ποσοστά (μέχρι 31/3 κάθε έτους και μέχρι 30/6/2014 για το 2013). Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες "δόθηκε" παράταση 3 εβδομάδων για το 2013, μέχρι 18 Ιουλίου.
Πρακτικά, τι σημαίνει αυτό;
Οι Γενικοί Διευθυντές ορίζουν τον αριθμό των υπαλλήλων (ανεξαρτήτως κλάδου και κατηγορίας) σε κάθε Διεύθυνση και Τμήμα που θα αξιολογηθούν καθώς και το ποσοστό που θα καλύψει το υποχρεωτικό ποσοστό του 15% των «ανεπαρκών». Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Γενικοί Διευθυντές έχουν τη δυνατότητα να προσδιορίσουν υπηρεσίες ή τμήματα ή και τους ολόκληρους φορείς απ’ τα οποία θα προκύψει ποσοστό του 15%, δηλαδή, θα έχουν τη δυνατότητα να κλείνουν ανά πάσα στιγμή τμήματα και δομές «με βάση τις προτεραιότητες της περιόδου»!
Με βάση αυτήν την κατανομή, οι αξιολογούμενοι συντάσσουν την έκθεση αξιολόγησης, οι Τμηματάρχες εισηγούνται και οι Διευθυντές αξιολογούν. Η μη τήρηση των περιορισμών αυτών από τους Διευθυντές αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα.
Αντίστοιχη διαδικασία υπάρχει και για όσους ασκούν καθήκοντα Προϊσταμένων, όπου οι κατηγορίες είναι 2 (βαθμολογία 9-10 έως 70% του συνόλου και 1-8 έως 30% του συνόλου).
Ποιο είναι το πρόβλημα;
Ο τρόπος…
Η αξιολόγηση με προκαθορισμένα ποσοστά άριστων, καλών και ανεπαρκών είναι κατάφωρα άδικη, αντιεπιστημονική και διαστρεβλώνει την έννοια της αξιολόγησης. Καλλιεργεί αντιπαλότητες, ενθαρρύνει ρουσφετολογικού τύπου αξιολογήσεις, δημιουργεί κλίμα ανθρωποφαγίας μεταξύ των υπαλλήλων και τελικά οδηγεί σε μαζικές απολύσεις και νέο κύμα διαθεσιμοτήτων.
Ο σκοπός…
Η άδικη αυτή «αξιολόγηση» είναι προφανές ότι συνδέεται με διαθεσιμότητες και απολύσεις, παρά τα περί αντιθέτου λεγόμενα των πολιτικών ηγεσιών. Στόχος δεν είναι η επιβράβευση των άριστων και η παροχή κινήτρων αλλά η με το ζόρι ανεύρεση υποψηφίων προς απόλυση.
Χαρακτηριστικά, σε περίπτωση που κάποιος «αξιολογηθεί» ως ανεπαρκής (1-6) και στη συνέχεια δεν προαχθεί για δύο έτη (υπενθυμίζουμε ότι με το αρ.7 του Ν.4024/2011, έχει καθιερωθεί ποσόστωση για την προαγωγή από βαθμό σε βαθμό) απολύεται ή υποβιβάζεται κατά ένα βαθμό (άρθρο 95, Ν.3528/2007).
Πρόκειται για την ουσία των κυβερνητικών πολιτικών, που τα τελευταία χρόνια, στο όνομα των διαρθρωτικών αλλαγών στον δημόσιο τομέα, τον μετέτρεψαν σε προνομιακό πεδίο άσκησης των ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών, οδηγώντας στη μισθολογική καθήλωση, την υποταγή και την τρομοκράτηση των δημοσίων υπαλλήλων.
Οι "αξιολογητές"…
Η ψευδεπίγραφη αυτή αξιολόγηση για να υλοποιηθεί θέλει φυσικά και τους ανάλογους «αξιολογητές»: Εξαρτώμενους και υποταχτικούς Γενικούς Διευθυντές, Διευθυντές και Τμηματάρχες. Αλλά και υπαλλήλους φοβισμένους και πρόθυμους να εκτελέσουν κάθε αμφίβολης νομιμότητας εντολή, προκειμένου να μην αξιολογηθούν ως ανεπαρκείς.
Το έργο της «αξιολόγησης» μόνο με τέτοιους συνεργάτες μπορεί να προχωρήσει. Και με πρόσχημα το «νοικοκύρεμα» του Δημοσίου, να οδηγήσει στην παγίωσή του σε φέουδο της εκάστοτε πολιτική ηγεσίας και στην εξάλειψη κάθε αντίστασης στην άλωσή του από τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα.
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Μας περιέκοψαν μισθούς και συντάξεις, μας ανάγκασαν να υλοποιήσουμε πολιτικές καθ’ υπαγόρευση εξωθεσμικών κέντρων σε βάρος του λαού που είναι ο πραγματικός εργοδότης μας. Παρέδωσαν σημαντικούς τομείς του κοινωνικού κράτους στους ιδιώτες και τους κερδοσκόπους. Μετέτρεψαν τα δημόσια αγαθά σε κέρδος και απαξίωσαν το δικαίωμα στην εργασία και στην αξιοπρεπή διαβίωση.
Όταν έπρεπε να σταθούμε όλοι αποφασιστικά ενωμένοι ενάντια σε αυτήν την επίθεση, αντιδράσαμε χλιαρά, σπασμωδικά, χωρίς συνέχεια και προγραμματισμό. Όμως δεν υπάρχουν πια πολλά περιθώρια για σιωπή, "ουδετερότητα" και αδράνεια. Μια τέτοια στάση θα είναι αδιαμφισβήτητη συνενοχή απέναντι σε όσα διακυβεύονται για εμάς και τα παιδιά μας.
Είναι αλήθεια ότι κάποιοι, αυτοί που προσπαθούν να χειραγωγήσουν τη συλλογική μας αντίδραση, ίσως έχουν την φωλιά τους λερωμένη. Είναι οι ίδιοι, που στους δρόμους φωνασκούν επιδεικτικά αλλά στα πολιτικά γραφεία συμβιβάζονται με περισσή ευκολία για να "ηρεμήσουν τα πνεύματα". Έχουν βαριές ευθύνες. Ας τους αφήσουμε στο περιθώριο!
Οι υπόλοιποι; Πώς απαντούμε σε αυτή την συνολική επίθεση; Σκύβουμε το κεφάλι και συνεχίζουμε; Όσοι σέβονται την αποστολή που τους ανατέθηκε, τιμούν τον όρκο τους "να υπηρετούν το Σύνταγμα και τους νόμους", προσπαθούν να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο με τη δουλειά και τον αγώνα, την αλληλεγγύη και την ενότητα.
Ας το σταματήσουμε τώρα!
Δεν αξιολογούμαστε με αυτόν τον τρόπο.
Δεν αξιολογούμαστε για αυτόν τον σκοπό.
Δεν αξιολογούμαστε από αυτήν την κυβέρνηση και κάθε κυβέρνηση έρμαιο των συμφερόντων και εχθρό των εργαζομένων.
Η δική μας αξιολόγηση λέγεται κοινωνικός έλεγχος.
Γίνεται από την κοινωνία, από τους πολίτες, από εμάς τους ίδιους και αφορά εξίσου όλους και ειδικά όσους κατέχουν θέσεις ευθύνης.
Γίνεται με στόχο την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, την παροχή περισσότερων και καλύτερων δημόσιων αγαθών.
Γίνεται με στόχο την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, την παροχή περισσότερων και καλύτερων δημόσιων αγαθών.
Για μια Δημόσια Διοίκηση στην υπηρεσία της κοινωνίας και των πολιτών. Όχι για την «μείωση του κράτους» και την εμπορευματοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών. Με στόχο την πάταξη της διαφθοράς και της παραδειγματικής τιμωρίας όσων καταχρώνται δημόσια εξουσία και όχι τη δημιουργία νέου τύπου πελατειακών σχέσεων μέσω τέτοιων μορφών «αξιολόγησης».
Η Ανοικτή Συνέλευση Υπαλλήλων και η Αυτόνομη Πρωτοβουλία, επιδιώκουν σταθερά να συμβάλουν στην υπέρβαση του ψευδοδιλλήματος «υπέρ ή κατά της αξιολόγησης».
Το ζήτημα δεν είναι αν θέλουμε αξιολόγηση, αλλά ποια, για ποιο λόγο και από ποιους.
Με αυτό το σκεπτικό:
Καλούμε όσους εμπλέκονται στην διαδικασία, (Γενικούς Διευθυντές, Διευθυντές και προϊστάμενους Τμημάτων), να συναισθανθούν την ευθύνη, να ιεραρχήσουν σωστά τα ζητούμενα και να ΑΠΕΧΟΥΝ συνειδητά από οποιαδήποτε ενέργεια νομιμοποιεί το συγκεκριμένο αντισυνταγματικό έκτρωμα. Να μην υπογράψουν την απόλυση των συναδέλφων τους και να μην τους θέσουν στην ομηρία της διαθεσιμότητας.
Δηλώνουμε ότι οι κάθε είδους εμπλεκόμενοι στη διαδικασία εισηγητές και αξιολογητές που θα βάλουν την υπογραφή τους στην απόλυση συναδέλφων μας, δεν πρέπει να έχουν θέση στα σωματεία μας.
Το συνδικαλιστικό κίνημα (ΑΔΕΔΥ, Ομοσπονδίες, Σύλλογοι) θα πρέπει να σταθεί έμπρακτα αρωγός στο κύμα ανυπακοής και αντίστασης που πρέπει να αναπτυχθεί στο Δημόσιο ενάντια στις διαδικασίες «αξιολόγησης» και το νέο κύμα των απολύσεων και διαθεσιμοτήτων.
Πρέπει να απαντήσει άμεσα, μαζικά και ενωτικά με χρήση όλων των μορφών αγώνα για το μπλοκάρισμα: απεργίες, στάσεις εργασίας, συγκεντρώσεις, καταλήψεις, υπογραφές, μπλοκάρισμα των διευθύνσεων διοικητικού με κάθε πρόσφορο τρόπο, για να μην παραδώσει καταστάσεις υπαλλήλων, έντυπα των ατομικών εκθέσεων, κλπ.
Ζητάμε από το ΔΣ του Συλλόγου μας (29/4/2014) την άμεση σύγκληση Γενικής Συνέλευσης για να συνθέσουμε την ενωτική μας απάντηση στην νέα επίθεση που δεχόμαστε.
Σε περίπτωση που αυτό δεν υλοποιηθεί, καλούμε ως Ανοικτή Συνέλευση Υπαλλήλων και Αυτόνομη Πρωτοβουλία κάθε συναδέλφισσα, συνάδελφο σε συνάντηση-συνέλευση την Παρασκευή 2 Μαΐου στις 3μμ στην αίθουσα συγκεντρώσεων της Δραγατσανίου 8 (5ος όροφος), προκειμένου να συζητήσουμε και συνδιαμορφώσουμε τις επόμενες κινήσεις μας.