Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας των 1000 για τις εξελίξεις γύρω από την ΕΡΤ

Κάτω τα χέρια από τον πλούτο των εργαζομένων

Μέτωπο τώραγια την Ανατροπή της κυβέρνησης

Έχουν περάσει  πέντε μέρες από την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου της τρικομματικής εθελόδουλης κυβέρνησης για το κλείσιμο της ΕΡΤ εντός 5 ωρών. Είχε προηγηθεί η υπογραφή της πράξης νομοθετικού περιεχομένου, σύμφωνα με την οποία, κατά την κρίση του εκάστοτε υπουργού μπορούν να κλείνουν φορείς ή οργανισμοί της αρμοδιότητάς τους.

Μετά το φιάσκο με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, η κυβέρνηση έπρεπε να δείξει πυγμή, να επικαιροποιήσει το «δόγμα του σοκ» και πρώτο θύμα ήταν η ΕΡΤ, ένας δημόσιος οργανισμός, που επιμελώς τα τελευταία χρόνια, οι εκάστοτε κυβερνήσεις προσπαθούσαν να απαξιώσουν και oι managers που διόριζαν, φρόντιζαν γι’ αυτό.

Τέσσερις μέρες μετά, η κυβέρνηση κατάφερε να «στήσει» τον μεγαλύτερο «πειρατικό» σταθμό παγκοσμίως. Εκατοντάδες καλλιτέχνες να δηλώνουν ότι αποσύρουν τα δικαιώματα των έργων τους από την νέα ΕΡΤ. Το κλείσιμο της ΕΡΤ είναι όλα αυτά τα 24ωρα το πρώτο θέμα σε όλα τα μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο. Το κατόρθωμα της όμως δε σταμάτησε εκεί. Κατάφερε να δημιουργήσει ένα κύμα αλληλεγγύης, από συνδικάτα, σωματεία, χιλιάδες ανθρώπων, επιτροπές κατοίκων, κόμματα, αντιφασιστικές επιτροπές. Κατάφερε να κάνει εργαζομένους της ΕΡΤ και του ΟΤΕ να παίζουν κλεφτοπόλεμο με τα ΜΑΤ  για να ξανανεβάζει του πομπούς και να ξανασυνδέει τηλέφωνα και ιντερνέτ. Τον 902 να κοροϊδεύει την Digea.

Η Ελλάδα είναι ένα καζάνι που βράζει εδώ καιρό. Ο λαός μέρα με τη μέρα πιέζεται ακόμη περισσότερο. Το μαύρο που έπεσε σε δελτίο ειδήσεων δημόσιο, ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία, η οποία δύσκολα «χωνεύεται».

Υπάρχει ζήτημα δημοκρατίας, αυτό είναι σαφές. Ο λαός, ταυτόχρονα, ψάχνει μια αφορμή για να ουρλιάξει απέναντι στην κοινωνική καταστροφή. Υπάρχει όμως και ένα άλλο στοιχείο, κρίσιμο, το οποίο συνδέει το παλζ με τα υπόλοιπα κομμάτια. Η ΕΡΤ είναι περιουσία του ελληνικού λαού. Χρειάστηκαν δεκάδες χρόνια για να υπάρχει για να φτάνει το σήμα μέχρι το τελευταίο χωριό. Ήταν η πρώτη που είχε δημόσιο δωρεάν σήμα «HD». Το ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ είναι πραγματικός θησαυρός.

Η ΕΡΤ είναι η αρχή, θα ακολουθήσει  η ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, ΕΛΤΑ, ΕΥΑΘ, ΕΑΒ, ΕΑΣ,  αστικές συγκοινωνίες, Λιμάνια, αεροδρόμια και δεκάδες άλλοι μικρότεροι δημόσιοι οργανισμοί. Όλος ο πλούτος του ελληνικού λαού, θα ξεπουληθεί στους ιδιώτες – με διαδικασίες όχι απλά φαστ-τράκ αλλά «αποφασίζομεν και διατάσσομεν». Η περιουσία αυτή δημιουργήθηκε με το μόχθο του κόσμου της εργασίας και δεν μπορεί ο κάθε υπουργός ή πρωθυπουργός επειδή έτσι θέλησε, να πουλάει κάτι που δεν του ανήκει.

Είναι αλήθεια, ότι :

 • δεν έβλεπε όλος ο κόσμος καλλιτεχνικό πατινάζ, αλλά κάποιοι έβλεπαν…
 • δεν έβλεπε όλος ο κόσμος ντοκιμαντέρ, αλλά κάποιοι έβλεπαν…
 • δεν έβλεπε όλος ο κόσμος τη συμφωνική ορχήστρα, αλλά κάποιοι έβλεπαν…
 • δεν έβλεπε όλος ο κόσμος ποδόσφαιρο, αλλά κάποιοι έβλεπαν…
 • δεν έμενε όλος ο κόσμος στο τελευταίο χωριό της Θράκης, αλλά κάποιοι μένουν,
 • όπως είναι αλήθεια ότι δεν έμενε όλος ο κόσμος στο τελευταίο σπίτι σε χωριό της ορεινής Ευρυτανίας, αλλά κάποιοι  μένουν

και γι’ αυτό πρέπει:

 • να  φτάσει ηλεκτρικό ρεύμα από τη ΔΕΗ…
 • να φτάσει τηλέφωνο από τον ΟΤΕ…
 • να έχει νερό, από τη δημοτική υπηρεσία…
 • να υπάρχει ιατρικό κέντρο…
 • να έχει σχολείο…
 • το χειμώνα να περνάει το εκχιονιστικό…

Αυτό σημαίνει κοινωνική πολιτική. Η περιουσία του λαού προς όφελος του λαού…

Η κυβέρνηση «κατάφερε» να δημιουργήσει ένα πλατύ, λαϊκό, κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο εναντίον της και για την υπεράσπιση του δημόσιου πλούτου και των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Είναι ημιτελές, αλλά ελπιδοφόρο.

Στο προαύλιο της ΕΡΤ υπάρχουν όλοι οι σχηματισμοί, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Σχέδιο Β’, ΕΠΑΜ, κίνημα Δεν Πληρώνω, οργανώσεις τις αριστεράς. Υπάρχουν εκπρόσωποι από εκατοντάδες σωματεία και ομοσπονδίες. Πρέπει να συνεργαστούν με τρόπο συνειδητό και συγκεκριμένο. Πρέπει να παλέψουν από κοινού για να καλεστεί Γενική Πολιτική Απεργία με στόχο την πτώση της κυβέρνησης.

Η απεργία είναι πολιτική…

Η συμπαράσταση του λαού είναι πολιτική…

Οι πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς θα πρέπει να ανταποκριθούν σε αυτά τα δεδομένα και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων εκφράζοντας την αγωνία του κόσμου. Πρέπει αυτό το μέτωπο να συγκροτηθεί, στη βάση της υπεράσπισης της δημόσιας περιουσίας, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, για αριστερή διέξοδο από την κρίση και να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή σοσιαλιστικών μέτρων, στην εθνικοποίηση των τραπεζών και στρατηγικών τομέων της οικονομίας. Πρέπει να κινηθεί στην κατεύθυνση της ανατροπής της τρικομματικής , και στην δημιουργία μιας κυβέρνησης που να εκπροσωπεί τα λαϊκά στρώματα και λαϊκά συμφέροντα, μια κυβέρνηση της Αριστεράς.

Το πολιτικό πρόγραμμα είναι σε μεγάλο βαθμό κοινό στο μεγαλύτερό μέρος όλων τον προαναφερθέντων και με βάση αυτό θα πρέπει, με τη συμβολή του συνόλου της Αριστεράς και των κοινωνικών και ταξικών κινημάτων, να ανοίξει η συζήτηση για το παραπέρα βάθεμά του.

Δεν υπάρχουν περιθώρια για αναμονή και μικροηγεμονησμούς.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,108ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
410ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα