Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας των 1000 για τις συλλήψεις μελών της ΧΑ

Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας των 1000

Από τη σύλληψη λίγων Χρυσαυγιτών μέχρι το τσάκισμα του φασισμού: Να διανύσουμε όλη την απόσταση

Η σύλληψη της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής αποτελεί μια εντυπωσιακή μεταβολή των πολιτικών πραγμάτων στη χώρα. . Το ναζιστικό κόμμα που υπό κοινοβουλευτικό μανδύα κλιμάκωσε τις δολοφονικές επιθέσεις στις οποίες επιδίδονταν επί χρόνια,  δέχεται σήμερα ένα σοβαρό πλήγμα – παρότι θα πρέπει να περιμένουμε να δείξει ο χρόνος πόσο ισχυρό είναι αυτό το πλήγμα.

Ο εργαζόμενος κόσμος, οι αριστεροί και προοδευτικοί πολίτες, οι μετανάστες, δεν μπορούν παρά να αισθάνονται ανακουφισμένοι από μια τέτοια εξέλιξη. Την ίδια στιγμή το γεγονός πως από σήμερα το πρωί οι περισσότεροι απ’ αυτούς μπορούν και κυκλοφορούν ελεύθεροι δημιουργεί εύλογες ανησυχίες και ερωτηματικά στον κόσμο.

 Το λαϊκό κίνημα πρέπει να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να μπει στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να ξεριζωθεί το φασιστικό φαινόμενο από την κοινωνία και να τιμωρηθούν όσοι καλλιέργησαν το έδαφος της φτώχειας και της ερήμωσης που πάνω του γιγαντώθηκε ο νεοναζισμός. Δεν μπορούμε να πάθουμε αμνησία για τις τεράστιες ευθύνες που υπάρχουν στο πολιτικό σύστημα που σήμερα αυτοαναγορεύεται σε «δημοκρατικό» και «συνταγματικό τόξο».

 Οι μνημονιακές κυβερνήσεις εξόντωσαν τη δημοκρατία, κατάργησαν την κοινωνική δικαιοσύνη, παραβίασαν το ίδιο Σύνταγμα για το οποίο κατά τα άλλα κόπτονται. Η μετατροπή της Ελλάδας σε ανθρώπινη χωματερή ανέργων, φτωχών, απεγνωσμένων, ήταν ο πυροκροτητής του ναζισμού. Για αυτό το έδαφος είναι πλήρως υπεύθυνες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών και ειδικά οι μνημονιακές κυβερνήσεις και τα κόμματα που τη στήριξαν.

Δεν μπορούμε επίσης να πάθουμε αμνησία για τις πολλές και πολυεπίπεδες σχέσεις του κράτους με το φασιστικό παρακράτος. Επί δεκαετίες, η μαφιόζικη και δολοφονική δράση της Χρυσής Αυγής είναι γνωστή. Για να υπάρξει αντίβαρο στις λαϊκές και αγωνιστικές διεκδικήσεις, το κράτος προστάτευε μια ναζιστική συμμορία που χτυπούσε και μαχαίρωνε νέους, μετανάστες, προοδευτικούς αγωνιζόμενους ανθρώπους. Η πολυετής καθυστέρηση στις συλλήψεις της ηγεσίας της εγκληματικής ναζιστικής συμμορίας έχει στοιχίσει τη ζωή αλλά και την υγεία πολλών δεκάδων ανθρώπων. Αυτή είναι μια απαράγραπτη πολιτική ευθύνη.

Δεν μπορούμε τέλος να πάθουμε αμνησία για την ιδιαίτερη προβολή που τόσο τα κόμματα του μνημονίου, όσο και τα ΜΜΕ επιφύλασσαν στη Χρυσή Αυγή. Οι χθεσινοί υμνητές και διαφημιστές της Χρυσής Αυγής, χωρίς φιλότιμο κάνουν ότι πέφτουν από τα σύννεφα. Οι κυβερνήσεις που έμμεσα ή άμεσα ενοχοποίησαν τους μετανάστες, στοχοποίησαν τις οροθετικές, πυροδότησαν την αστυνομική ασυδοσία, μάτωναν με κάθε ευκαιρία το λαϊκό κίνημα, ήταν ο μεγαλύτερος αιμοδότης της Χρυσής Αυγής. Σήμερα καμώνονται τους φορείς της κάθαρσης. Οι δημοσιογράφοι που ξέρναγαν χολή ενάντια στην Αριστερά και την ταύτιζαν με τους Ναζί, σήμερα αυτοαναγορεύονται σε πολέμιους του φασισμού. 

Το θεαματικό χτύπημα στην ηγεσία της Χρυσής Αυγής είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι το «τέρας» που μέχρι σήμερα οι ίδιοι κύκλοι γαλουχούσαν άρχισε να βγαίνει εκτός ελέγχου: προχωρώντας σε ωμές πολιτικές δολοφονίες, όχι μόνο μεταναστών αλλά και Ελλήνων, «σε δημόσια θέα», την ίδια στιγμή που στο δήμο της Αθήνας διεκδικούσαν να αναδειχθούν σε πρώτη δύναμη στις ερχόμενες τοπικές εκλογές. Το «τέρας» κινδύνευε να «καταπιεί» αυτούς που το κανακεύανε.

Την ίδια στιγμή αυτή η αποθράσυνση των Ναζί προκάλεσε μια «έκρηξη» αντιφασιστικών κινητοποιήσεων, δράσεων, πρωτοβουλιών κλπ από τα κάτω με τις πιο μαζικές αντιφασιστικές κινητοποιήσεις που έχουμε δει ποτέ στην πρόσφατη ιστορία. Οι πιέσεις που άσκησαν οι μαζικές αντιδράσεις στην άρχουσα τάξη, τα ΜΜΕ και την κυβέρνηση δεν πρέπει να υποτιμηθούν καθόλου και με κανένα τρόπο.

Η κυβέρνηση Σαμαρά ασφαλώς επιχειρεί να αξιοποιήσει την κατάσταση για τις δικές της πολιτικές και εκλογικές σκοπιμότητες.  Επιχειρεί να ανακτήσει την ψήφο των δεξιών και συντηρητικών που αγανακτισμένοι από τα μνημόνια θέλησαν να στείλουν μήνυμα τιμωρίας με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Επιχειρεί να μεταφέρει την πολιτική αντιπαράθεση στο έδαφος που την ευνοεί. Αντί να απολογείται για τον κοινωνικό μεσαίωνα και την οικονομική καταστροφή που αποτελεί και τη μήτρα του ναζιστικού φαινομένου, επιχειρεί να εμφανίσει το μνημονιακό δρόμο ως εγγύηση ομαλότητας και δημοκρατίας. Επιδιώκει να στριμώξει την Αριστερά, εντάσσοντας την στο “συνταγματικό τόξο”, κρύβοντας ότι για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα της Τρόικας τσαλαπάτησαν και τη Βουλή και το Σύνταγμα που καμώνονται πως υπερασπίζονται, καθώς η χώρα κυβερνάται με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Επιχειρεί τέλος να εκβιάσει την κοινωνία πάνω στο δίλημμα “νομιμότητα ή χάος”, χρησιμοποιώντας σήμερα την καθυστερημένη (και για αυτό με πολύ βαρύτερο φόρο αίματος) μερική εξάρθρωση της Χρυσής Αυγής, αύριο τα λαϊκά κινήματα ή την Αριστερά. Στόχος της κυβέρνησης είναι η διαιώνιση του μνημονιακού προγράμματος, η παραμονή της χώρας στο ίδιο πλαίσιο εξανδραποδισμού που ορίζουν οι αγορές, οι δανειστές και η Ευρωζώνη.

Η κυβέρνηση Σαμαρά προχώρησε με προκλητική καθυστέρηση και προφανή σκοπιμότητα στο χτύπημα της ναζιστικής συμμορίας. Το λαϊκό κίνημα και η Αριστερά πρέπει να πάνε τα πράγματα μέχρι το τέλος. Για να ξεριζωθεί το δηλητήριο του φασισμού. Για να εκκαθαριστούν τα σώματα ασφαλείας και να διαλυθούν οι ναζιστικές σφηκοφωλιές. Για να συνέλθει η διαλυμένη οικονομία και να ανασάνει η πνιγμένη κοινωνία. Για να μην υπάρξουν ξανά αυτές οι κοινωνικές συνθήκες που μετατρέπουν μια νεοναζιστική ομάδα σε κοινοβουλευτικό κόμμα. Για να ανατρέψει όσους βίασαν τη Δημοκρατία και το Σύνταγμα και τώρα επ’ ονόματί τους, καλούν σε υποταγή στο μνημόνιο.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα