Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Βόρειας Έυβοιας ενάντια στη ΒΙ.ΠΕ

Χτες Δευτέρα 5 Σεπτέμβρη έγινε σύσκεψη της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στη Λαμία, με θέμα την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που κατέθεσε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για τη δημιουργία Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ) στην θέση Φούρνοι του Μαντουδίου στη βόρεια Εύβοια.
Στη σύσκεψη αυτή παρευρέθηκε πολυπληθής αντιπροσωπεία κατοίκων από τη Β. Εύβοια, που έφτασαν με πανό και πλακάτ προκειμένου να ασκήσουν πίεση στα μέλη της επιτροπής και να αποτρέψουν το έργο, το οποίο θεωρούν καταστροφή για τον τουρισμό, το φυσικό περιβάλλον και την υγεία των ίδιων των κατοίκων.
Τα επιχειρήματα των κατοίκων ήταν συντριπτικά και η Επιτροπή Περιβάλλοντος υποχρεώθηκε να κάνει ένα βήμα πίσω αναβάλλοντας για επόμενη σύσκεψή της (σε 15 περίπου μέρες) την τελική της απόφαση. Αυτό δίνει λίγο περισσότερο χρόνο στους κατοίκους για να οργανώσουν καλύτερα και πιο αποτελεσματικά την πάλη τους.
Μετά τη συνάντηση αυτή, η Πρωτοβουλία Κατοίκων Β. Εύβοιας έκδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση.

                                                                               _________________________

                                                     

Μετά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για το επίμαχο θέμα της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που κατέθεσε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για τη δημιουργία ΒΙ.ΠΕ. στο Μαντούδι Ευβοίας, η Πρωτοβουλία Κατοίκων βόρειας Εύβοιας ενάντια στη ΒΙ.ΠΕ. έχει να επισημάνει τα εξής:

Η εταιρία απέτυχε να αποδείξει την συμβατότητα της ίδρυσης ΒΙ.ΠΕ. στη θέση Φούρνοι Μαντουδίου με τα ισχύοντα χωροταξικά πλαίσια, που προβλέπουν ήπια βιομηχανική ανάπτυξη σχετική με τις εξορύξεις καθώς και ανάπτυξη εναλλακτικού τουρισμού για την ευρύτερη περιοχή.

Η εταιρία απέτυχε να απαντήσει στις έντονες επικρίσεις των εκπροσώπων των κατοίκων ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που κατέθεσε στερείται περιεχομένου, αφού εξετάζει μόνο τις επιπτώσεις από την κατασκευαστική φάση της ΒΙ.ΠΕ. (τι επιπτώσεις θα έχει δηλαδή στην περιοχή η περίφραξη, η χάραξη δρόμων και το κτίσιμο των κτιρίων διοίκησης) κι όχι τις σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει η λειτουργία μονάδων υψηλής όχλησης, όπως η μονάδα του φυσικού αερίου.

– Ο ελιγμός που επιχείρησαν ορισμένα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος να θέσουν όρους και περιορισμούς στην αιτούσα εταιρία (να δεσμευτεί ότι δεν θα εγκαταστήσει στη ΒΙ.ΠΕ. μονάδες πυρηνικής ενέργειας, καύσης σκουπιδιών ή επεξεργασίας τοξικών αποβλήτων) ήταν παραπλανητικός, καθώς η νομοθεσία επιτρέπει στην εταιρία να εγκαταστήσει με συνοπτικές διαδικασίες οποιαδήποτε μονάδα υψηλής όχλησης στο μέλλον. Ο ελιγμός αυτός έπεσε στο κενό, όπως και όλες οι προσπάθειες να πείσει η εταιρία τους παρευρισκόμενους κατοίκους για τις καλές της προθέσεις και την αξιοπιστία της.

– Ο ισχυρισμός της εταιρίας και ορισμένων μελών της Επιτροπής Περιβάλλοντος ότι η πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας επιθυμεί τη δημιουργία της ΒΙ.ΠΕ. στο Μαντούδι είναι εντελώς αυθαίρετος. Η κατάθεση 1600 υπογραφών και τα ψηφίσματα συλλόγων επαγγελματιών της περιοχής ενάντια στη ΒΙ.ΠΕ. και η δυναμική παρουσία αρκετού αριθμού κατοίκων στη συνεδρίαση, παρά το γεγονός ότι οι διαδικασίες αδειοδότησης προχωρούσαν εν κρυπτώ και εν μέσω καλοκαιριού δείχνουν το αντίθετο. Αν πιστεύουν ότι η πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας της βόρειας Εύβοιας επιθυμεί μια ΒΙ.ΠΕ., μπορούν να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που παρέχει η νομοθεσία για διενέργεια δημοψηφισμάτων.

– Η τοποθέτηση των μελών της Επιτροπής Περιβάλλοντος (πλην της κ. Ντούρου, του κ. Στουπή και της κ. Σπανούδη) υπέρ της έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που κατάθεσε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στερούνταν σοβαρής τεκμηρίωσης, αφού κανένα από αυτά τα μέλη δεν αποπειράθηκε καν να τεκμηριώσει τη συμβατότητα της ΒΙ.ΠΕ. με τα υφιστάμενα χωροταξικά πλαίσια ή να αποδείξει πως η Μελέτη αναφέρεται οποιαδήποτε μέτρα αντιμετώπισης των ρύπων.

– Θεωρούμε ανεπίτρεπτη την απουσία της πολιτικής ηγεσίας του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας από μια συνεδρίαση που καλούνταν να κρίνει το μέλλον ολόκληρης της βόρειας Εύβοιας. Συγχαίρουμε τους κ. Γ. Περήφανο και Α. Barrett, που αποτέλεσαν φωτεινή εξαίρεση, ήταν παρόντες και συμμετείχαν ενεργά στη συζήτηση της Επιτροπής.

Πιστεύουμε πως η αναβολή της συνεδρίασης για 10-15 μέρες, που πρότεινε ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος κάτω από την πίεση της μαζικής παρουσίας των κατοίκων, δίνει μια ανάσα στους κατοίκους, αλλά δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. Καλούμε όλους τους κατοίκους της βόρειας Εύβοιας να εκδηλώσουν δυναμικά την αντίθεση τους στο σχεδιαζόμενο έγκλημα και να συμμετάσχουν μαζικά στην επόμενη σύσκεψη της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, όποτε αυτή οριστεί.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Δευτέρα 5 Σεπτέμβρη 2011

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,279ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα