Ανακοίνωση της «Ανοικτής Συνέλευσης Υπαλλήλων» στο Υπουργείο Εργασίας για τη σύσκεψη της ΑΔΕΔΥ στις 10/7

Ανακοίνωση της παράταξης «Ανοιχτή Συνέλευση Υπαλλήλων» (ΑΣΥ) στην οποία συμμετέχει το Ξεκίνημα στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για τη σύσκεψη των ΔΣ των Ομοσπονδιών της ΑΔΕΔΥ που πραγματοποιήθηκε στις 10/7/2013

Την Τετάρτη 10 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη όλων των ΔΣ των Ομοσπονδιών της ΑΔΕΔΥ στο ξενοδοχείο AMALIA.  Συμμετείχαν μέλη ΔΣ από 45 Ομοσπονδίες (περίπου 100 άτομα). Σκοπός της σύσκεψης ήταν η ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις (πολυνομοσχέδιο για διαθεσιμότητες-κινητικότητα), η παρουσίαση της πρότασης της Εκτελεστικής Επιτροπής για τη μορφή των κινητοποιήσεων και η συζήτηση ώστε να συνδιαμορφωθεί ο προγραμματισμός τους για να να υπάρξει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα, δηλαδή η μή ψήφιση των επίμαχών διατάξεων που διαλύουν τμήματα του Δημοσίου, όπως η παιδεία και η τοπική αυτοδιοίκηση και καταργούν την μονιμότητα της δημοσιουπαλληλίας.

Συνοπτικά, με τις διατάξεις του Πολυνομοσχεδίου, μεταξύ άλλων σε διαθεσιμότητα (για 8 μήνες αντί 12 που ίσχυε, μην τυχόν και προλάβουν να "βολευτούν" κάπου) τίθενται από 22/7/2013:

α) Οι σχολικοί φύλακες

β) Οι υπηρετούντες στη Δημοτική Αστυνομία

γ) οι οδηγοί στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης

δ) Πληθώρα Τεχνικών Ειδικοτήτων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση αλλά και ειδικότητες ξένων γλωσσών (ιταλικά, ισπανικά)

ε) Όσοι δουν στο επόμενο διάστημα να καταργούνται οι θέσεις τους με απόφαση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του αρμόδιου κάθε φορά Υπουργού, δηλαδή δυνητικά όλοι! (άρθρο 90)

Για τους υπόλοιπους υπάρχει η κινητικότητα, η οποία είναι υποχρεωτική. (άρθρο 91), ενώ παρέχεται η δυνατότητα με απλή Υπουργική Απόφαση να μετατάσσεται υποχρεωτικά προσωπικό από το στενό Δημόσιο Τομέα σε ΝΠΙΔ, τα οποία προφανώς εύκολα καταργούνται με ότι συνεπάγεται αυτό για το προσωπικό που υπηρετεί εκεί.

Τέλος, για να μην υπάρχει η ψευδαίσθηση ότι κάποιος μπορεί να δικαιωθεί στα Δικαστήρια, προβλέπεται ότι όσοι απασχολούνται στο Δημόσιο βάσει προσωρινών διαταγών, πρέπει να … πιέσουν τους δικαστές να εκδικάσουν τις υποθέσεις τους μέχρι 1.11.2013 γιατί διαφορετικά "αίρεται το προσωρινό μέτρο". Πληρώνει δηλαδή ο εργαζόμενος την δυσλειτουργία των δικαστηρίων! (άρθρο 105)

Πρακτικά, η εκάστοτε Κυβέρνηση με αυτές τις διατάξεις μπορεί να κάνει ότι θελήσει με το Δημόσιο και το ανθρώπινο δυναμικό του. Καταργεί υπηρεσίες, απολύει εργαζόμενους, ιδιωτικοποιεί ολόκληρες λειτουργίες της Δημόσιας Διοίκησης (π.χ φύλαξη σχολικών μονάδων).

Τι απαντά το συνδικαλιστικό κίνημα σε όλα αυτά;

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ προτείνει στάση εργασίας σήμερα 11/7 και 24ώρη απεργία την Τρίτη 16 Ιουλίου, πιθανή ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου.

Όπως φάνηκε στην χθεσινή σύσκεψη των Ομοσπονδιών της ΑΔΕΔΥ, ακόμη και τώρα κάποιοι φαίνεται να …εκπλήσσονται από το γεγονός ότι ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης μίλησε για πρώτη φόρα ευθέως για απολύσεις!

Κάποιοι συνεχίζουν να βάζουν το κάρο μπροστά από το άλογο και προτάσσουν το γεγονός ότι ήρθε η ώρα να προβάλλουμε επιτακτικά τα αιτήματα για αποδέσμευση από την ΕΕ και διαγραφή του χρέους.  Αν συμφωνήσουμε όλοι σε αυτό, συζητάμε για αγώνες. Όσο για κινητοποιήσεις: 24ώρη και βλέπουμε!

Κάποιοι άλλοι “πετάνε το μπαλάκι” στους συνδικαλιστές βάσης που οφείλουν  να …πείσουν τους εξουθενωμένους οικονομικά και απογοητευμένους από τα αποτελέσματα των κινητοποιήσεων εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στην 28η μεμονωμένη 24ωρη απεργία.

Υπάρχουν και κάποιοι αμετανόητοι, μεταξύ τους και εμείς, που εδώ και καιρό, με πείσμα προτείνουν τη χρησιμοποίηση του μόνου αποτελεσματικού και πειστικού όπλου που διαθέτει το συνδικαλιστικό κίνημα όταν δέχεται τέτοιου βεληνεκούς επίθεση: τον συντονισμένο, προετοιμασμένο, σχεδιασμένο, διαρκή και μαζικό αγώνα με την εμπλοκή της βάσης.

Μείζον θέμα της συζήτησης στη σύσκεψη των Ομοσπονδιών της ΑΔΕΔΥ αναδείχθηκε …η ημέρα της 24ωρης απεργίας. Θα είναι φυσικά η μέρα της ψήφισης του Νομοσχεδίου. Ομως θα είναι Τρίτη; Θα είναι Τετάρτη; Πότε θα είναι, οέοοοο; Θα εξαρτηθεί από το πρόγραμμα της Κυβέρνησης. Ούτε καν πέρασε από το μυαλό των μελών της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ η σκέψη ότι πρέπει η απεργία να προκηρυχθεί σήμερα, να προετοιμαστεί εντατικά και να διαρκεί από τη Δευτέρα και μέχρι να παρθούν πίσω τα μέτρα που επιχειρεί να περάσει η Κυβέρνηση. Είτε μέσα είτε έξω από τη Βουλή!

Στο ερώτημα αν μιλάμε για πολιτική απεργία, η απάντηση πρέπει να είναι: Αν για την βιωσιμότητα της Κυβέρνησης είναι απαραίτητες οι απολύσεις, ας φύγει η Κυβέρνηση. Εμείς θα μείνουμε εδώ!

Από πολλές πλευρές ακούστηκε η άποψη ότι δεν έχουμε στο πλευρό μας την «κοινωνία». Πέρα από τις ευθύνες όσων ασκούν την επικοινωνιακή πολιτική των συνδικάτων (που φυσικά δεν είναι τα απλά μέλη, αλλά οι ηγεσίες), ας αναλογιστούμε το εξής:

Εμείς και οι οικογένειες μας δεν είμαστε «κοινωνία»; Είμαστε πάνω από 1.000.000 άνθρωποι με τις οικογένειες μας. Από τα εισοδήματά μας στηρίζεται η εγχώρια αγορά. Από τις εισφορές μας πληρώνονται οι συντάξεις. Από τη δουλειά μας, παρά τα προβλήματα, παρέχονται τα δημόσια αγαθά. Ποιοι τέλος πάντων είναι η «κοινωνία»; Ο Πρετεντέρης και ο Μπάμπης;;;

Και εν τέλει: Πώς θα πάρουμε με το μέρος μας την κοινωνία, αν δεν δείξουμε πρώτα εμείς οι ίδιοι με το εύρος και τη διάρκεια των κινητοποιήσεών μας ότι πιστεύουμε στο δίκαιο των αιτημάτων μας; Για λόγους ευπρέπειας ας μην αποτυπώσουμε σε κείμενο τι λέει ο σοφός λαός για το θύμα βιασμού που δεν αμύνθηκε με όλες του τις δυνάμεις…

Ας σταματήσουμε λοιπόν πια τις υπεκφυγές και τα άλλοθι της αδράνειας.  Η ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου είναι άλλο ένα κρίσιμο ορόσημο, μια σημαντική-ίσως η σημαντικότερη- καμπή του αγώνα. Ο αντίπαλος φανέρωσε πλέον πλήρως τα χαρτιά του και χρησιμοποιεί τα βαριά όπλα του: Απολύσεις, κατάργηση της μονιμότητας και επαναφορά του κράτους-φέουδου της εκάστοτε Κυβέρνησης.

Εμείς πρέπει να απαντήσουμε με το μόνο πειστικό, ενοποιητικό και αποτελεσματικό όπλο:

Σταδιακή αλλά άμεση κλιμάκωση με συγκεκριμένο και διακηρυγμένο πρόγραμμα δυναμικών κινητοποιήσεων: Από τη Δευτέρα, με τον ένα ή άλλο τρόπο, το Δημόσιο πρέπει να κλείσει με δική μας πρωτοβουλία. Κάθε άλλη κινητοποίηση (πύρινες ανακοινώσεις, «πετυχημένες 24ώρες), ισοδυναμεί ουσιαστικά με σιωπηρή αποδοχή.

Τέρμα τα ψέματα:

Ή εμείς ή αυτοί!