Έχουν περάσει ήδη δυο χρόνια από την ημέρα που η ΒΙΟΜΕ, μετά από την εγκατάλειψη του εργοστασίου από την εργοδοσία, βρίσκεται στα χέρια των εργαζομένων.
Εδώ και δυο χρόνια και ξεπερνώντας όλες τις συμπληγάδες που βρέθηκαν στο διάβα τους, οι εργαζόμενοι και οι αλληλέγγυοι που υποστηρίζουν το εγχείρημα παλεύουμε να κρατήσουμε με νύχια και με δόντια το εργοστάσιο ανοιχτό, δίνοντας τη μάχη να λειτουργήσει με αυτοδιαχείριση και χωρίς αφεντικά. Σε μια πλημμυρίδα από λουκέτα σε μικρά και μεγάλα εργοστάσια, απότοκο των 5 μνημονιακών χρόνων, η ΒΙΟΜΕ ανοίγει τον δρόμο για να πάρουν οι εργαζόμενοι τα εργοστάσια στα χέρια τους.
Τα δικαστήρια ενάντια στον αγώνα
Μέσα στον Μάρτιο είχαμε δυο πολύ σημαντικά δικαστήρια. Αλλά και στα δυο δεν είχαμε το αποτέλεσμα που επιδίωκαν οι εργαζόμενοι και οι αλληλέγγυοι και αυτό φυσικά δεν είναι τυχαίο.
Στο πρώτο στις 3/3 που εκδικαζόταν σε δεύτερο βαθμό οι απαιτήσεις των εργαζομένων για τα δεδουλευμένα που τους χρωστάει η οικογένεια Φιλίππου η ποινή μειώθηκε από 123 μήνες σε 43, και αυτούς με αναστολή!
Στην ουσία ενώ με την πρωτόδικη απόφαση υποχρέωνε την οικογένεια Φιλίππου να έρθει έστω σε έναν συμβιβασμό με τους εργαζόμενους για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων, με την δεύτερη, που είναι στην πραγματικότητα μια απόφαση – χάδι, απομακρύνει κατά πολύ μια τέτοια προοπτική.
Στο δεύτερο που έγινε στις 23/3 που εκδικαζόταν η αίτηση εκποίησης του εργοστασίου (όλου του οικοπέδου Φιλκεράμ και ΒΙΟΜΕ καθώς και όλου του εξοπλισμού) και ενώ ζητήθηκε από τον μεριά των συνηγόρων της ΒΙΟΜΕ αναβολή καθώς υπήρχε δέσμευση από το Υπουργείο για νομοθετική ρύθμιση που θα ξεχώριζε την ΒΙΟΜΕ από την μητρική Φιλκεράμ, η αίτηση απορρίφθηκε και το δικαστήριο έγινε κανονικά.
Είμαστε σχεδόν σίγουροι για την απόφαση που θα βγει σε περίπου ένα μήνα από τώρα και απ’ ότι φαίνεται θα εγκρίνει την εκποίηση των εγκαταστάσεων.
Σε παγίδα οι εργαζόμενοι της Φιλκεραμ
Στο τελευταίο δικαστήριο είχαμε και την παρουσία των εργαζομένων της Φιλκεράμ αλλά, δυστυχώς, όχι στο πλευρό των πρώην συναδέλφων τους, αλλά στο πλευρό της εργοδοσίας.
Η οικογένεια Φιλίππου έχει πείσει τους εργαζόμενους της Φιλκεράμ ότι αν εκποιηθούν όλες οι εγκαταστάσεις (Φιλκεράμ και ΒΙΟΜΕ) θα τους αποπληρώσει όσα τους χρωστάει. Εμείς επιμένουμε ότι αυτό είναι παγίδα. Όπως πάντα, τα αφεντικά προσπαθούν να στρέψουν τον ένα εργαζόμενο ενάντια στον άλλο για να βγουν αυτοί κερδισμένοι.
Η οικογένεια Φιλίππου τους χρησιμοποιεί τώρα για να πιέσει την ΒΙΟΜΕ, αλλά αν βγει θετική γι’ αυτήν απόφαση, θα τους πετάξει σαν στυμμένη λεμονόκουπα. «Φιλία» των αφεντικών με τους εργάτες δεν μπορεί να υπάρξει γιατί αυτοί κοιτάνε πάντα την καλοπέραση και την κερδοφορία τους, τίποτε άλλο.
Μόνο αν σταθούν οι εργαζόμενοι της Φίλκεραμ σαν μια γροθιά μαζί με τους συναδέλφους τους της ΒΙΟΜΕ, άσχετα αν έχουν ακολουθήσει οι ίδιοι έναν άλλο δρόμο, έχουν πιθανότητα να κερδίσουν κάτι.
Στηρίζουμε το καραβάνι αλληλεγγύης
Ο χρόνος στενεύει, η δικαστική εξουσία μας περιμένει στην γωνία και οι υποσχέσεις από την μεριά της κυβέρνησης πρέπει να πάρουν σάρκα και οστά τώρα πριν να είναι πολύ αργά.
Στα πλαίσια αυτά ξεκινάει καραβάνι αλληλεγγύης από την Θεσσαλονίκη στις 3 του Απρίλη με ενδιάμεσους σταθμούς Λάρισα, Βόλο, Χαλκίδα και τελικό σταθμό την Αθήνα για να γίνει επαφή με το υπουργείο για να δοθεί οριστική λύση για το εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ.
Σε αυτό το καραβάνι εκτός από τους εργαζόμενους της ΒΙΟΜΕ θα συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ3, οι απολυμένες καθαρίστριες του Υπ.Οικ. και οι εργαζόμενοι των Τσιμέντων Χαλκίδας. Αυτή η κίνηση είναι σωστή: Ο συντονισμός όλων των κομματιών της κοινωνίας που αγωνίζονται αυτήν την στιγμή μπορεί να δώσει μια μεγαλύτερη ώθηση στους αγώνες και μεγαλύτερες πιθανότητες για νίκη σε αυτούς.
Το παράδειγμα της ΒΙΟΜΕ
Οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ με το παράδειγμά τους εδώ και δυο χρόνια έθεσαν ένα θέμα στο τραπέζι: ο μόνος τρόπος να μείνουν τα εργοστάσια ανοιχτά είναι να τα πάρουν οι εργαζόμενοι στα χέρια τους. Φυσικά «ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη». Αν η ΒΙΟΜΕ μείνει απομονωμένη θα είναι πολύ δύσκολο να σταθεί και να επιβιώσει στα πλαίσια του άγριου ανταγωνισμού της αγοράς.
Οι καπιταλιστές με την κρίση έχουν δείξει τον πραγματικό τους ρόλο: «παράγουν» μόνο όταν βγάζουν υπερκέρδη! Ο μόνος τρόπος για να κρατήσουν οι εργαζόμενοι τις δουλειές τους και να συνεχίσουν να παράγονται κοινωνικά χρήσιμα προϊόντα είναι να περάσουν οι στρατηγικές επιχειρήσεις και τομείς της βιομηχανίας και του συνόλου της οικονομίας στην ιδιοκτησία, τη διαχείριση και τον δημοκρατικό έλεγχο του εργατικού κινήματος και της κοινωνίας!
Χρειάζεται να δημιουργηθούν δημόσιοι εθνικοί φορείς ανά κλάδο βιομηχανίας με στόχο να υπάρξει δημοκρατικός σχεδιασμός της παραγωγής προς όφελος της κοινωνίας.
Ειδικά στον κατασκευαστικό κλάδο που έχει υποστεί κατάρρευση από την κρίση χρειάζεται να δημιουργηθεί κρατικός φορέας κατασκευών που με την εθνικοποίηση των κατασκευαστικών εταιριών, την εκπόνηση ενός μαζικού προγράμματος επενδύσεων σε υποδομές και την εξάλειψη του ανταγωνισμού μεταξύ ομοειδών επιχειρήσεων μπορεί να παίξει βασικό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας (με σεβασμό βέβαια στο περιβάλλον).
Είναι τώρα ευθύνη της Αριστεράς και των μαχητικών συνδικάτων να προβάλουν το ιστορικό αυτό αίτημα του εργατικού κινήματος. Να το εξηγήσουν στους εργαζόμενους και την κοινωνία και να το προτείνουν σε κάθε αγώνα που αναπτύσσεται ειδικά ενάντια στα λουκέτα και τους εκβιασμούς των εργοδοτών.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που πριν τις εκλογές είχε δηλώσει στήριξη στον αγώνα πρέπει να υλοποιήσει άμεσα τις υποσχέσεις της.
Διεκδικούμε :
- Να σταματήσουν όλες οι δίκες για το ζήτημα της ΒΙΟΜΕ που αφορούν την εκποίηση του εργοστασίου μέχρι να κατατεθεί η νομοθετική ρύθμιση που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση. Παραδειγματική τιμωρία της οικογένειας Φιλίππου, άμεση καταβολή όλων των οφειλών προς τους εργαζόμενους , το ΙΚΑ και στην εφορία.
- Να υπάρξει άμεσα νομοθετική ρύθμιση που να αφορά όχι μόνο την ΒΙΟΜΕ, αλλά όλα τα εργοστάσια που είναι σε διαδικασία πτώχευσης, ώστε να περνούν στα χέρια των εργαζομένων. Να εθνικοποιούνται άμεσα χωρίς αποζημίωση και να διαγράφονται όλες η απαιτήσεις των τραπεζών.
- Εθνικοποίηση των τραπεζών κάτω από κοινωνικό και εργατικό έλεγχο, για να μπορούν να χρηματοδοτούνται άμεσα εγχειρήματα σαν αυτό της ΒΙΟΜΕ
- Όλες οι προμήθειες και οι εργολαβίες του Δημοσίου και των δημόσιων οργανισμών να γίνονται με τα αυτοδιαχειριζόμενα εργοστάσια ώστε να στηρίζεται η παραγωγή τους και ταυτόχρονα να μειώνεται το κόστος για το Δημόσιο.
Στηρίξτε, ενισχύστε, πάρτε μέρος στην πανελλαδική καμπάνια που οργανώνουν: τα σωματεία εργατών ΒΙΟΜΕ & Τσιμέντων Χαλκίδας, οι αγωνιζόμενοι εργαζόμενοι της Ελεύθερης Αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ, οι αγωνιζόμενες καθαρίστριες του Υπ. Οικονομικών και οι σχολικοί φύλακες!
Πληροφορίες: http://biom-metal.blogspot.gr/