Ανακοίνωση Δικτύου Εθελοντικών Ομάδων Υμηττού

Αναδημοσιεύουμε ανακοίνωση του Δικτύου Εθελοντικών Ομάδων Υμηττού

 

22 Νοεμβρίου 2016

Όπως είναι γνωστό, στις 2/12 το ΣτΕ θα εκδικάσει προσφυγές των Δήμων Κρωπίας, Ηλιούπολης, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Παιανίας-Γλυκών Νερών, Γλυφάδας, Αργυρούπολης-Ελληνικού και Παπάγου-Χολαργού καθώς και ιδιωτών κατά του Π.Δ. 187/2011 για την προστασία του Υμηττού. Σε δημοσίευμα της εφημ. Καθημερινή (8/10/2016) για το θέμα ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ, Δήμαρχος Ηλιούπολης κ. Β. Βαλασόπουλος, μεταξύ άλλων, δήλωσε : «Το Διάταγμα του 2011 είναι ακραίο … Δεν μπορεί η Α΄ Ζώνη να επεκταθεί έως τα όρια του σχεδίου πόλης, δεν μπορεί να μας απαγορεύουν να κάνουμε νέα νεκροταφεία όταν δεν έχουμε χώρο στα υφιστάμενα» κλπ.

Σχολιάζοντας την διαμορφωμένη κατάσταση και ενόψει όσων έπονται της εκδίκασης των προσφυγών στο ΣτΕ στις 2/12, το ΔΙΚΤΥΟ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ του ΥΜΗΤΤΟΥ (ΔΕΟΥ) επισημαίνει τα ακόλουθα:

Α. Σε ότι αφορά την εν εξελίξει απόπειρα ακύρωσης του καθεστώτος προστασίας του Υμηττού 

  • Η διαμορφωμένη κατάσταση, εν όψει της εκδίκασης των προσφυγών  στο ΣΤΕ, είναι αποτέλεσμα σκοπούμενων παραλείψεων του ΥΠΕΚΑ ώστε να έχει εκπονηθεί εγκαίρως Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ). Αυτό, ισοδυναμεί με ανάληψη από την ελληνική κυβέρνηση βαρύτατης πολιτικής ευθύνης για την διαρκή ανατροφοδοσία των πιέσεων, που επί δεκαετίες, καίνε, εμπορευματοποιούν και τσιμεντοποιούν τμήματα του Υμηττού, παρά τις επαναλαμβανόμενες περί του αντιθέτου υποσχέσεις του Υπουργού.

Β. Σχετικά με τις δηλώσεις του δημάρχου Ηλιούπολης

  • Δηλώσεις αυτοδιοικητικών που προτάσσουν τη διεκδίκηση χώρων εκτός των ορίων του σχεδίου πόλης για κάλυψη των αναγκών σε νέες εγκαταστάσεις κοινωνικού εξοπλισμού (νέα νεκροταφεία, κλπ.), κλείνουν το μάτι σε συμφέροντα που επί δεκαετίες εμπορευματοποιούν και τσιμεντοποιούν κομμάτια του βουνού.
  • Το Διάταγμα δεν επεκτείνει την προστασία του βουνού στα όρια του σχεδίου πόλης καθώς, το υφιστάμενο σχέδιο πόλης, είναι το αποτέλεσμα διαδοχικών και εκ των υστέρων νομιμοποιήσεων και εντάξεων σε αυτό περιοχών, που η αυθαίρετη, παράνομη και καταχρηστική δόμηση αποσπούσε από τον Υμηττό. Κατά τούτο, δηλώσεις περί «ακραίας» προστασίας που παρέχει ένα διάταγμα, το οποίο βάζει τέλος ακριβώς σε τέτοιες πρακτικές, είναι απαράδεκτο να γίνονται από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ), καθώς όχι μόνο απάδουν των σκοπών του Συνδέσμου, αλλά και δεν εκφράζουν το σύνολο των Δήμων-μελών του.

Κλείνοντας την ανακοίνωσή του το Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υμηττού δηλώνει τα ακόλουθα:

Εμείς, οι Εθελοντές Δασοπροστασίας του Υμηττού που σε κάθε φωτιά παλεύουμε να σταματήσουμε την καταστροφή, θεωρούμε όλα τα παραπάνω ως «αιτία πολέμου» για την προστασία του βουνού. Απέναντί μας, βρίσκονται δήμαρχοι – που ΔΕΝ εξελέγησαν για να καταστρέψουν τον Υμηττό, καταπατητές, οικοπεδοφάγοι, οργανωμένα συμφέροντα και η «επιλεκτική» ανικανότητα και βραδύτητα της Δημόσιας Διοίκησης. Σε αυτόν τον πόλεμο, που μας έχει επιβληθεί, καλούμε:

  • Την Ελληνική Κυβέρνηση, ανεξάρτητα από την έκβαση της εκδίκασης στο ΣΤΕ στις 2/12, να πάρει άμεσα ΟΛΑ τα αναγκαία μέτρα που θα αποτρέψουν την υποβάθμιση του καθεστώτος προστασίας του Υμηττού, εγκαταλείποντας άμεσα την μέχρι σήμερα τακτική της και εκδίδοντας ΟΛΕΣ τις απαραίτητες αποφάσεις, οι οποίες θα αποκλείουν κάθε σκέψη για παραπέρα υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση του Υμηττού, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την προστασία του.
  • Τους κατοίκους της Αττικής να συνειδητοποιήσουν την απειλή που εξελίσσεται και να συστρατευθούν στον αγώνα που ξεκινάμε, καθώς είναι πρώτα απ’ όλα δικός τους αγώνας η προστασία του δάσους και της ποιότητας ζωής.

Το δάσος είναι κοινωνικό αγαθό, η υπεράσπιση του οποίου αποτελεί υποχρέωση ΟΛΩΝ.

 

ΔΙΚΤΥΟ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ (ΔΕΟΥ)

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,239ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,005ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα