Ανακεφαλαιοποίηση Τραπεζών – ένα οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα

Δημοσιεύουμε κείμενο εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα σχετικά με το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της θέσης που πρέπει να έχουν οι συνδικαλιστικές παρατάξεις της Αριστεράς για το θέμα

Η νέα ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών αποτελεί ένα οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα, το οποίο συντελέστηκε με τρομερό κυνισμό. Δεν έπεσε, βέβαια, από τον ουρανό. Αποτελεί συνέχεια των δύο προηγούμενων καταστροφικών ανακεφαλαιοποιήσεων. Στον πυρήνα της λογικής τους βρισκόταν η διάσωση των χρεοκοπημένων Τραπεζών με Δημόσιο χρήμα και μετέπειτα το πέρασμα τους σε ιδιωτικά χέρια, αφού βέβαια τις είχαν απαλλάξει από τα «βαρίδια».

Φυσικά, οι αιτίες, οι συνέπειες και οι «λεπτομέρειες» των ανακεφαλαιοποιήσεων δεν γνωστοποιήθηκαν από τα συστημικά ΜΜΕ (πχ έχουμε το εξής παράδοξο, η αξία των Τραπεζών να υπολογίζεται στα €750 εκ. και οι απαιτήσεις προς τρίτους στα €350 δισ.). Το συνδικαλιστικό κίνημα των τραπεζοϋπαλλήλων και το εργατικό κίνημα ,ευρύτερα, πρέπει να τεθούν σε αγωνιστική ετοιμότητα για την αντιμετώπιση αυτών των πολύ αρνητικών εξελίξεων. 

Το μεγάλο «ξεπούλημα»

Η νέα ανακεφαλαιοποίηση βασίστηκε σε μελέτη της ΕΚΤ, η οποία εκτίμησε ότι οι Τράπεζες χρειάζονται 14,4 δισ. (ΕΤΕ 4,6 δισ.) για να αντιμετωπίσουν το υποθετικό «κακό σενάριο» των οικονομικών εξελίξεων για το 2015-2017. Η απαίτηση των Δανειστών ήταν να περάσει «πάση θυσία» το τραπεζικό σύστημα σε ιδιωτικά χέρια, κάτι που πραγματοποίησε χωρίς καμία αντίδραση, η ελληνική Κυβέρνηση. Έτσι, λοιπόν, το σχέδιο που εκπονήθηκε ανέφερε ότι οι Τράπεζες αρκεί να εξασφαλίσουν τουλάχιστον τα 4,4 δισ. Το υπόλοιπο ποσό θα συμπληρωνόταν από το ΤΧΣ με τα νέα δάνεια του τρίτου Μνημονίου (χρήματα τα οποία επιβαρύνουν εκ νέου το Δημόσιο Χρέος). Για να ολοκληρωθεί αυτός ο σχεδιασμός η Κυβέρνηση και οι Τραπεζίτες κινήθηκαν ως εξής:

 1. Αποκλείστηκε εξαρχής η δυνατότητα του Δημοσίου να ασκήσει, μέσω του ΤΧΣ, τα δικαιώματά του ως μεγαλομέτοχος και να αναλάβει τη Διοίκηση των Τραπεζών.
 2. Δεν υπήρξε δικαίωμα προτίμησης των παλαιών μετόχων. Το γεγονός αυτό έδωσε το «πράσινο φως» για την είσοδο κερδοσκοπικών funds και οδήγησε σε ακόμα ένα χτύπημα των ασφαλιστικών ταμείων και των μικρομετόχων, που κατείχαν μετοχές.
 3. Επιλέχθηκε η διαδικασία «ανοίγματος βιβλίου» με την οποία ο πιθανός αγοραστής καθορίζει την τιμή αγοράς των νέων μετοχών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια πρωτοφανή κατάρρευση της τιμής τους της τάξης του 98,9%!

Τα πιο πάνω συνιστούν τεράστιο οικονομικό έγκλημα, καθώς:

 • Η συμμετοχή του Δημοσίου στις περιπτώσεις της ΕΤΕ και της Πειραιώς μειώνεται δραστικά σε ποσοστά μειοψηφίας. Σε Alpha και Eurobank εκμηδενίστηκε. Επομένως, τα 40 δισ. που έδωσε ο ελληνικός λαός μέσω του ΤΧΣ στην προηγούμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου εξαϋλώνονται.
 • Το τραπεζικό σύστημα ξεπουλιέται «αντί πινακίου φακής» (Εθνική 0,02€, Πειραιώς 0,01€) σε κερδοσκόπους τη στιγμή που το ενεργητικό του αποτιμάται σε 340 δισ.

Οι νέοι ιδιοκτήτες των Τραπεζών

Τα ιδιωτικά κεφάλαια που αναλαμβάνουν τις Τράπεζες είναι ό,τι πιο προβληματικό υπάρχει στο διεθνές οικονομικό στερέωμα. Οι νέοι ιδιοκτήτες δεν πρόκειται να ενδιαφερθούν καθόλου για την στήριξη και ανάπτυξη της πραγματικής Οικονομίας. Στόχος τους είναι αποκλειστικά το βραχυπρόθεσμο κέρδος και η «αρπαχτή». Ήδη έχουν βάλει στο στόχαστρο την κερδοσκοπία πάνω στα κόκκινα δάνεια (επιχειρηματικά, στεγαστικά και καταναλωτικά) και πιέζουν προς αυτήν την κατεύθυνση την Κυβέρνηση, η οποία συνεχώς υποχωρεί και υποτάσσεται. Εδώ να συμπληρώσουμε ότι με βάση τη Μνημονιακή συμφωνία του καλοκαιριού το Δημόσιο δεν θα έχει κανένα λόγο σχετικά με τις Διοικήσεις και τη λειτουργία των Τραπεζών. Οι Δανειστές θα τοποθετούν απευθείας τους δικούς τους ανθρώπους.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο νόμος για τη διαχείριση των προβληματικών δανείων. Πλέον, εταιρείες (distress funds) έχουν τη δυνατότητα να αναλαμβάνουν τη διαχείριση των κόκκινων δανείων (αρχικά των μεγάλων επιχειρήσεων), έχοντας αυξημένες κα ανεξέλεγκτες αρμοδιότητες. Θα μπορούν να λειτουργούν ως «παράλληλο τραπεζικό σύστημα» μέσω της δυνατότητας αναχρηματοδότησης επιχειρήσεων και κλάδων της επιλογής τους και με αυτόν τον τρόπο να ελέγχουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Οι εταιρείες αυτές θα αγοράζουν «πακέτα δανείων» με πολύ μεγάλη έκπτωση και έπειτα θα αναλαμβάνουν την είσπραξή τους. Έτσι, από τη μία οι Τραπεζίτες θα έχουν τη δυνατότητα να ξεφορτωθούν μεγάλα ποσά δανείων χωρίς να λογοδοτήσουν για την καταστροφική επιθετική πολιτική τους το προηγούμενο διάστημα. Από την άλλη, μια σειρά από μεγαλοεπιχειρηματιές θα μπορούν να διαγράψουν τεράστια ποσά δανείων χωρίς να υποχρεωθούν σε άνοιγμα και έλεγχο των βιβλίων τους.

Οι εξελίξεις αυτές, αν δεν αντιδράσουμε, θα αποδειχθούν καταστροφικές για τους δανειολήπτες, για τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για όλους εμάς, τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στις Τράπεζες, καθώς με τα νέα πλάνα αναδιάρθωσης προωθείται σκληρό «Μνημόνιο» στον Τραπεζικό κλάδο με μεγάλες περικοπές σε προσωπικό και δικαιώματα.

Να αντισταθούμε στα σχέδια Κυβέρνησης και Δανειστών

Συνάδελφοι,-ισσες,

Δεν μπορούμε να κοιτάμε απαθείς αυτές τις εξελίξεις που υποθηκεύουν το μέλλον ολόκληρης της κοινωνίας. Οφείλουμε άμεσα να οργανωθούμε και να ανατρέψουμε τα σχέδια της Κυβέρνησης , των Δανειστών και των Τραπεζιτών.

Να απαιτήσουμε:

 • Άμεση αναζήτηση των ποινικών ευθυνών των εμπλεκόμενων φορέων για το εκμηδενισμό της επενδεδυμένης σε τραπεζικές μετοχές περιουσίας του Δημοσίου, των ασφαλιστικών ταμείων.
 • Απαγόρευση της πώλησης κόκκινων δανείων σε distress funds.
 • Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας.
 • Όχι σε νέες μειώσεις προσωπικού. Κατάργηση του θεσμού της ενοικίασης εργασίας. «Ξήλωμα» των χρυσοπληρωμένων ειδικών συμβούλων.
 • Συντονισμός των αγωνιστικών συνδικαλιστικών δυνάμεων και σχεδιασμός αγωνιστικών κινητοποιήσεων για την ανατροπή των πολιτικών λιτότητας και ξεπουλήματος της Δημόσιας περιουσίας που προωθεί η Κυβέρνηση.
 • Προβολή με δυνατό και καθαρό τρόπο του αιτήματος για Εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος. Αυτό σημαίνει Δημόσια ιδιοκτησία στις Τράπεζες και λειτουργία τους κάτω από συνθήκες εργατικού και κοινωνικού ελέγχου και διαφάνειας. Μόνο έτσι θα μπορέσει το τραπεζικό σύστημα να λειτουργήσει προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και της παραγωγικής ανασυγκρότησης της Ελληνικής Οικονομίας.

Χρήστος Βουλτσίδης, Δ.Τ.Υ. (018) αναπλ. μέλος ΔΣ ΣΥΕΤΕ

Δημήτρης Ιωαννίδης, Κατάστημα Λαγκαδά (395)

Θανάσης Μαρίνης, Κατάστημα Ασπροβάλτας (813) μέλος ΔΣ ΣΥΕΤΕ

Αλέξανδρος Μελέτης, Δ/νση Καρτών & Καταναλωτικών Δανείων (014)

Στέλλα Μυτίνη, Κέντρο Πιστ/σεων (982) μέλος Ν.Π. Θεσσαλονίκης ΣΥΕΤΕ

Γιώργος Παραλής, Κατάστημα Ερμού (212)

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,196ΥποστηρικτέςΚάντε Like
992ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
418ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα