Αναγκαστικές «απαλλοτριώσεις» αποθεματικών… Γιατί;

Άρθρο της Σύνταξης, από το νέο τεύχος του «Ξ» (409) που κυκλοφορεί από 22/4

Το πρόβλημα της ρευστότητας στα δημόσια ταμεία οδήγησε την κυβέρνηση στην υποχρεωτική δέσμευση των αποθεματικών όλων των δημόσιων φορέων. Αποφάσισε την υποχρεωτική μεταφορά τους στην Τράπεζα της Ελλάδας, από την οποία μπορεί η ίδια να τα παίρνει για να καλύπτει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες. Η απόφαση αυτή πέρασε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, δηλαδή πάρθηκε με συνοπτικές διαδικασίες και παρακάμπτοντας τη Βουλή, πράγμα που όταν το έκανε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, πολύ σωστά, σήκωνε γη και ουρανό.

Όσο και αν αυτό από μόνο του είναι κατακριτέο, το ουσιαστικότερο ζήτημα δεν είναι αυτό. Είναι το που πάνε αυτά τα λεφτά; Γιατί η κυβέρνηση «ξύνει τον πάτο του βαρελιού», όπως συνηθίζεται να λέγεται αυτό τον καιρό, στραγγίζοντας και τα τελευταία αποθεματικά που έχουν στην άκρη οι διάφοροι δημόσιοι φορείς;

***

Εδώ βρίσκεται το πιο σημαντικό πρόβλημα: όλα αυτά τα λεφτά προορίζονται για τους δανειστές!

Οι «κύριοι» αυτοί υποβάλλουν την ελληνική κοινωνία στο μαρτύριο της σταγόνας οδηγώντας την οικονομία σε πλήρη ασφυξία. Δεν είναι διατεθειμένοι να επιστρέψουν καν στην ελληνική κυβέρνηση ένα ποσό κοντά στα 2 δισ. ευρώ κέρδη (1,9 δισ. € κατ’ ακρίβεια) τα οποία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποκόμισε μέσα από την αγοραπωλησία ελληνικών ομολόγων και τα οποία θα έπρεπε να είχαν δοθεί στην Ελλάδα.

Από τον περασμένο Αύγουστο δε, δεν έχουν δώσει ούτε μία δόση, κανένα νέο δάνειο στην ελληνική οικονομία. Έχουν όμως την απαίτηση να παίρνουν τις δόσεις της αποπληρωμής των προηγούμενων δανείων!

***

Τα λεφτά που μ’ αυτό τον τρόπο μαζεύει η κυβέρνηση δεν θα πάνε για μισθούς ή συντάξεις, για τις άμεσες ανάγκες αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης κλπ, πράγμα που προσωρινά (και μόνο προσωρινά, γιατί σε μακροχρόνια βάση δεν ευσταθεί) θα μπορούσε να θεωρηθεί κατανοητό. Θα πάνε στην Τρόικα.

Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός πως το πρώτο τρίμηνο του 2015 ο κρατικός προϋπολογισμός εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος στη δημοσιότητα  (in.gr, 20/4/15) το πρωτογενές πλεόνασμα για τους τρεις πρώτους μήνες είναι στο ύψος του 1,19 δισ. ευρώ, σε σχέση με 771 εκατ. € κατά την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι!

Δηλαδή, αν αφαιρεθούν τα λεφτά που δίνει η κυβέρνηση στους δανειστές, η κυβέρνηση μπορεί να πληρώσει όλες τις εγχώριες υποχρεώσεις της σε μισθούς, συντάξεις, παροχές, κοκ, και να περισσέψουν και λεφτά, και μάλιστα όχι λίγα! Αντί να στραγγίζει την οικονομία από κάθε ίχνος ρευστότητας η κυβέρνηση θα έπρεπε να σταματούσε την αποπληρωμή των δόσεων στους δανειστές!

*** 

Ακούμε πρόσφατα πολλούς ανώτατους αξιωματούχους της κυβέρνησης να λένε πως

«αν δεν έχουμε αρκετά λεφτά, αν δεν μας δώσουν κάποια δόση οι δανειστές, τότε θα πληρώσουμε τους μισθούς και τις συντάξεις και δεν θα πληρώσουμε τις δόσεις στους δανειστές».

Θα το κάνουν ή θα μείνουν στα λόγια; Το εννοούν ή προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις; Γιατί η πραγματικότητα είναι πως λεφτά για τους δανειστές δεν υπάρχουν!

Τα λεφτά που υπάρχουν επαρκούν για τους μισθούς, τις συντάξεις και τις υποχρεώσεις της κυβέρνησης στην ελληνική κοινωνία, και περισσεύουν και κάποια ποσά, καθόλου αμελητέα, που θα μπορούσαν να κατευθυνθούν στην επίλυση πιεστικών προβλημάτων, αλλά και στην χρηματοδότηση δημόσιων επενδύσεων που να λειτουργήσουν προωθητικά για την οικονομία.

Αντί να χρησιμοποιήσει για κοινωνικούς σκοπούς αυτά τα πολύτιμα πρωτογενή πλεονάσματα, η κυβέρνηση τα δίνει στους δανειστές και, επειδή δεν φτάνουν, «ξύνει και το βαρέλι» για να τους δώσει τις τελευταίες σταγόνες ρευστότητας που μπορούν να υπάρχουν. Απαράδεκτο!

Αν οι δανειστές θέλουν να στραγγαλίσουν την ελληνική οικονομία και τελικά να διώξουν τη χώρα από το ευρώ, αυτό δεν θα αποφευχθεί με τέτοιους είδους «θυσίες» στις οποίες υποβάλλει την ελληνική κοινωνία η νέα κυβέρνηση. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα