Αναδάσωση στον Υμηττό!

Το Σάββατο 23 Ιανουαρίου η περιβαλλοντική οργάνωση Green Attack, που αγωνίζεται καθημερινά για την προάσπιση του πρασίνου στο λεκανοπέδιο και όχι μόνο, σε συνεργασία με τους Εθελοντές Δασοπροστασίας του δήμου Καισαριανής, που όλο το χρόνο μάχονται για τη σωτηρία του Υμηττού, πραγματοποίησαν αναδάσωση στο βόρειο τμήμα του λόφου των Κουταλάδων στον Υμηττό. Η αναδάσωση, είχε τη μορφή σποροφύτευσης και όχι δενδροφύτευσης όπως έχουμε συνηθίσει να παρακολουθούμε και μάλιστα αρκετά συχνά στα ΜΜΕ. Παρά τις λίγο αντίξοες καιρικά συνθήκες (είχε πολύ κρύο!) η προσέλευση του κόσμου ήταν καλή, αφού συμμετείχαν πάνω από πενήντα άτομα που φύτεψαν ούτε λίγο ούτε πολύ 2000-2500 σπόρους βελανιδιάς!

Ίσως η λέξη “σπόρος” να ακούγεται απαξιωτικά σε κάποιους, ας μάθουμε όμως πως αποτελεί την πιο σωστή μέθοδο αναδάσωσης, αφού οι σπόροι λόγω του “νεαρού” της ηλικίας τους μπορούν να προσαρμοστούν ευκολότερα στο έδαφος ενώ δεν χρειάζονται καμία ανθρώπινη υποστήριξη, σε αντίθεση με τα διάφορα δενδρύλλια που στην πλειοψηφία τους ξεραίνονται είτε λόγω του μεταφυτευτικού σοκ είτε λόγω της έλλειψης ποτίσματος (βλέπε αναλυτικότερα προκήρυξη Green Attack στο www.green-attack.blogspot.com).

Ασφαλώς, τα μέλη της Green Attack δούλεψαν σκληρά για την γνωστοποίηση της αναδάσωσης τόσο με μοιράσματα προκηρύξεων και αφισοκολλήσεις, όσο και με ενημερωτικά στο διαδίκτυο αλλά και δελτία τύπου (δυστυχώς τα περισσότερα από τα οποία πέρασαν στα αζήτητα?). Οι κόποι όμως ανταμείφθηκαν! Οι αντιδράσεις του κόσμου ήταν ενθουσιώδεις και όλοι πραγματικά το διασκέδασαν! Μικροί και μεγάλοι σκορπίστηκαν στο λόφο, έβαζαν τους σπόρους στο χώμα ενώ η όλη επιχείρηση δεν διήρκεσε πάνω από δυο ώρες. Στο ευχάριστο και άνετο κλίμα που δημιουργήθηκε συντέλεσε επιπλέον και η λεπτομερής ενημέρωση (που προηγήθηκε της αναδάσωσης) από τον γεωπόνο της Εθελοντικής Δασοπροστασίας, καθώς και ο χωρισμός των ατόμων σε ομάδες για καλύτερο συντονισμό. Κάποιοι μάλιστα δήλωσαν με έκπληξη πως, αυτή ήταν η ευκολότερη αναδάσωση που έχουν κάνει ποτέ, ενώ σχεδόν όλοι δήλωσαν πως θα ήθελαν να ξανά συμμετάσχουν και ρωτούσαν πότε θα γίνει η επόμενη σποροφύτευση.

Ραντεβού λοιπόν ξανά το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου και ώρα 12:00 στο τέρμα των λεωφορείων 224 στη Καισαριανή για να εμπλουτίσουμε το πανέμορφο δάσος του Υμηττού και να συνεισφέρουμε ουσιαστικά στη προστασία του τελευταίου πνεύμονα πρασίνου του λεκανοπεδίου απέναντι σε όλους αυτούς που αδίστακτα θέλουν να το θυσιάσουν στο βωμό των κερδών και στο όνομα της δήθεν ανάπτυξης.

Γιώτα Πετροπούλου
Greenattack Ζωγράφου

_____________

7,128ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,113ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
394ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής