Αναδάσωση και εμπλουτισμός του δάσους του Υμηττού

H GreenAttack συμμετέχει στην αναδάσωση και τον εμπλουτισμό του δάσους του Υμηττού που διοργανώνουν οι Εθελοντές Δασοπροστασίας Καισαριανής στις 23 Ιανουαρίου και σας καλούμε όλους να λάβετε μέρος. Το ραντεβού μας είναι στις 12.00 μ.μ. στο τέρμα του λεωφορείου 224, που βρίσκεται στο τέλος του οικιστικού ιστού της Καισαριανής ανεβαίνοντας τη Λ. Εθνικής Αντιστάσεως.

Τους καλοκαιρινούς μήνες, οι Εθελοντές Δασοπροστασίας Καισαριανής, επιτηρούν το δάσος του Υμηττού και συμμετέχουν στην αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών (στην περιοχή τους και αλλού), βοηθώντας την Πυροσβεστική. Η προσφορά των εθελοντών στο δάσος δεν σταματά όμως το καλοκαίρι. Τα τελευταία 3 χρόνια η Εθελοντική Δασοπροστασία Καισαριανής οργανώνει αναδασώσεις και εμπλουτισμούς του δάσους του Υμηττού, με σπόρους βελανιδιάς που συλλέγονται από την περιοχή του Υμηττού. Η δραστηριότητα αυτή δεν έχει τηλεοπτική κάλυψη, ούτε διαφημίζεται στα ραδιόφωνα και τις εφημερίδες, όμως η δουλειά που γίνεται είναι πολύ πιο ουσιαστική από τις «κλασσικές» τηλεοπτικές αναδασώσεις των τελευταίων χρόνων.

Η αναδάσωση και ο εμπλουτισμός του δάσους γίνεται με σπόρους και μοιάζει περισσότερο στο φυσικό τρόπο αναγέννησης και ανάπτυξης των δασών. Επιπλέον έχει τα εξής πλεονεκτήματα: οι σπόροι, σ’ αντίθεση με τα δενδρύλλια δεν υφίστανται μεταφυτευτικό σοκ, αναπτύσσουν ομαλά τις ρίζες τους στο έδαφος και δεν δυσκολεύονται να τις επεκτείνουν, προσαρμόζονται καλύτερα στις οικολογικές συνθήκες της περιοχής, λόγω του «νεαρού της ηλικίας τους» και δεν χρειάζονται πότισμα ή άλλη υποστήριξη.

Η φύτευση σπόρων είναι μια ήπια παρέμβαση στο δάσος και τις καμένες εκτάσεις και γίνεται από μικρές ομάδες εθελοντών οι οποίοι καθοδηγούνται από ειδικούς. Ο τρόπος αυτός επιτρέπει την παράλληλη εξέλιξη της φυσικής αναβλάστησης (στην περίπτωση των καμένων εκτάσεων) και δεν δημιουργεί προβλήματα και πληγές στο άκαυτο τμήμα του δάσους.

Στους Εθελοντές Δασοπροστασίας Καισαριανής συμμετέχουν και κάποια από τα μέλη της GreenAttack, και σας καλούμε να κάνετε το ίδιο – όπως βέβαια και να συμμετέχετε στη GreenAttack – καθώς πιστεύουμε ότι εκτός από την ενημέρωση του κόσμου για τα περιβαλλοντικά ζητήματα, τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κοκ είναι σημαντική και η προστασία του δάσους στην πράξη από τον καθένα από εμάς.

____________

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα