Αναβρασμός στο “Βιβλίου και Χάρτου”

Άρθρο για τις εξελίξεις στο χώρο του βιβλίου. Του Κώστα Ιατρόπουλου, μέλους του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου και Χάρτου

Από το 2004 στο χώρο του βιβλίου (εκδοτικοί οίκοι, βιβλιοπωλεία, χαρτοπωλεία κ.λ.π.) ισχύει η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) Βιβλίου. Παλιότερα ίσχυε η ΣΣΕ Εμπορίου και σε κάποιους εκδοτικούς οίκους η ΣΣΕ Βιομηχανίας – Βιοτεχνίας.

Εκδόσεις Κέρκυρα

Στον εκδοτικό οίκο Κέρκυρα ισχύει ακόμη η ΣΣΕ Βιομηχανίας – Βιοτεχνίας. Έτσι δεν αναγνωρίζονται ειδικότητες που υπάρχουν στη ΣΣΕ Βιβλίου με ότι αυτό συνεπάγεται για τις αποδοχές του εργαζόμενου. Για παράδειγμα τους πωλητές τους έχουν ως υπάλληλους γραφείου με αποτέλεσμα ο πωλητής να χάνει τα επιδόματα που δικαιούται. Εκτός από τα παραπάνω δεν δίνουν και τα ποσοστά που είχαν τάξει στους πωλητές.

Στο προηγούμενο τεύχος είχαμε αναφέρει ότι μια πρώτη ομάδα μεταξύ των εργαζομένων ένοιωθε την ανάγκη "να κάνουμε κάτι" μετά τις απολύσεις στις οποίες προχώρησε η εργοδοσία. Σήμερα αυτό ισχύει για την πλειοψηφία των εργαζομένων, οι οποίοι βρίσκονται πια στο στάδιο της εκλογής επιτροπής η οποία θα τους αντιπροσωπεύει στο Σύλλογο και θα έχει την ευθύνη για τις συναντήσεις και την ενημέρωση των συναδέλφων.

Ιανός

Ο Ιανός είναι μια αλυσίδα βιβλιοπωλείων που αυτοαποκαλείται "Αλυσίδα Πολιτισμού" Πως εννοεί όμως ο Ιανός τον πολιτισμό;

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα ο Ιανός άνοιξε Βιβλιοπωλείο-Πολυχώρο και στην Αθήνα (ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη). Το βιβλιοπωλείο το έστησαν πρακτικά ασκούμενοι εργαζόμενοι οι οποίοι επιδοτούταν από τον ΟΑΕΔ. Η πρακτική τους προβλέπει 4ωρη εργασία. Αντί για αυτό όμως δούλεψαν τις διπλάσιες και παραπάνω ώρες ώστε να προλάβουν τις γιορτές. Τα ίδια ωράρια επικράτησαν και κατά την διάρκεια των γιορτών. Πέρα από αυτό η διεύθυνση του Ιανού αρνούνταν να τους πληρώσει. Μόνο μετά την παρέμβαση του Συλλόγου δόθηκαν τα χρήματα.

 

Ελληνικά Γράμματα

Στα Ελληνικά Γράμματα οι εργαζόμενοι προετοιμάζονται για απεργία.

Ο λόγος είναι ότι μεταφέρονται οι αποθήκες του στη Λυκόβρυση και δεν βάζουν πούλμαν για τη μεταφορά των εργαζομένων. Το κόστος για τον κάθε εργαζόμενο θα είναι δυσβάσταχτο αν πηγαίνει μόνος του στην αποθήκη.

Από την μεριά μας θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να πετύχει η απεργία των συναδέλφων στα Ελληνικά Γράμματα. Η επιτυχία αυτής της απεργίας θα αντανακλαστεί στο ηθικό και των υπολοίπων εργαζομένων στο χώρο του βιβλίου.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα