Αν θέλουμε να έχουμε ένα σύγχρονο «ΕΑΜ», χωρίς «Λιβάνους» και «Βάρκιζες»…

12195828_114282538933088_1101856252637509378_n-jpg
Του Θόδωρου Μαράκη,
μέλους της ΛΑΕ Νέας Σμύρνης

 

Στη παρέμβασή του στο 6ο Φεστιβάλ της Αριστερής Ανασύνθεσης ο σ, Λαφαζάνης  μεταξύ άλλων (αντιγράφουμε από την ΙΣΚΡΑ) τόνισε:

«Αυτήν την ώρα για να ανασάνει η Ελλάδα χρειάζεται να δώσουμε μάχη σε τρία αλληλένδετα μέτωπα.

»Ένα μέτωπο εθνικό για την κατάκτηση της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας της χώρας…

»Ένα μέτωπο δημοκρατικό, για βαθιά και ουσιαστική δημοκρατία ….

»Ένα μέτωπο κυρίως κοινωνικό και ταξικό …. και θα στρέφεται ενάντια στην εγχώρια και ξένη κεφαλαιακή ολιγαρχία….”

Και συνέχισε τονίζοντας ότι

«επειδή πρωτίστως οφείλουμε να διεξάγουμε αυτόν τον τριμέτωπο αγώνα, θα υπογράμμιζα ότι, τηρουμένων, φυσικά, των αναλογιών, η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα και πρώτα απ’ όλα ένα  νέο σύγχρονο ΕΑΜ, με πολύ πιο βαθιά και ουσιαστική τώρα, την κοινωνική και ταξική του διάσταση…

»(….) προσηλωμένο με συνέπεια στους στόχους του, χωρίς να το ακολουθήσουν συμφωνίες τύπου “Λιβάνου” και “Βάρκιζας” και χωρίς ταπεινές συνθηκολογήσεις τύπου Τσίπρα.”

Εμείς όμως θα συμπληρώναμε ότι, για να αποφύγει το «νέο σύγχρονο ΕΑΜ» τις συμφωνίες τύπου «Λιβάνου» και «Βάρκιζας» χρειάζεται να έχει δύο καθοριστικά στοιχεία.

Πρώτο αναφορά και στόχο το Σοσιαλισμό. Αυτό πρέπει να το δηλώνει με καθαρότητα και σαφήνεια και με περιγραφή του τι αυτό σημαίνει. Πρέπει να συνδέει την καθημερινή πάλη με τον στόχο της  σοσιαλιστικής ανατροπής, και να εξηγεί πως αυτό μεταφράζεται σε εργατική και λαϊκή εξουσία με ελευθερία έκφρασης και οργάνωσης (πολυκομματισμός, εργατική δημοκρατία, εργατική διαχείριση και έλεγχος).

Δεύτερο πρέπει να λειτουργεί σαν μια μαζική μαρξιστική επαναστατική Αριστερά, η οποία θα έχει σύνθημα της το «Όλη η εξουσία στο ”ΕΑΜ”», μακριά από συμβιβασμούς και υποχωρήσεις σε υποτιθέμενες «προοδευτικές», «δημοκρατικές», κλπ δυνάμεις του συστήματος. 

Διαφορετικά θα έχουμε και «Λιβάνους» και «Βάρκιζες» και «βρώμικα ‘89» (επί ηγεσίας Χαρίλαου Φλωράκη) και κωλοτούμπες τύπου Τσίπρα!!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα