Του Ανδρέα Παγιάτσου
Είναι πια ξεκάθαρο και στους πιο «αισιόδοξους» πως η σύγκρουση με την ΕΕ είναι πολύ σκληρή. Η Μέρκελ και η κλίκα που διευθύνει την ΕΕ δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών που έχουν επιβάλει όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο τα ζητήματα είναι ακόμη ανοικτά. Είναι πιθανό να βρεθεί ένας συμβιβασμός και να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη κάνει μια σειρά από υποχωρήσεις από τις αρχικές του εξαγγελίες, όπως γράφουμε σε άλλα άρθρα, όμως το ευρωπαϊκό διευθυντήριο απαιτεί ακόμη περισσότερα και απειλεί ότι σε αντίθετη περίπτωση η χώρα θα βρεθεί εκτός ευρώ.
Απλά και καθαρά
Αυτό είναι κάτι που η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να είχε προβλέψει και για το οποίο να είναι προετοιμασμένη. Αντίθετα, είχε τη λαθεμένη εκτίμηση πως θα μπορούσε να έχει μια «διαπραγμάτευση» μέσα από την οποία να πείσει, με «λογικά επιχειρήματα», το ευρωπαϊκό διευθυντήριο.
Με βάση αυτή τη λογική, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζε και διαβεβαίωνε όλη την προηγούμενη περίοδο πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση εξόδου από το ευρώ! Σοβαρό λάθος, γιατί αφήνει την ελληνική κοινωνία απροετοίμαστη για τέτοιες εξελίξεις. Υπάρχει όμως χρόνος για να διορθωθεί.
Αυτή τη στιγμή, σημασία έχει να βγουν συμπεράσματα για το μέλλον. Κι αυτά είναι πολύ απλά και πολύ καθαρά:
1. Η Μέρκελ και η κλίκα που διευθύνει την ΕΕ δεν θα διστάσουν να πετάξουν την Ελλάδα έξω από το ευρώ, αν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει πολύ σοβαρές υποχωρήσεις από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.
2. Οι δημοσκοπήσεις, όμως, δείχνουν ότι ο ελληνικός λαός στηρίζει μαζικά την προσπάθεια της κυβέρνησης ακριβώς επειδή νοιώθει πως δίνει μια μεγάλη μάχη ενάντια στην Τρόικα! Το 72% (σύμφωνα μάλιστα με δημοσκόπηση του ΣΚΑΪ!) στηρίζει τη στάση της κυβέρνησης και ζητά μαχητική αντίσταση απέναντι στους Τροϊκανούς!
Τι «φοβούνται» τα λαϊκά στρώματα
Τα πράγματα λοιπόν είναι, όντως, απλά και καθαρά. Ο ελληνικός λαός μπήκε στη μάχη και τίποτα δεν μπορεί να τον σταματήσει να διεκδικήσει πίσω τη ζωή που του στέρησαν οι Μνημονιακοί… εκτός από ένα πράγμα. Κι αυτό είναι το ακόλουθο: ο κίνδυνος να υποχωρήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτό είναι το μόνο που φοβάται το ελληνικό εργατικό κίνημα και τα λαϊκά στρώματα!
Και γι’ αυτό άκουσε με ανακούφιση την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη βουλή (επιλέγοντας να "παραβλέψει" τις υποχωρήσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση σε μια σειρά ζητήματα*) στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυριακής 8/2/15, να τονίζει ότι δεν θα υποχωρήσει από τις υποσχέσεις που έδωσε προεκλογικά.
Πώς απαντάμε στον εκβιασμό;
Αν οι Μνημονιακοί, λοιπόν, βάλουν το μαχαίρι στο λαιμό, και απαιτήσουν «υποταγή ή έξοδο από το ευρώ» αυτό που χρειάζεται να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία.
Είτε με ένα δημοψήφισμα, είτε και με εκλογές (αν προκύψει κάποιας μορφής πολιτική κρίση) όπου και να τεθεί απλά και καθαρά το δίλημμα μπροστά στον ελληνικό λαό: Μνημόνια και ευρώ, ή εθνικό νόμισμα και φιλεργατικές, φιλολαϊκές πολιτικές;
Η απάντηση που θα πάρουν οι εντός και εκτός χώρας Μνημονιακοί θα είναι συντριπτική!
Έχοντας πει αυτό όμως, χρειάζεται να συμπληρώσουμε και το ακόλουθο: η έξοδος από το ευρώ από μόνη της δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα της κρίσης του ελληνικού καπιταλισμού. Το εθνικό νόμισμα πρέπει να συνδυαστεί με τολμηρές σοσιαλιστικές πολιτικές και ταξικό διεθνιστικό κάλεσμα στους εργαζόμενους της υπόλοιπης Ευρώπης. Μόνο μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο θα λειτουργήσει σαν εργαλείο ανάκαμψης της οικονομίας και προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων. Γιατί τελικά, όπως έχουμε γράψει πολλές φορές στο Ξ, δεν είναι το νόμισμα, αλλά το σύστημα που προκαλεί την κρίση, όσο κι αν το νόμισμα καθορίζει σε σημαντικό βαθμό τα χαρακτηριστικά της.
Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ μακριά από ένα τέτοιο σκεπτικό. Εξακολουθεί να ελπίζει πως θα βρει άκρη με το ευρωπαϊκό διευθυντήριο, στην προοπτική και το στόχο μιας "άλλης ΕΕ".
Όμως οι κοινωνικές δυναμικές, η ταξική πάλη που μπαίνει σε νέα φάση, οι αγώνες της κοινωνίας και των κινημάτων, μπορούν να αλλάξουν την ατζέντα ριζικά! Δεν θα είναι η πρώτη φορά!
_________________________
* Δείτε: https://xekinima.org/arthra/view/article/oyte-bima-piso/