Άμεση δικαίωση των καθαριστριών του Νοσοκομείου Βόλου – αλληλεγγύη στις 3 απολυμένες!

Προκήρυξη της Οργάνωσης Βόλου του “Ξ”

Κάνουν μια δύσκολη, βαριά και επικίνδυνη δουλειά. Κρατάνε καθαρούς τους θαλάμους των ασθενών, τα ιατρεία, τα χειρουργεία, τα εργαστήρια, τους χώρους υγιεινής και τα μαγειρεία σε έναν εξαιρετικά ευαίσθητο χώρο όπως είναι το Νοσοκομείο του Βόλου. Όμως δεν αποτελούν μόνιμο προσωπικό και εργάζονται για λογαριασμό ιδιωτικών εργολαβικών εταιριών παρότι η καθαριότητα αποτελεί πάγια και διαρκή ανάγκη. Οι συνθήκες εργασίας θυμίζουν «κουπί σε γαλέρα»:

 

  • Μισθοί γύρω στα 300 ευρώ για τέσσερις ώρες δουλειάς που στην πραγματικότητα είναι τουλάχιστον πέντε.
  • Αμέτρητες απλήρωτες υπερωρίες, με ένσημα για 4ωρη απασχόληση και όχι για τις πραγματικές ώρες εργασίας, πολύμηνες καθυστερήσεις στην πληρωμή και αυθαίρετες μειώσεις του ωρομίσθιου.
  • Αντί για πραγματικές συμβάσεις, «λευκά χαρτιά» υπογεγραμμένα από τις καθαρίστριες, και φυσικά ούτε λόγος για αντίγραφα των συμβάσεων στα χέρια των εργαζομένων…
  • Χωρίς επαρκή καθαριστικά και αναλώσιμα (χλωρίνες, σφουγγαρίστρες, γάντια κοκ) με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των ασθενών, των επισκεπτών και των ίδιων των εργαζομένων. Στο αίτημα των καθαριστριών για περισσότερα καθαριστικά η απάντηση της εργοδοσίας ήταν «βρείτε τα μόνες σας». Κάποιες εργαζόμενες μάλιστα αγόραζαν με δικά τους χρήματα σφουγγαρίστρες γιατί αρνούνταν να χρησιμοποιούν τις ίδιες στις τουαλέτες και στους θαλάμους!
  • Και όλα τα παραπάνω συνοδευόμενα από εργοδοτική τρομοκρατία ακόμη και ενώπιον του διοικητή του Νοσοκομείου.

Πριν λίγες ημέρες οι καθαρίστριες του Νοσοκομείου του Βόλου ζήτησαν από την εργοδότρια εταιρία, την «Ανοδική» (προφανώς αναφέρεται στα κέρδη της εταιρείας…) να τους πληρώσει όσα τους χρωστάει και να τους κολλήσει όλα τα ένσημα καθώς η σύμβαση της εταιρίας με το Νοσοκομείο λήγει πολύ σύντομα.

Η απάντηση της εταιρίας ήταν πρώτα διαπληκτισμοί και τσαμπουκάδες με τις καθαρίστριες μπροστά στον διοικητή του Νοσοκομείου, κ. Καραμπάτσα, και στη συνέχεια «τηλεφωνική απόλυση» για τρεις από τις εργαζόμενες! Απέναντι στο δίκαιο αίτημα όλων των καθαριστριών οι εκπρόσωποι της εταιρίας απάντησαν ότι δεν αναγνωρίζουν υπερωρίες επειδή δεν είναι πουθενά γραμμένες. Κι όμως, οι εργαζόμενες υπέγραφαν σε καταστάσεις τις εταιρίας για όλες τις ώρες που δούλευαν!

Κάτω από τις αντιδράσεις των καθαριστριών, τη δημοσιότητα και τις πιέσεις συνδικαλιστών, η εταιρία πλήρωσε πριν λίγες μέρες, μέρος από τα χρωστούμενα. Πρόκειται όμως για χρωστούμενες υπερωρίες και ρεπό ως το καλοκαίρι που πέρασε και σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχούν σε όσα πραγματικά δικαιούνται οι εργαζόμενες. Όσο για τις τρεις απολυμένες, θα πραγματοποιηθεί νέα τριμερής συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας την Τετάρτη 17/12.

Η τεράστια ανεργία και οι μνημονιακές κυβερνητικές πολιτικές πέντε χρόνων έχουν γιγαντώσει την εργοδοτική αυθαιρεσία στους χώρους δουλειάς. Αυθαίρετες απολύσεις, μισθοί πείνας, ανύπαρκτα δικαιώματα, εργοδοτική τρομοκρατία κλπ κλπ. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση οφείλουμε όλοι να αντιδράσουμε και να μην επιτρέψουμε να συνεχιστεί. Γιατί στο τέλος- τέλος, μας αφορά όλους! Γι’ αυτό πρέπει όλοι και όλες να σταθούμε δίπλα στις καθαρίστριες γιατί ο αγώνας κάθε εργαζόμενου και κάθε απολυμένου πρέπει να είναι αγώνας όλων μας! 

 

Απαιτούμε:
  • Εδώ και τώρα δικαίωση των καθαριστριών του Νοσοκομείου του Βόλου, να αποπληρωθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα. 
  • Να κολληθούν όλα τα ένσημα για όλες τις ώρες πραγματικές ώρες εργασίας. 
  • Η διοίκηση του Νοσοκομείου να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στους εργολάβους που συμπεριφέρονται με αυτό τον απαράδεκτο τρόπο, καταστρατηγούν συμβάσεις και υποχρεώσεις και εμπαίζουν τις εργαζόμενες. 
  • Να προσληφθούν όλες οι καθαρίστριες σε θέσεις μόνιμης και σταθερής εργασίας, με αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες δουλειάς γιατί η καθαριότητα είναι πάγια και διαρκής ανάγκη του Νοσοκομείου. 
  • Να μπει τέλος στην άγρια εκμετάλλευση των εργολαβικών – δουλεμπορικών εταιριών που πλουτίζουν εις βάρος των καθαριστριών, εις βάρος του δημοσίου και εις βάρος όλων μας.

ΞΕΚΙΝΗΜΑ – Σοσιαλιστική Διεθνιστική Οργάνωση

www.xekinima.org
ΤΟ Βόλου – www.facebook.com/xekinimavolou  – τηλ. 6973322182
7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,107ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
406ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής