Άμεση ακύρωση της σύμβασης με την Eldorado!

Να τελειώσουμε μια για πάντα με την εξόρυξη χρυσού!


Στις εκλογές της 25ης του Γενάρη, πετύχαμε μια σημαντική νίκη! Ξεφορτωθήκαμε την μαφία που μας κυβερνούσε, και έτσι ανοίξαμε μια νέα περίοδο για την ελληνική κοινωνία! Αυτή η νίκη αφορά με ιδιαίτερο τρόπο και τον αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού. Ο ΣΥΡΙΖΑ με συνεδριακές του αποφάσεις και ανακοινώσεις έχει δεσμευτεί ότι θα ακυρώσει τη σύμβαση με την Ελληνικός Χρυσός (δείτε εδώ: https://xekinima.org/arthra/view/article/ti-ebgale-i-kalpi-gia-tis-skoyries/). Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι αυτές οι εξαγγελίες να γίνουν πράξη.

Ζητάμε από την κυβέρνηση

Σαν κίνημα πρέπει να ζητήσουμε να υπάρξουν άμεσα καθαρές αποφάσεις που να υλοποιούν αυτές τις εξαγγελίες. Οι αρμόδιοι υπουργοί στις ομιλίες τους στις προγραμματικές δηλώσεις είπαν ότι είναι «αντίθετοι στην επένδυση χρυσού στις Σκουριές». Αυτό είναι πολύ σημαντικό, μια και μέχρι τώρα είχαμε μια κυβέρνηση που έλεγε ότι «η επένδυση θα προχωρήσει με κάθε κόστος». Δεν είναι όμως από μόνο του αρκετό.

Από την κυβέρνηση τώρα δεν περιμένουμε «απόψεις» αλλά «αποφάσεις». Γι’ αυτό, ζητάμε από αυτήν:

  • Να δηλώσει ανοιχτά και καθαρά ότι θα καταγγείλει τη σύμβαση με την Eldorado και θα προχωρήσει σε άμεση παύση εργασιών. Η καταγγελία της σύμβασης θα δώσει τον τόνο ότι το έργο θα σταματήσει. Τα νομικά εργαλεία για να στηριχθεί η καταγγελία της σύμβασης υπάρχουν. Το κίνημα και οι φορείς που το υποστηρίζουν έχουν εδώ και καιρό κάνει επαρκείς μελέτες που αποδεικνύουν τον σκανδαλώδη και παράνομο χαρακτήρα της «επένδυσης».

  • Να δεσμευτεί στο άμεσο μέλλον για συγκεκριμένη ημερομηνία κατάθεσης νομοσχεδίου που να αποχαρακτηρίζει την περιοχή από μεταλλευτική. Αυτό το σκέλος δεν έχει τεχνικές δυσκολίες, χρειάζεται μόνο η πολιτική βούληση για να γίνει.

  • Να ξεκινήσει άμεσα η αποκατάσταση της περιοχής από την καταστροφή που υπέστη. Πρόγραμμα δενδροφύτευσης των Σκουριών, πρόγραμμα αποκατάστασης της προηγούμενης μεταλλευτικής δραστηριότητας, και φθίνουσα λειτουργία των «παλιών» μεταλλείων μέχρι το κλείσιμό τους. Αυτές οι δραστηριότητες (οι οποίες η κυβέρνηση πρέπει να επιδιώξει να επιβαρύνουν αυτούς που προκάλεσαν την περιβαλλοντική ζημιά και κερδοσκόπησαν από αυτήν) μπορούν να απασχολήσουν ένα σημαντικό κομμάτι εργατικού δυναμικού, μεταλλωρύχων και μη.

  • Να αναγγείλει ένα συγκεκριμένο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της περιοχής. Το κίνημα δεν πρέπει να παρασυρθεί σε μια «εκδικητική» διάθεση απέναντι στους εργαζόμενους. Δυστυχώς η πλειοψηφία των εργαζομένων και οι συνδικαλιστικές τους ηγεσίες επέλεξαν να είναι το μακρύ χέρι της εταιρίας. Και είναι σίγουρο ότι η εταιρεία θα προσπαθήσει να τους χρησιμοποιήσει άλλη μια φορά σαν πιόνια για να πετύχει τους σκοπούς της. Αυτό που ενδιαφέρει όμως το κίνημα είναι μην υπάρξει υψηλή ανεργία στην περιοχή γιατί κάτι τέτοιο θα αποτελούσε συνταγή για κοινωνικές εντάσεις.

Για να μπει η περιοχή σε μια διαφορετική τροχιά χρειάζεται το κράτος να προωθήσει:

  • Παραγωγικές δραστηριότητες ήπιας μορφής που δεν τραυματίζουν το περιβάλλον της περιοχής (οικοτουρισμός, ανάπτυξη του λαϊκού τουρισμού, βιολογική γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, μελισσοκομία, κτλ)

  • Ένα μαζικό πρόγραμμα επενδύσεων με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας: βελτίωση υποδομών, επενδύσεις σε σχολεία, νοσοκομεία, δομές πολιτισμού, επενδύσεις σε παραγωγικές δραστηριότητες που μαραζώνουν ή που έχουν εγκαταλειφθεί και που έχει ανάγκη η κοινωνία.

Η κυβέρνηση μπορεί να βρει τα λεφτά που χρειάζονται για ένα τέτοιο πρόγραμμα από αυτούς που κερδοσκοπούν τόσα χρόνια σε βάρος μας (τραπεζίτες, εφοπλιστές, βιομήχανοι, και γενικά το μεγάλο κεφάλαιο). Από την αύξηση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου που όπως φάνηκε από τις τελευταίες αποκαλύψεις για εταιρείες-ταχυδρομικές θυρίδες και για τα Luxleaks, φοροδιαφεύγουν συστηματικά. Από την αξιοποίηση του πλούτου που παράγει ο τόπος μας, με το να κοινωνικοποιήσουμε τα μονοπώλια και το μεγάλο κεφάλαιο. Με την καθιέρωση κοινωνικού και εργατικού ελέγχου και διαχείρισης ώστε να σταματήσει η κακοδιαχείριση, η διαφθορά και τα σκάνδαλα. Με το να σταματήσουμε την αποπληρωμή του χρέους στους τοκογλύφους δανειστές – ένα χρέος για τη δημιουργία του οποίου εμείς δεν φέρουμε την παραμικρή ευθύνη!

Το κίνημα δεν εφησυχάζει, μέχρι την τελική νίκη

Αυτή τη στιγμή έχουμε μια κυβέρνηση «φιλική» απέναντι στο κίνημα. Αυτό το δεδομένο είναι κλειδί για τη νίκη του κινήματος μας.

Περιμένουμε, λοιπόν, από την κυβέρνηση, να εφαρμόσει άμεσα τις εξαγγελίες της και καταργήσει οριστικά την εξόρυξη χρυσού για να κλείσει μια για πάντα αυτό το μαύρο κεφάλαιο στην ιστορία της περιοχής μας. Σ’ αυτή την περίπτωση πρέπει να οργανώσουμε μια μεγάλη συναυλία-γλέντι-γιορτή!

Σε περίπτωση όμως που βλέπουμε «αργοπορία», που βλέπουμε τις πιέσεις από την «άλλη πλευρά» να οδηγούν σε θολές τοποθετήσεις ή σε αμφισημίες, τότε πρέπει να προγραμματίσουμε νέες κινητοποιήσεις για να επιβάλουμε τη λαϊκή θέληση, ξεκινώντας με την οργάνωση ενός μεγάλου πανελλαδικού συλλαλητηρίου στις Σκουριές, με στόχο να αναδείξουμε την αποφασιστικότητα μας να σταματήσουμε άμεσα την καταστροφή!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα