Άμεσα μέτρα κατά της ακρίβειας!

Της Σύνταξης του «Ξ»

Η ακρίβεια έχει γίνει ο νέος εφιάλτης για τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Οι λογαριασμοί σε ηλεκτρικό ρεύμα, πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, βενζίνης και πετρελαίου κίνησης έχουν πάρει «φωτιά». Παράλληλα, μεγάλες αυξήσεις σημειώνονται σε τρόφιμα και είδη καθημερινής χρήσης. Η κατάσταση αυτή δεν έχει προοπτική αποκλιμάκωσης στο σύντομο μέλλον. Σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΕ (31/3/22), λόγω της ανόδου των τιμών: 

  • 6 στους δέκα εργαζόμενους μείωσαν την κατανάλωση βασικών ειδών διατροφής
  • πάνω από 7 στους 10 περιόρισαν τις δαπάνες για τη θέρμανση
  • 8 στους 10 περιόρισαν τις δαπάνες για ψυχαγωγία. 

Σύμφωνα με «Το Βήμα» (23/2/22) οι αυξήσεις σε ηλεκτρικό και καύσιμα, πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ισοδυναμούσαν με 1,5 έως 2 βασικούς μισθούς το χρόνο, τη στιγμή που 1 στους 3 εργαζόμενους λαμβάνει μισθό κάτω από 650 ευρώ μεικτά! 

Μια δεκαετία μετά τις δραστικές μνημονιακές μειώσεις των μισθών, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα βρίσκονται αντιμέτωποιμε μια νέα απειλή μαζικής φτωχοποίησης!

Ο Μητσοτάκης επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ότι οι αυξήσεις είναι «εισαγόμενο φαινόμενο», ότι φταίει ο πόλεμος στην Ουκρανία, η διεθνής ενεργειακή κρίση κοκ. Θέλουν να μας πείσουν ότι η ακρίβεια είναι λίγο, πολύ μια αναπάντεχη «θεομηνία» που πλήττει όλο τον κόσμο και άρα λίγα πράγματα μπορεί να κάνει η κυβέρνησης της μικρής μας χώρας. Ο δε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ο Γ. Στουρνάρας, είχε το θράσος να δηλώσει ότι: 

«οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν ότι τα λεφτά δεν φυτρώνουν στα δέντρα». 

Κατά συνέπεια, σύμφωνα με την κυβέρνηση και τους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου όλοι εμείς θα πρέπει να αρκεστούμε στα ψίχουλα που μοιράζονται ως επιδόματα και να δεχτούμε αδιαμαρτύρητα ότι θα γίνουμε φτωχότεροι. Έχουν απύθμενο θράσος και λένε τερατώδη ψέματα! 

Καταρχάς, οι τεράστιες αυξήσεις ξεκίνησαν πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Ενδεικτικά, η τιμή του Φυσικού Αερίου τριπλασιάστηκε μέσα σε μόλις 12 μήνες, από τον Δεκέμβριο του 2020 ως το Δεκέμβριο του 2021! Προφανώς, το φαινόμενο είναι διεθνές, όμως για αυτό ευθύνονται οι περιβόητοι «νόμοι της αγοράς» και οι πολιτικές των κυβερνήσεων και της ΕΕ. 

Κατά δεύτερον, η ακρίβεια δεν πλήττει το ίδιο όλα τα κοινωνικά στρώματα – κάποιοι βγάζουν κέρδη απ’ αυτήν! 

Σύμφωνα με τα στοιχεία για το πρώτο 6μηνο του 2021, από τις 39 μεγαλύτερες εταιρείες του Χρηματιστηρίου, οι 33, δηλαδή το 85%, ήταν κερδοφόρες, οι 25 αύξησαν τα κέρδη τους σε σχέση με το 2020 (ποσοστό το 64%) και οι 19 από τις 33 ξεπέρασαν ακόμη και τα κέρδη του 2019, δηλαδή της προ-κορωνοϊού περιόδου (money review 12/10/21). Οι 10 μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ αύξησαν τα κέρδη τους το 2020 κατά 167% σε σχέση με το 2019. 

Την ίδια ώρα το καρτέλ των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας (ιδιωτική ΔΕΗ, Μυτιλιναίος, Περιστέρης, Λάτσης και Βαρδινογιάννης) βγάζει τρελά κέρδη. 

Αυτά τα κέρδη φυσικά και δεν φυτρώνουν στα δέντρα. Προέρχονται από την εκμετάλλευση των εργαζομένων, τη ληστεία των λαϊκών στρωμάτων. 

Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που χαρίστηκαν ως επιδοτήσεις στις μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες (Aegean, εταιρείες διαχείρισης αυτοκινητοδρόμων, ιδιωτικά ΜΜΕ, ιδιωτική Υγεία, κοκ) μέσα στην πανδημία. 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο οικονομικός πόλεμος της Δύσης απέναντι στη Ρωσία και την Κίνα θα συνεχίσουν να επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Για αυτό χρειάζεται να ληφθούν ριζικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας και προστασίας του λαϊκού εισοδήματος: 

  • Πάγωμα των ανατιμήσεων και πλαφόν στις τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης.
  • Κατάργηση ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής.
  • Δραστική μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε καύσιμα, ρεύμα, θέρμανση ώστε να επιστρέψουν οι τιμές στα προ-πανδημίας επίπεδα. 
  • Αυτόματη αύξηση όλων των μισθών για όλους τους εργαζόμενους (στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα), των συντάξεων και των επιδομάτων, στο ποσοστό του πληθωρισμού.
  • Νερό, ρεύμα, φυσικό αέριο, καύσιμα, να περάσουν στα χέρια της κοινωνίας, μέσα από την εθνικοποίηση των ιδιωτικών εταιρειών παροχής, κάτω από τη διαχείριση και τον έλεγχο των εργαζομένων και της κοινωνίας, για να σταματήσει η κερδοσκοπία σ’ αυτούς τους κρίσιμους τομείς σε βάρος της κοινωνίας.

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση η κυβέρνηση να υιοθετήσει αυτοβούλως τέτοια μέτρα. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο κάτω από τη μαζική πίεση της κοινωνίας και του εργατικού κινήματος. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να αναπτυχθούν ενωτικοί, συντονισμένοι και μαζικοί αγώνες με σχέδιο κλιμάκωσης. 

Η μαζική συμμετοχή στη Γενική Απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 6/4 δείχνει ότι σημαντικά τμήματα των εργαζομένων και της κοινωνίας έχουν τη διάθεση να παλέψουν για την ανατροπή αυτής της κατάστασης. Αυτό όμως απαιτεί ένα συντονισμένο σχέδιο κλιμάκωσης με επόμενο σταθμό τις απεργιακές συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς και το καλά προετοιμασμένο κάλεσμα νέων γενικών απεργιών μέσα στον Μάη (δείτε διπλανές στήλες). 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,284ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,001ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα