Αμερικανικές εκλογές: Οργή και πόλωση στο συνέδριο των «Δημοκρατικών»

Άρθρο του Πάτρικ Άγιερς,
Σοσιαλιστική Εναλλακτική, αδελφή οργάνωση του «Ξ» στις ΗΠΑ
Επιμέλεια Αθηνά Καρυάτη

 

To Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών που πραγματοποιήθηκε στη Φιλαδέλφια στα τέλη του Ιούλη, ήταν γεμάτο εντάσεις και διαμαρτυρίες ενάντια στην ηγεσία του κόμματος, και την υποψήφια του στις εκλογές του Νοέμβρη, Χίλαρι Κλίντον. Τόσο μέσα στο συνεδριακό κέντρο όσο και έξω από αυτό, σε όλη την πόλη, το μετρό, τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία, η πολιτική πόλωση ήταν ολοφάνερη.

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν, με καθημερινές διαδηλώσεις που διέσχιζαν 4 μίλια από το κέντρο της πόλης ως τις πύλες του πάρκου μέσα στο οποίο πραγματοποιούνταν το συνέδριο και το οποίο φυλασσόταν από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας.

Washoe_County_Democratic_Convention_2016_(25925609250)

Η πλειοψηφία των διαδηλωτών ανήκουν σε μια νέα γενιά ακτιβιστών, η οποία ενεργοποιήθηκαν από την εκστρατεία του Μπέρνι Σάντερς για το χρίσμα του κόμματος των «Δημοκρατικών» και που μετά την επίσημη υποστήριξή του στην Κλίντον είναι αποφασισμένη να προχωρήσει χωρίς αυτόν. Κυριάρχησαν τα συνθήματα ενάντια στην υποψήφια των Δημοκρατικών και υπέρ της υποψήφιας των «Πρασίνων», Τζίλ Στάιν.

Η Σοσιαλιστική Εναλλακτική συμμετείχε στις διαμαρτυρίες, καλώντας για ψήφο στη Στάιν και παράλληλα στο χτίσιμο ενός εντελώς νέου πολιτικού φορέα που θα εκπροσωπεί την πλειοψηφία της κοινωνίας και θα μπορεί να λειτουργήσει σαν εργαλείο για τους εργαζόμενους, τη νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Η αποχώρηση

Στο μεταξύ, στο εσωτερικό του συνεδρίου, η οργή ενάντια στην ηγεσία του κόμματος και την Κλίντον, οδήγησε στην αποχώρηση περίπου 750 αντιπροσώπων, την ώρα που η υποψήφια του κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ έκανε την πρώτη επίσημη ομιλία της.

Την οργή ενίσχυσαν οι αποκαλύψεις των wikileaks λίγο πριν το συνέδριο των «Δημοκρατικών», που επιβεβαίωσαν κάτι που πολλοί από τους υποστηρικτές του Σάντερς ήδη υποψιάζονταν: ότι οι προκριματικές εκλογές για το χρίσμα του κόμματος ήταν στην ουσία «στημένες» προκειμένου να νικήσει η Κλίντον.

Οι αποκαλύψεις περιλάμβαναν τα email που στάλθηκαν από την ηγεσία, με τα οποία ασκούνταν πίεση στους αντιπροσώπους να στηρίξουν την Κλίντον.

Την ίδια ώρα ο Σάντερς, στην προσπάθειά του να διατηρήσει την ειρήνη στο κόμμα, προσπάθησε να πείσει τους υποστηρικτές του να στηρίξουν την Κλίντον στις εκλογές, για να εισπράξει και ο ίδιος τις οργισμένες αντιδράσεις τους κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Η ένταση κλιμακώθηκε ακόμη περισσότερο τις επόμενες μέρες του συνεδρίου, όταν η ηγεσία μπλόκαρε κάθε προσπάθεια των αντιπροσώπων του Σάντερς να κατεβάσουν το δικό τους υποψήφιο για τη θέση του Αντιπροέδρου ενάντια στον Τιμ Κέιν. Ο Κέιν είναι γνωστός για τις αντιδραστικές του απόψεις σε μια σειρά θέματα, όπως το ότι υποστηρίζει τη θανατική ποινή, είναι ενάντια στο δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, ενώ σε οικονομικό επίπεδο αποτελεί έναν άνθρωπο που δουλεύει για τα συμφέροντα των πολυεθνικών. Η υποψηφιότητά του αντιμετωπίστηκε σαν ακόμη μια προδοσία και το γεγονός ότι δεν επιτράπηκε καμία δημοκρατική συζήτηση ή άλλη υποψηφιότητα αποτέλεσε ακόμη ένα παράδειγμα της αλαζονείας της ηγεσίας του κόμματος.

Η αποχώρηση των συνέδρων, ήταν κάτι που ούτε ο ίδιος ο Σάντερς κατάφερε να αποτρέψει, παρά το γεγονός ότι τους έστειλε email με το οποίο τους ζητούσε να παραμείνουν στο συνέδριο. Βλέποντας τον υποψήφιό τους να έχει απομακρυνθεί από τις αρχές που πρέσβευε, προκειμένου να διατηρηθεί η ενότητα του κόμματος, δεν έβρισκαν λόγο να παραμείνουν.

Σύμφωνα με την Σάμα Σαγουάντ, εκλεγμένης στο Συμβούλιο της πόλης του Σιάτλ με την Σοσιαλιστική Εναλλακτική, ο λόγος για τον οποίο ο Μπερνι Σαντερς κέρδισε τόσο μεγάλη υποστήριξη, ήταν το μήνυμα της εξέγερσης ενάντια στο μισητό κατεστημένο. Δε θα μπορούσε να περιμένει από τους υποστηρικτές του να συνταχθούν με την άποψη ότι η «πολιτική επανάσταση» ήταν καλή για ένα διάστημα, αλλά πλέον έχει έρθει η ώρα να ταχθούμε πίσω από τους εκπροσώπους που αποτελούν την επίτομη του κατεστημένου που μισούμε.

Περίπου 5.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το συνεδριακό κέντρο όταν ανακοινώθηκαν οι αποχωρήσεις των αντιπροσώπων. Η διαδήλωση κράτησε μέχρι αργά το βράδυ, έκλεισε τους δρόμους γύρω από το συνέδριο, ενώθηκε με το τοπικό κίνημα «Black Lives Matter», ενώ η Τζίλ Στάιν, υποψήφια των «Πρασίνων» απηύθυνε χαιρετισμό στη διαδήλωση.

Η αστυνομία απάντησε με βία, δακρυγόνα και προχώρησε σε συλλήψεις. Επίσης εμπόδισε τους διαδηλωτές έξω από το συνέδριο να ενωθούν με τους αντιπροσώπους που αποχώρησαν. Οι αποχωρούντες κατέλαβαν το κέντρο τύπου του Συνεδρίου όμως στη συνέχεια διαλύθηκαν από την αστυνομία.

Οι εξελίξεις στο συνέδριο των «Δημοκρατικών» δείχνουν καθαρά το πόσο βαθιά είναι η οργή της κοινωνίας ενάντια στο σύστημα των πολυεθνικών και των εκατομμυριούχων. Δείχνουν επίσης την τεράστια ανάγκη για μια πραγματική εναλλακτική απέναντί στο σύστημα αυτό – ένα νέο πολιτικό φορέα που θα εκπροσωπεί πραγματικά τους φτωχούς και του καταπιεσμένους. Ακόμη κι αν αυτή η προσπάθεια έχει εγκαταλειφθεί από τον Σάντερς, τα εκατομμύρια που αναζητούν μέσα πάλης ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα και τους μισητούς εκπροσώπους του είναι εδώ και εξακολουθούν να παλεύουν.

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,107ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
404ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής