Άλλος ένας τραγικός θάνατος εργαζόμενου στις εγκαταστάσεις της Amazon

Η Amazon είναι η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικού εμπορίου στον κόσμο και ο ιδιοκτήτης της, Τζεφ Μπέζος, ο πλουσιότερος άνθρωπος παγκοσμίως. Την ίδια ώρα, οι αμοιβές των εργαζόμενων σε πολλές περιπτώσεις δεν αρκούν ούτε για να καλύψουν τις βασικές βιοτικές τους ανάγκες. Πολλοί από αυτούς εξαρτώνται από τα επισιτιστικά προγράμματα του αμερικανικού δημοσίου, ενώ οι συνθήκες εργασίας είναι ιδιαίτερα σκληρές, με μέσο όρο 10ωρη καθημερινή εργασία και μεγάλη πίεση για να επιτευχθούν οι στόχοι σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.

«Κοιτάτε την δουλειά σας» όταν πεθαίνουν οι συνάδελφοι σας

Ο 48χρονος Μπίλυ Φόιστερ εργαζόταν ως αποθηκάριος στις αποθήκες της Amazon στην πόλη Έτνα του Οχάιο. Κατά τη διάρκεια της δουλειάς του αισθάνθηκε έντονους πόνους στο στήθος και έπεσε στο πάτωμα. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες του τμήματος ανθρωπίνου δυναμικού βρισκόταν για 20 λεπτά πεσμένος στο πάτωμα μέχρι να λάβει τις πρώτες βοήθειες. Στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε, απλά διαπιστώθηκε ο θάνατός του από έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Την ώρα που μεταφερόταν αναίσθητος από τους τραυματιοφορείς, οι σοκαρισμένοι συνάδελφοι του δέχονταν εντολές να επιστρέψουν στις δουλειές τους. Για τα αφεντικά της Amazon, ο χρόνος είναι χρήμα. Ο Έντουαρντ Φόιστερ, αδερφός του εργαζόμενου που πέθανε, κατήγγειλε ότι μια βδομάδα νωρίτερα ο Μπίλυ είχε επισκεφθεί το ιατρείο στο χώρο εργασίας, παραπονούμενος για πόνους στο στήθος. Οι γιατροί διέγνωσαν αφυδάτωση και αφού του δώσανε κάτι να πιει του είπανε να επιστρέψει στην εργασία του.

6 θάνατοι εργαζομένων στην Amazon μέσα σε 6 μήνες

Ο θάνατος του Μπίλυ Φόιστερ δεν είναι ο μόνος, αλλά έρχεται να προστεθεί σε έναν μακρύ κατάλογο εργατικών ατυχημάτων και άλλων θανάτων εργαζομένων. Ανάμεσα στο Νοέμβρη του 2018 και τον Απρίλη του 2019 σημειώθηκαν 6 θάνατοι εργαζομένων στην Amazon. Το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασιακής Ασφάλειας και Υγείας έχει κατατάξει την Amazon ανάμεσα στους 10 πιο επικίνδυνους εργοδότες στις ΗΠΑ.

Το Μάρτη του 2019, στον ίδιο εργασιακό χώρο όπου πέθανε ο Μπίλυ, βρήκε το θάνατο ο 60χρονος Τζο Μπάουμαν, επίσης από καρδιακό επεισόδιο. Η αντίδραση των προϊσταμένων ήταν και τότε η ίδια: φωνές για να επιστρέψουν όλοι στις δουλειές τους την ώρα που ο συνάδελφος τους ήταν αναίσθητος στο πάτωμα.

Το Γενάρη του 2019 στις αποθήκες της εταιρείας στο Τζολιέτ του Ιλινόις βρήκε το θάνατο από έμφραγμα ο 57χρονος Τόμας Μπέκερ. Η γυναίκα του έχει καταθέσει δικαστική αγωγή κατά της Amazon για αδράνεια και καθυστέρηση χορήγησης ιατρικής βοήθειας κατά την διάρκεια του περιστατικού.

Μόνο στις αποθήκες Έτνα του Οχάιο και για το διάστημα Γενάρη – Μάρτη του 2019 έχουν καταγραφεί 28 κλήσεις για άμεση βοήθεια προκειμένου να αντιμετωπίσουν εργατικά ατυχήματα αλλά και 5 περιπτώσεις απόπειρας αυτοκτονίας από εργαζόμενους.

Ο δισεκατομμυριούχος Τζεφ Μπέζος κόβει την παροχή ιατρικής βοήθειας

Την ώρα που συμβαίνουν τα παραπάνω εξοργιστικά περιστατικά, ο ιδιοκτήτης της Amazon, καταργεί την ιατρική περίθαλψη για τους 1900 ημιαπασχολούμενους εργαζόμενους της αλυσίδας «Whole Foods», την οποία εξαγόρασε πρόσφατα.

Υπολογίζεται ότι η παροχή αυτή στοίχιζε στον Μπέζος από 5.000 έως 15.000 δολάρια το χρόνο για κάθε εργαζόμενο. Ο Τζεφ Μπέζος βγάζει 3.182 δολάρια το δευτερόλεπτο, κάτι που σημαίνει ότι μέσα σε 4 ώρες περίπου κάλυπτε τα συνολικά ετήσια ιατρικά έξοδα και των 1900 εργαζομένων του, τους οποίους θέτει σε καθημερινό κίνδυνο.

Οι εργαζόμενοι της Amazon καταγγέλλουν ότι τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχουν μονίμως παρκαρισμένα ασθενοφόρα έξω από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας, καθώς η ζέστη και η εντατικοποίηση της εργασίας τους εξαντλεί σε σημείο λιποθυμίας.

Από τη στιγμή που κάποιος καταναλωτής θα παραγγείλει ένα προϊόν από την Amazon, κάποιος εργαζόμενος σε κάποια αποθήκη της, έχει 15 δευτερόλεπτα για να βρει το προϊόν αυτό στα ράφια της αποθήκης, που μπορεί να έχει έκταση δεκάδων χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων και να το τοποθετήσει για διάθεση. Οι εργαζόμενοι χρειάζεται να βρίσκουν και να τοποθετούν τουλάχιστον 110 προϊόντα την ώρα, διαφορετικά δέχονται τις παρατηρήσεις των προϊσταμένων τους οι οποίοι τους ελέγχουν με ηλεκτρονικά μέσα ακόμη και την ώρα του φαγητού και της τουαλέτας.

Ευημερία στον καπιταλισμό: ένα άπιαστο όνειρο για την πλειοψηφία

Ο Τζεφ Μπέζος και η Amazon δεν αποτελούν την εξαίρεση στην παγκόσμια οικονομία, αλλά την κορυφή του παγόβουνου της ελεύθερης αγοράς. Ασφαλώς η συσσώρευση πλούτου είναι τέτοια που θα επέτρεπε στον Μπέζος να αφήσει αμύθητα πλούτη και για τα τρισέγγονά του, αλλά οι νόμοι της αγοράς δεν του επιτρέπουν να χαλαρώσει το κυνήγι των κερδών.

Ο αδυσώπητος ανταγωνισμός των επιχειρήσεων επιβάλει την εξοικονόμηση του μέγιστου δυνατού κέρδους για όποιον θέλει να διατηρήσει την κυριαρχία του ή να βρεθεί ανάμεσα στους ισχυρούς του παιχνιδιού, πατώντας ακόμη και επί πτωμάτων. Το κέρδος είναι παράγωγο της εκμετάλλευσης της εργασιακής απόδοσης των εργαζομένων, κάτι που απαιτεί τις χαμηλότερες δυνατές αποδοχές και το μεγαλύτερο δυνατό χρόνο εργασίας.

Δεν μπορούμε να έχουμε ταυτόχρονα και ικανοποιημένους εργαζόμενους (όταν βέβαια δεν πεθαίνουν εν ώρα εργασίας) και κερδοφόρες επιχειρήσεις στο καπιταλιστικό μοντέλο παραγωγής. Ασφαλώς οι εξαιρέσεις υπάρχουν αλλά είναι βραχυπρόθεσμες και έχουν επιτευχθεί συνήθως μετά από σκληρούς συλλογικούς αγώνες των ίδιων των εργαζομένων.

Ο καπιταλισμός έχει αποτύχει σαν σύστημα, μόνο που δεν πρόκειται να καταρρεύσει από μόνος του. Η οργανωμένη και υπομονετική συνεργασία των ανθρώπων της εργατικής τάξης με στόχο την ανατροπή του, είναι η μόνη διέξοδος της ανθρωπότητας για ένα καλύτερο αύριο.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,281ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
436ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα