Άλλο ένα νομοσχέδιο με μοναδικό στόχο την απόλυση εργαζομένων στο Δημόσιο

Της Μαριάνθης Κυπρίδου

Στα τέλη Φλεβάρη ψηφίστηκε επί της αρχής στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ΥΔΜΗΔ,* «Διοικητικές Απλουστεύσεις – Καταργήσεις, Συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων και Υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα». Το σχέδιο περιλαμβάνει τις καταργήσεις 23 φορέων του Δημοσίου, την εισαγωγή αξιολόγησης στο Δημόσιο με προκαθορισμένα ποσοστά επιτυχίας και τον επανέλεγχο όλων των διαδικασιών και των κριτηρίων ένταξης των πρώην συμβασιούχων του Δημοσίου στο καθεστώς εργασίας αορίστου χρόνου με το προεδρικό διάταγμα του Παυλόπουλου (164/2004).

Κατάργηση 23 φορέων του Δημοσίου

Μεταξύ των υπολοίπων φορέων που καταργούνται  ή συγχωνεύονται με άλλες υπηρεσίες είναι και η «Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας» (ΕΑΧΑ). Τις αρμοδιότητες της ΕΑΧΑ θα αναλάβει το ΥΠΕΚΑ (Υπουργείο Περιβάλλοντος)* χωρίς πια η Αρχαιολογική Υπηρεσία να έχει λόγο στα ζητήματα της ενοποίησης μνημείων και χώρων του ιστορικού κέντρου των Αθηνών, καθώς τα αρχαία μνημεία θα αντιμετωπίζονται ως τεχνικά έργα και μόνο. 

Ένας άλλος φορέας που καταργείται στο Υπουργείο Πολιτισμού είναι το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ). Ακόμα πιο τραγικό είναι ότι οι υπάλληλοι αορίστου χρόνου των ΝΠΙΔ (Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου) που καταργούνται οδηγούνται σε υποχρεωτική αποχώρηση, ενώ οι υπάλληλοι των ΝΠΔΔ (Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου) εντάσσονται στο πρόγραμμα της κινητικότητας (άρθρο 20) – χωρίς βέβαια να διασφαλίζεται ότι στο τέλος δεν θα απολυθούν και αυτοί.   

Αξιολόγηση υπαλλήλων με ποσόστωση: 

«Με το άρθρο αυτό (21) εισάγεται η έννοια της συγκριτικής αξιολόγησης των υπαλλήλων μέσω του εργαλείου της ποσόστωσης και προσδιορίζονται τα ανώτατα ποσοστά υπαλλήλων που μπορούν να αξιολογηθούν ανά κλίμακα βαθμολογίας».  

Αυτό σημαίνει ότι κάθε χρόνο οι υπάλληλοι θα εντάσσονται  σε ένα από τα τρία νέα κλιμάκια: είτε στο 25% αυτών που θα βαθμολογούνται με άριστα, είτε στο 60% των μέτριων είτε στο 15% των ανεπαρκών. Δηλαδή, κάθε χρόνο, κάθε υπηρεσία θα είναι υποχρεωμένη να βγάζει ένα 15% των υπαλλήλων της «άχρηστους», ανεξάρτητα από το αν αυτό αποτελεί πραγματικότητα. Είναι κατανοητό ότι αυτό ανοίγει το δρόμο για απολύσεις και ταυτόχρονα δημιουργεί έντονο κλίμα ανασφάλειας και ανταγωνισμού μεταξύ των συναδέλφων.

Επανέλεγχος των κριτηρίων πρόσληψης μετά από μια δεκαετία

Με το άρθρο 43, η κυβέρνηση επιχειρεί να επανελέγξει τα κριτήρια και τις διαδικασίες με τις οποίες πριν από περίπου μια δεκαετία μετατράπηκαν οι συμβάσεις 35.000 υπαλλήλων στο δημόσιο τομέα από ορισμένου χρόνου σε αορίστου (με το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου). Το ειρωνικό είναι ότι η κυβέρνηση της ΝΔ τότε (το 2004) είχε θέσει τα κριτήρια για τις προσλήψεις αυτές (κριτήρια άδικα, τα οποία άφησαν πολλούς εργαζόμενους με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας εκτός των διαδικασιών μονιμοποιήσης). Σήμερα, η κυβέρνηση της ΝΔ ακυρώνει τις τότε επιλογές της. Εύλογα γίνεται η σύνδεση με την προσπάθεια εύρεσης νέας δεξαμενής απολύσεων, για να επιτευχθούν οι δεσμεύσεις για 11.οοο απολύσεις στο δημόσιο τομέα μέσα στο 2014. 

Και ποιος θα κάνει την «επανεξέταση»; Κλιμάκια επιθεωρητών – ελεγκτών του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στελεχών προερχομένων από στενά κομματικά γραφεία και περιβάλλοντα (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΔΗΜΑΡ)*… 

Αξίζει να σημειώσουμε πάντως ότι σύμφωνα με το πρώτο πόρισμα του ελέγχου του Σώματος Ελεγκτών – Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης δεν έχει βρεθεί ούτε ένας υπάλληλος με πλαστά έγγραφα, παρ’ όλη την προσπάθεια να μας πείσουν ότι υπήρχαν πολλοί!

Αγώνας με σχέδιο και διάρκεια

Η μαζική συμμετοχή στη 48ωρη απεργία που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ τις ημέρες συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου στη Βουλή (13 και 14 Μαρτίου) είναι επιβεβλημένη, όπως επιβεβλημένη είναι και η συνέχιση του αγώνα με ένα σχέδιο καταλήψεων και κυλιόμενων απεργιών για να μπορούν πραγματικά να υπάρχουν ελπίδες για αναχαίτιση των απολύσεων στο Δημόσιο. 

___________________________
*http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=351018

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,274ΥποστηρικτέςΚάντε Like
987ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
434ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα